Welke elementen zorgde ervoor dat 2019 het jaar van Disney was?
Bron: Jayme McColgan & Unsplash

2019 was het jaar van Disney!

Welke elementen zorgde ervoor dat 2019 het jaar van Disney was?

Wat natuurlijk niet kan en mag ontbreken in de lijst met best of 2019, is een overzicht over de mouse house. Hoe je het went of keert, 2019 was het jaar van Disney. De filmstudio is van alle markten thuis, er zal er alles aan doen om een groot publiek te bereiken. Als het gaat om de grote blockbusters tot en met het lanceren van een streamingdienst, 2019 was op vele vlakken succesvol voor Disney.

Voordat de eerste helft van 2019 voorbij was gevlogen, werden verschillende records gebroken. De ene na andere kaskraker werd de bioscoop in geslingerd. Over het algemeen wisten de meeste titels een groot publiek te bereiken, met als kers op de taart ‘Avengers: Endgame‘. De grote Marvel ontknoping werd door de fans in de gaten gehouden, want zou de grote opbouw van alle films er voor zorgen, dat de film meer dan twee miljard dollar op zou gaan halen?

De twee miljard dollar werd makkelijk aangetikt, alleen was de volgende vraag: of ‘Avatar’ van de troon werd gestoten? Dat gebeurde na een re-release. Ook wisten de live action remakes voor de nodige cash te zorgen. De titels ‘Aladdin‘, ‘The Lion King‘ zorgde voor gevulde bioscoop zalen. Op animatie gebied hadden Disney Animation en Pixar veel succes. De lang verwachte opvolgers werden gelanceerd met succes.

De grote kaskrakers zorgde voor flink wat geld in het laatje

Bron: GIPHY | Frozen 2

De mensen wisten ‘Toy Story 4‘ en ‘Frozen 2‘ te vinden. De bovenstaande titels wisten meer dan tien miljard dollar op te halen. Daarmee is de eind stand van ‘Frozen 2’ en de net gelanceerde ‘Star Wars: The Rise of Skywalker‘ nog niet mee gerekend. Daarmee weet Disney het record van 2016 dik te overtreffen. Toen wist de mouse house bijna acht miljard dollar bij elkaar te verdienen.

Dit is pas het begin van het jaar van Disney. Met de overname van 20th Century Fox werd er al geschoven met de nodige titels. Waardoor Disney op een tactische manier gaat kijken naar een release datum. Met zoveel verschillende titels en takken, zijn de andere studio’s niet de enige concurrentie. Disney is ook zijn eigen concurrentie.

Nu kan ik het lang en breed hebben over de grote hits. Toch wil ik heel even toelichten dat niet alles wat Disney aanraakte in goud veranderde. De lancering van ‘Dumbo‘ ging niet zoals gepland, ook al was regisseur Tim Burton verantwoordelijk voor de live action remake. Omdat Disney zoveel titels heeft, werd ‘Maleficant: Mistress of Evil‘ rond Halloween gelanceerd.

Dit was het jaar van Disney, waarbij de focus een werd verlegd

Dit was het jaar van Disney, waarbij de focus een werd verlegd
Bron: GIPHY | Disney Plus

De promotie werd daar om heen gebouwd. Alleen leek het publiek dat niet op te pakken. Dat was één van de problemen van de film. Daarnaast waren er ook 20th Century Fox titels die de plank mis sloegen, namelijk: ‘X-Men: Dark Phoenix‘, ‘Alita: Battle Angel‘ en ‘Stuber’. Waardoor Disney op de rem trapte en de titels van Fox terug schroeft of alleen gaat uitbrengen op Hulu op Disney Plus.

Als het om Disney Plus gaat, dan was het jaar van Disney. De verschillende studio’s en bedrijven hebben aangekonigd om met een eigen streamingdienst te komen. Apple TV Plus werd iets eerder online gezet, alleen wist niet zoveel indruk te maken. Nu zijn niet alle recensies over Disney Plus positief. Al is de start zeker positief, het wachten is nu op meer originele titels.

Voor de filmstudio is het een omslag. Want eerder draaide het om de grote blockbusters in de bioscoop. Nu moet er worden gekeken waar een titel als eest moet worden gelanceerd. Is dat in de bioscoop of streamingservice? Zelf heb ik erg genoten van de series ‘Disneys Imagneers’ en ‘The World According to Jeff Goldblum’. Maar kon de films ‘Noelle‘, ‘Lady and the Tramp‘ en de animatie shorts waarderen.

Latest Reviews

Ook interessant
Heel Holland Bakt 2019 – Hartig