Alien Covenant

Ridley Scott is terug bij de franchise dat hij groot heeft gemaakt: Alien Covenant

Alien Covenant
De eerste Alien film komt uit 1979 toen liep ik nog niet rond op deze aardbol.
Toch ben ik het afgelopen jaar terug in de tijd gegaan door klassieke films te gaan kijken.
Zo ook de Alien franchise. Ik heb ze allemaal gezien en kon Alien, Aliens en Alien: Resurrection het meest waarderen.

Toen ik de voorganger van Alien Covenant ging kijken was ik verbaasd dat 20th Century Fox de film heeft uitgebracht.
Want het was een prequel op de eerste Alien film, en moest antwoord geven op een aantal vragen over de herkomst van de Aliens. Het enige wat ik er door kreeg waren nog meer vragen.
Ridley Scott wilde de franchise redden en wilt de magie dat hij creëerde terug laten komen in Alien Covenant. Is dat gelukt? Je leest het na de trailer en het verhaal van de film.

Dit is Alien Covenant

De bemanning van het kolonieschip Covenant is op weg naar een verre planeet aan de andere kant van de Melkweg. Ze ontdekken daar, wat zij denken, een onbekend paradijs, maar wat eigenlijk een duistere gevaarlijke wereld is. De enige bewoner blijkt de ‘synthetische’ David te zijn, een overlevende van de gedoemde Prometheus expeditie. Zijn intenties lijken op het eerste gezicht goed te zijn. Maar naarmate de bemanning van de Covenant langer op de planeet zijn wordt al snel duidelijk dat David andere bedoelingen heeft.

Dit vond ik van Alien Covenant

De trailers waren veel belovend want Ridley Scott en zijn team zette de film neer alsof dit een waardige prequel is van de eerste Alien film. Met veel horror elementen, en de Xenomorph zal gedurende de film heel vaak in beeld zijn en zorgen de meest gruwelijke moorden.
Dat werd er neergezet en de verwachtingen lagen heel erg hoog.

Aan het begin van de film zag het er roos kleurig uit en laat ik beginnen met de positieve kanten van Alien Covenant.
De tweede prequel ziet er gelikt uit en dat is vanaf het eerste moment in de film al duidelijk. Wanneer de bemanning van Covenant op de ontdekte planeet terecht komen ziet het er prachtig uit.
Met een aantal elementen die je gewend bent van de Alien franchise. Opgezette aliens en dieren.

Wat ook een verschil is tussen het eerste deel en Alien Covenant is dat de Xenomorph geheel met de computer is gemaakt.
En dat ziet er in het nieuwe deel geweldig uit. De techniek wordt beter en zo ook de alien.

Alien Covenant

Weet Alien Covenant aan te sluiten bij Prometheus of de eerste Alien film?

Wat de makers proberen is de connectie tussen Prometheus en de eerste Alien film.
Alleen daar gaat het fout. Het probeert beide zijn en dat kan niet. Ridley Scott gaat verder waar Prometheus gebleven is en wilt nog meer antwoorden en verhalen vertellen over het ontstaan van de wereld en Aliens.
Voor mij was dat niet nodig, want als ik een Alien film opzet wil ik met spanning kijken en zien hoe de mensen vermoord worden.

Voor mij zat er te weinig actie in en werd er te veel gepraat en uitgelegd. Je komt er wel achter hoe de Aliens eieren zijn ontstaan want daar heeft David een groot aandeel in. Maar daarmee lijkt Ridley Scott meer te neigen naar Prometheus dan naar Alien. Er komt waarschijnlijk een volgend deel en die mag van mij bomvol zitten met horror en actie.

Wat de film ook probeert is om vanaf het eerste moment van Alien Covenant dat je medelijden met de bemanning krijgt. Ook al probeer ik het, dat lukt mij niet. Want je zit net naar de film te kijken en kent de bemanning niet eens. Ridley heeft te veel in de film gepropt en het gaat allemaal zo snel. Voordat je het weet is de helft van de bemanning vermoord door de Xenomorph.

Mijn Conclusie

Kon je Prometheus van de Alien reeks waarderen? Dan is Alien Covenant iets om naar uit te kijken.
Laat je hoge verwachtingen thuis, want als je die meeneemt kan je teleurgesteld naar huis toe gaan.
Ga er van uit dat je meer verhaal krijgt dan horror en actie en dan moet de tweede prequel goed vallen.

Latest Reviews