Beau Five Days Inside

Presentator Beau van Erven Dorens laat met de camera zien hoe verschillende instellingen te werk gaan

Beau Five Days Inside
Bron: RTL | Beau Five Days Inside

Presentator Beau van Erven Dorens presenteert zoals alleen hij dat kan. En dat is op een positieve manier bedoeld. Met het nieuwe programma ‘Beau Five Days Inside’ gaat hij op bezoek bij verschillende instellingen zoals een hospice, TBS-kliniek of een brandwondencentrum. Maar er is meer, dat lees je hieronder.

Laat ik eerst het idee van het programma ‘Beau Five Days Inside’ uitleggen. Want als je het niet hebt gezien dan zal je niet direct snappen wat de bedoeling is. Beau gaat met een camera man naar verschillende instellingen om daar te kijken hoe zij te werk gaan. Maar vooral om kennis te maken met de mensen die daar wonen. Dit omdat er heel veel deuren zijn die normaal gesloten zijn, maar voor het programma gaan die open.

De cameraman is niet 24/7 bij hem om alles vast te leggen. Vanaf het moment dat Beau gaat slapen gaat de cameraman weg en komt de volgende ochtend weer terug. Mocht hij uit bed gaan dan moet Beau dit zelf filmen met een kleine camera. En dat gebeurd ook, want hij kijkt ook hoe het ’s nachts achter de schermen er aan toe gaat.

In zes afleveringen bezoekt Beau ‘Hospice de Populier’ (een sterfhuis), TBS-kliniek ‘De Rooyse Wissel’, ‘Woodstock’ (een bejaardentehuis voor verslaafden), ‘Sherpa’ (een instelling voor meervoudig verstandelijk en lichamelijk gehandicapten), Jeugdzorginstelling in Harreveld en het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis.

Wat maakt ‘Beau Five Days Inside’ een must see programma?

De eerste aflevering van de reeks aan afleveringen is uitgezonden en dat was voor mij als zorg medewerker een verademing om naar te kijken. Want Beau stapt erin met een openmind maar heeft bij sommige situaties wel zijn vraagtekens. Hij weet ze op een respectvolle manier aan de kaak te stellen. En dat zijn vragen die meerdere mensen hebben. De professionals die daar antwoord op geven weten je ogen te openen. Dat is heel erg mooi.

Wat mij vooral opviel is dat Beau in een totaal andere wereld stapt maar zichzelf blijft. Hij moet zich hier en daar aanpassen, maar geniet van de aanwezigheid van de mensen. Mensen in de buitenwereld hebben al snel een vooroordeel over mensen die ‘anders’ zijn dan het ‘normale’. En met ‘Beau Five Days Inside’ wordt er een positief beeld getoond over hoe andere mensen, met bijvoorbeeld een handicap leven. Beau vertelde het volgende over ‘Beau Five Days Inside’:

‘Door 24 uur per dag in de instelling te blijven heb ik het idee dat ik heel dicht bij de mensen ben gekomen.
Vaak zo dichtbij dat ik soms niet wist wat ik met mezelf en mijn emoties aan moest. Ik heb mensen in de laatste dagen van hun leven gevolgd, ik heb opgesloten boefjes van twaalf uitgehoord, mensen cocaïne zien basen en met moordenaars gepraat.
Ik heb keihard gehuild en gelachen en meer meegemaakt dan me soms lief was. In the end voel ik me bevoorrecht dat ik achter al die gesloten deuren heb mogen kijken en een beeld heb mogen schetsen van een wereld die voor de meesten van ons in nevelen is gehuld.’

De komende weken als het programma iedere dinsdagavond worden uitgezonden. Vanaf 21.30 uur kan je zien hoe Beau bij de verschillende (zorg) instellingen te gast is en helpt waar hij kan. Ik ben benieuwd wat Beau nog meer gaat laten zien. Want tot zover ben ik onder de indruk van de open houding en de positieve input van de presentator. Ik ga deze reeks afleveringen zeker volgen.

Latest Reviews