American Made

American Made laat het ‘waargebeurde’ verhaal van Barry Seal zien met Tom Cruise in de hoofdrol

American Made Movie Poster
Tom Cruise is dit jaar voor de tweede keer in de bioscoop te zien. Eerder in 2017 zag je hem in de reboot of remake van The Mummy. Dat had niet het succes waar Universal op had gehoopt. Na samen te hebben gewerkt aan The Edge Of Tomorrow zijn regisseur Doug Liman en Tom Cruise samen aan de slag gegaan. Dit keer is het een verfilming van het ‘waargebeurde’ verhaal van piloot Barry Seal.

Ik gebruik de aanhalingstekens omdat de film een aantal elementen uit het leven van de beruchte piloot heeft gebruikt. De makers doen in principe niets fout door aan te geven dat het gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Er zijn een aantal scenes die anders zijn gelopen in het echte leven.

Zo was Barry ontslagen als piloot en was hij al een aantal jaar drugs naar Amerika aan het vliegen voordat hij werd gepakt. Voordat hij überhaupt een aanbod kreeg om mee te werken aan een ‘geheime’ opdracht zat hij al bijna in de gevangenis. Ook was hij niet één keer maar drie keer getrouwd en had in totaal vijf kinderen.

Je moet de film met een korreltje zout kijken en de feiten achter je laten. Wil je de feiten die American Made voor de film een beetje verdraaid heeft weten? De Time heeft alle feiten op een rij gezet. Lees mijn kijk op de film na het verhaal en de trailer.

Dit is American Made

De film is gebaseerd op de bizarre en waargebeurde belevenissen van Barry Seal, een ritselaar en piloot die onverwachts door de CIA gerekruteerd wordt om één van de grootste geheime operaties in de Amerikaanse geschiedenis uit te voeren.

Dit vond ik van American Made

Als film kijker heb ik een haat liefde verhouding met Tom Cruise, dit keer past hij perfect in de rol als gladde man die het voor elkaar weet te krijgen om bakken met geld te verdienen door drugs van midden Amerika naar noord Amerika weet te krijgen. Ook al doet hij allerlei illegale dingen hij weet er mee weg te komen. In zoverre dat de Amerikaanse overheid hem niet in de gevangenis weet te krijgen.

Dat was iets waar ik mij op een gegeven moment aan begon te irriteren. Het leek alsof alles van zelf ging en Barry Seal geen tegenslag kreeg. Wat ik ook irritant begon te vinden was hoe lang de film duurde. American Made duurt bijna twee uur en alles wordt tot in de details verteld. Dat maakt het een langdradige film dat best ingekort had kunnen worden.

Was er ook iets positiefs aan American Made? Jazeker, want de makers van de film hebben goed nagedacht over de manier van filmen. Je gaat terug naar de jaren ’80 en dat zie je vanaf de eerste seconden van American Made terug. Van de logo’s tot aan de muziek aan alles is gedacht. Je ziet dat Tom Cruise als Barry Seal een soort vlog aan het opnemen is om het verhaal verduidelijken. Daardoor komt er humor in het wat droge verhaal, en dat maakt het wat makkelijker om de 115 minuten door te komen.

Mijn Conclusie

De makers van American Made hebben er alles aan gedaan om de film zo spectaculair mogelijk te maken. Door een aantal elementen interessanter te maken dan de werkelijkheid is. Het schetst het perfecte plaatje en laat bijna een verheerlijkt beeld zien van de criminaliteit. De film draait alleen in de bioscoop omdat Tom Cruise in de hoofdrol te zien is. Mocht je de film in de bioscoop willen zien? Wees er snel bij want hij draait al even, en wacht anders tot dat je hem kan streamen of downloaden.

Latest Reviews

Ook interessant
The Girl on the Train