Documentaire

2Doc Documentaire Pilotenmasker

In de 2Doc Pilotenmasker krijg je een goed beeld hoe de kinderen omgaan met de ziekte kanker

2Doc documentaire Pilotenmasker
Bron: EO / RTV Utrecht

Afgelopen maandag was de 2Doc documentaire Pilotenmasker te zien op Nederland 2. Een indrukwekkende documentaire die liet zien hoe kinderen omgaan met kanker. Zij hebben de diagnose kanker gekregen en zijn vier of vijf jaar oud. Een hele heftige ziekte niet alleen voor hen, maar ook voor de ouders en eventueel broers en zussen. De EO zond de aangrijpende en indrukwekkende documentaire uit en dat zorgde voor vele reacties op de sociale media.

Als je de documentaire nog niet hebt gezien dan moet je dat zeker gaan doen. Ik waarschuw alleen, pak de tissues er maar bij want er komen heftige beelden voorbij. Pilotenmasker is gemaakt door Simonka de Jong. Voordat de documentaire op televisie te zien was, kon je het gaan bekijken op de International Documentary Film Festival Amsterdam oftewel de IDFA. Niet alleen Simonka zorgde voor de beelden, de kinderen kregen ook een camera om zelf opnames te maken.

In Pilotenmasker zie je het jongen/meisje als kind maar ook als patiënt

Wat Simonka heeft gedaan is laten zien hoe het voor de kinderen is om de verschillende behandelingen te ondergaan. Daarnaast wordt er een duidelijk beeld getoond dat het verschil van kind zijn en een patiënt binnen een paar seconden kan verschillen. De beelden die je hierboven kan zien geven dat heel duidelijk aan.
Het ene moment is Vera rustig op de achterbank aan het zingen met Frozen, en gaat de camera alle kanten op om alles te laten zien. En het andere moment geeft zij aan niet mee te willen werken, maar er vooral geen zin in te hebben.

Zo zijn er nog meerdere scenes die hartverscheurend zijn. Ik kan het mij helemaal voorstellen dat je als kind allerlei pillen, drankjes en slangetjes van de artsen krijgt. En dat doet kan heel erg pijn doen. Het enige is dat het wel moet gebeuren. Om de gemene cellen uit het lichaam te krijgen.

Voor mij was de scene waarbij het broertje van een meisje voor zes uur onder het mes ging. Het zusje mocht afscheid komen nemen nadat haar broertje net onder narcose was gebracht. De documentaire Pilotenmasker duurt langer dan twee uur maar dat merk je niet wanneer je aan het kijken bent. Een documentaire die je gezien moet hebben, het geeft een realistisch beeld. Ondanks dat het soms hartverscheurend is.

Latest Reviews

Ook interessant
Dit wordt in oktober op Netflix gelanceerd