Bron: VPRO & ©Diederick Bulstra Photography | 100 Dagen voor de klas

100 Dagen voor de Klas zorgt voor zweethanden

Nicolaas en Tim maken de carrière switch in 100 dagen voor de klas

Nicolaas en Tim maken de carrière switch in 100 dagen voor de klas
Bron: VPRO | 100 dagen voor de klas

De afgelopen tijd hebben weinig televisie programma’s er voor gezorgd, dat ik met zweet handen voor de buis zit. Wat Nicolaas Veul en Tim den Besten juist wel voor elkaar krijgen. Dat is namelijk gelukt door naar de eerste paar afleveringen van ‘100 Dagen voor de klas’ te kijken. Daar zit een persoonlijke reden achter, dat ik later in dit blog bericht met je zal delen.

De presentatoren Nicolaas Veul en Tim den Besten kan je kennen van een aantal programma’s als: ‘Oudtopia’, waarvoor ze een maand in een verzorgingshuis woonden, en ‘Superstream Me’, een psychologisch experiment waarin zij 18 dagen hun leven non-stop streamden. Of van de solo programma’s en documentaires. De afgelopen jaren waren de leraren regelmatig in het nieuws. Dat met de heren aan het denken hebben gezet. Want hoe is het om als leraar voor de klas te staan? De VPRO laat het volgende los over het programma:

Hoe is het om leraar te zijn? In de zesdelige documentaireserie 100 dagen voor de klas gaan Tim den Besten en Nicolaas Veul aan de slag op een middelbare school in Lelystad. Een enerverend avontuur van twee beginnende docenten vol emotionele ups en downs. leraren zijn onmisbaar voor de toekomst van ons land. In het voortgezet onderwijs hebben de leraren vaak te kampen met hoge werkdruk, matige salarissen en overvolle klassen met mondige pubers. Steeds minder mensen kiezen voor het vak en over vijf jaar verwacht het Ministerie van Onderwijs een tekort van meer dan 8000 docenten.

Toen ik de promo zag, had ik de nodige vragen. Want hoe kan je zonder enige voorbereiding als stagiair voor de klas gaan staan? Gelukkig wordt daar tijdens de eerste aflevering van ‘100 dagen voor de klas’ antwoord op gegeven. Ze hebben een spoed cursus gedaan, die iedereen kan doen. Mocht je een carrière switch willen maken.

Het VPRO programma laat Nederland zien wat je in huis moet hebben om voor de klas te kunnen staan

Het VPRO programma laat Nederland zien wat je in huis moet hebben om voor de klas te kunnen staan
Bron: VPRO | 100 dagen voor de klas

Wat ik zo goed vind aan het programma ‘100 dagen voor de klas’ en de insteek van Nicolaas en Tim. Is dat beide er voor de volle honderd procent voor gaan. In maanden dat ze voor de klas staan, wordt er alles aan gedaan om een volwaardige leerkracht te worden. Waar de verschillende ups en downs scherp in beeld worden gebracht. Je zit als kijker bijna in het lokaal en ervaart samen met Tim en Nicolaas hoe het is om voor een klas vol met pubers te staan.

Wat direct een goed beeld wat voor kwaliteiten je moet bezitten om leerkracht in het middelbare onderwijs te zijn. In het algemeen wordt er geroepen dat men niet zo moet klagen, en dat je als leerkracht op kinderen past. Dat is zeker niet het geval, iets wat ‘100 dagen voor de klas’ duidelijker maakt en bevestigd.

De momenten waarbij Tim en Nicolaas worden uitgedaagd voor de pubers in de klas, zorgen bij mij voor zweethanden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn ervaringen als puber op een middelbare school. Een ander aspect is dat ik lang heb getwijfeld over wat voor beroep ik wilde gaan uitoefenen. Op dit moment werk ik in de gehandicaptenzorg, wat ik met veel plezier en liefde doe. Toch heb ik lang het idee gehad om leerkracht te worden. Alleen wilde ik niet voor de klas staan bij een middelbare school.

Ik weet hoe een groep je het bloed onder je nagels kan halen. Waardoor ik het programma ‘100 dagen voor de klas’ meer kan waarderen. Nicolaas en Tim gooien zichzelf voor de leeuwen, en proberen daar het beste van te maken. De komende weken zal ik voor de buis zitten, met zweethanden. Wil jij de eerder uitgezonden afleveringen terug kijken? Dat kan via NPOStart en kijk iedere donderdagavond om 20.50 uur naar de nieuwe afleveringen op NPO 3.

Latest Reviews

Ook interessant
Ben jij klaar oor het mysterie dat The Woman In The Window trailer laat zien?
The Woman In The Window Trailer