On Demand Review

Atypical laat zien hoe Sam met autisme gaat daten

On-Demand-Review

De serie Atypical geeft een kijkje in het leven van Sam, wanneer hij begint met daten

Netflix lanceerde 11 augustus een nieuwe series Atypical. Een komedie, drama waarbij het leven van het gezin Gardner centraal staat. Sam, zijn zus Casey en ouders Elsa en Doug hebben ieders zijn of haar eigen problemen.
Daarbij kom Sam met en het autisme heel vaak om de hoek kijken. Want hoe houdt je rekening met een familielid dat zo min mogelijk prikkels binnen moet krijgen?

De serie begint met een therapie sessie van Sam. Hij probeert samen met Julia zijn leven zo goed mogelijk in te delen door middel van het bespreekbaar maken van situaties.
Wanneer Julia aangeeft dat hij er aan toe is om met daten te beginnen, gaat Sam over op informatie verzamelen. Want wat houdt daten in? Meisjes wat vinden zij leuk? En de grootste vraag: Hoe pak je het daten aan?

Sam heeft een aantal hulplijnen die hij kan gebruiken om aan de informatie te komen. Voor hem lijken dat mensen die hem goed advies kunnen geven. Als buitenstaander bedenk jij je twee keer voordat je überhaupt iets over daten vraagt. Ik heb het over zijn collega Zahid en ieder gezinslid dat denkt hem te helpen met daten.
Alle informatie die Sam krijgt probeert hij in te zetten om aan een date te komen. Dit zorgt voor hilarische en ongemakkelijke situaties.

Waar krijgt de familie Gardner in Atypical mee te maken?

In de acht afleveringen volg je het gezin dat zo gevormd is om Sam zoveel mogelijk van de ‘gevaarlijke’ buitenwereld te beschermen. Daarbij worden hele herkenbare situaties gebruikt om het verdriet en geluk van ieder gezinslid te laten zien. Doug heeft het de jaren hiervoor heel moeilijk gehad om met Sam om te kunnen gaan en had beslissingen genomen waar hij spijt van heeft.

Elsa is in haar rol als moeder vergroeid en leeft om haar kinderen zoveel mogelijk te helpen en beschermen. En is daarmee zichzelf verloren. Zij vindt het heel lastig om te zien dat Sam verder gaat met zijn leven. Casey is aan het puberen en wilt zich focussen op haar hobby’s. En Sam heeft zijn focus op het daten.

Nieuwe Netflix trailers: The Crown, Mindhunter en Atypical

De serie Atypical gaat op een realistische manier om met autisme

Wat Atypical heel goed laat zien is hoe een persoon met autisme met bepaalde prikkels omgaat. Lichamelijk contact, geluid en een veilige omgeving. Ik zie het dagelijks tijdens mijn werk en vind dat de makers in bepaalde elementen het realistisch in beeld hebben gebracht. Dat wil niet zeggen dat er veel meer vormen van autisme zijn. Want bij ieder persoon kan het zich anders uiten.

Ik heb Atypical gezien en het is een hele leuke serie om te kijken. Wanneer je opzoek bent naar een luchtige serie waarbij humor en drama in verwerkt zijn? Dan moet je het eerste seizoen van Atypical gaan kijken. De afleveringen kijken makkelijk weg, en voor je het weet heb je het hele seizoen gezien.

Latest Reviews

Ook interessant
Sicario Review
Sicario Review