Bij 2Doc is de documentaire Dierbaren getoond, maar wat laten de beelden zien?
Source: DOXY & BNNVARA | 2Doc: Dierbaren

2Doc: Dierbaren

Bij 2Doc is de documentaire Dierbaren getoond, maar wat laten de beelden zien?

Er zijn bepaalde plekken waar de normale Nederlander, niet achter de schermen kan kijken. Dat geldt ook voor een dierenasiel. Er zijn veel verhalen over een dierenasiel. In de 2Doc: ‘Dierbaren’ gaan deuren open, die normaal gesproken gesloten blijven. De realiteit komt naar voren in de documentaire.

In ‘2Doc: Dierbaren’ zijn we aan de hand van een onophoudelijke stroom afgedankte huisdieren getuige van het dagelijks leven in een dierenasiel. Levensgevaarlijke honden, zielige straatkatjes en gedumpte konijnen: verzorgers en vrijwilligers trotseren met een hart vol dierenliefde de stank en agressie waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. En ook beleven we met hen de vreugde en het verdriet als het goed of slecht gaat met de dieren.

Voor mij is het een hele beleving om vanuit de bank, een dag met de verzorgers/vrijwilligers ‘mee te lopen’. Want de makers van de documentaire, nemen de kijker van ’s morgenvroeg tot aan het eind van de dag mee. In tussentijd gebeurd er een hele hoop, waar ik met open mond naar zit te kijken.

Tot voor de documentaire, had ik een bepaald idee van een dierenasiel. ‘Dierbaren’ heeft met duidelijk gemaakt over hoe het er in het echt aan toe kan gaan. Van rustige en liefdevolle momenten, tot stress en agressie. Waarbij de verzorgers en vrijwilligers met ideeen moeten komen, om de dieren te helpen. Er moeten ook beslissingen worden gemaakt, die keer op keer moeilijk zijn.

Vanaf de start van de documentaire, is duidelijk hoe betrokken de verzorgers en vrijwilligers bij DOA (Dieren Opvang Amsterdam) zijn. De dieren worden behandeld, zoals de mens ook behandeld wilt worden. Met respect, geduld en een praatje. Het maakt niet uit of je een hond, kat of knaagdier bent. Er is tijd voor goede verzorging en aandacht.

Er is een groot verschil hoe mensen met de dieren omgaan

Bij 2Doc is de documentaire Dierbaren getoond, maar wat laten de beelden zien?
Source: DOXY & BNNVARA | 2Doc: Dierbaren

Voor de verzorgers lijkt niets te gek te zijn. De gewonde dieren worden geholpen, daarvoor halen de verzorgers alles uit de kast. Alleen wordt er wel gekeken wat goed is voor de huisdier. Voordat er een operatie wordt uitvoert, wordt er overlegd en beslissingen worden onderbouwd. Voor mij zou dat een drama zijn geweest, want ik vind alles zielig en zou alle dieren mee willen nemen.

Dat kan niet, gelukkig pakken de verzorgers op zonder emotie. Althans dat is het begin, want na de moeilijke beslissing komt er emotie bij kijken. Wat logisch is, want de vrijwilligers en verzorgers hebben hart voor de dieren. Zodra de mensen in beeld komen, wordt duidelijk hoe andere met dieren omgaan. Van het ophalen van de dieren, tot de dieren die binnenkomen. De verhalen achter het dier zijn vreselijk.

Bij de gezinnen die komen kijken naar een huisdier, draait het om het uiterlijk van het dier. Ook kan een foto voor op de sociale media niet ontbreken. Net na de aanschaf, wordt er een korte fotoshoot gedaan. Het contrast met de verzorgers en de nieuwe baasjes kan niet groter zijn.

De verzorgers passen zich aan de dieren, zodat de mens bij het dier aansluit. Bij de andere mensen is dat andersom. De dieren moeten passen bij de nieuwe eigenaars. Aan het eind van de documentaire was mij dat bij gebleven, naast dat er een hoop mensen komen om een dier te adopteren.

Wat ik heel goed vindt, want deze dieren verdienen het om een tweede kans te krijgen. Wil jij dit met je eigen ogen zien? Dat kan via NPOstart. Onder de noemer ‘2Doc’ is de documentaire ‘Dierbaren’ terug te vinden. Al moet ik je waarschuwen, dat er ook beelden tussen zitten, die niet voor de jonge kijkers tussen zitten.

Latest Reviews