Bron: Kelly Sikkema & Unsplash

Bestaat de televisie ster nog?

Blijft door het veranderende tv-landschap de televisie ster bestaan?

Door te verhuizen naar een andere zender kan een presentator of presentatrice uit de spotlight halen
Bron: GIPHY

Het nieuwe televisie seizoen staat op het punt om te starten. Zo is SBS 6 al met de vooravond begonnen en zijn NPO en RTL klaar om zelf ook weer aan de slag te gaan. Wat ik mezelf af vraag is op de televisie ster anno 2019 nog wel bestaat? Er wordt namelijk hoog van de toren geblazen met sommige presentatoren en/of presentatrices. Hieronder ga ik verder in op de vraag, door een aantal feiten en gedachten op een rij te zetten.

Met de start van het nieuwe televisie seizoen krijgt de kijker te maken met een aantal grote verschuivingen. Aan het begin van 2019 gingen een aantal presentatoren naar een andere zender. Zo gingen Linda de Mol en Wendy van Dijk naar SBS 6 en stapte Caroline Tensen en Geraldine Kemper over naar RTL. Waardoor er een ware stoelendans was. Nu lijken de zenders zich klaar te maken om de kijker te laten zien met welke programma’s en series zij gaan komen.

Waar SBS 6 en daarmee Talpa op hoopt is dat de kijker mee overstapt. Want de presentatoren als Gordon, Jan Versteegh, Linda de Mol, Wendy van Dijk en Merel Westrik moeten voor successen gaan zorgen. Ik vraag mij af of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Natuurlijk kan iemand als Linda er voor zorgen dat een programma of serie de nodige aandacht in de pers krijgt.

Dat wilt niets zeggen over het succes. Een format moet ook goed zijn, de status van Linda de Mol kan de nieuwsgierigheid van de Nederlandse televisie kijker wekken. En uiteindelijk het format iets opkrikken, toch moet het totaal pakket goed zijn. Kijk naar ‘6 Inside’, wat het nieuwe entertainment programma moest worden. De chemie tussen Albert Verlinde en Jan Versteegh kwam niet over bij de kijker. Plus dat RTL Boulevard bij vele de plek voor entertainment nieuws is.

Door te verhuizen naar een andere zender kan een presentator of presentatrice uit de spotlight halen

Blijft door het veranderende tv-landschap de televisie ster bestaan?
Bron: GIPHY | Gordon

Een ander voorbeeld zijn de formats die door Gordon zijn gepresenteerd. Tot nu toe zijn ‘Dat verzin je niet!’, ‘Mars tegen Venus’, en ‘Gordon tegen Dino show’ niet de best scorende programma’s van SBS6. Terwijl Gordon naar de zender werd gehaald om met spraakmakende en succesvolle programma’s op de buis te komen. Naar mijn idee ben je een televisie ster wanner de media niet genoeg kan krijgen, en de kijker de programma’s niet kan missen.

Ik denk dat vandaag de dag de televisie ster is uitgestorven. Soms weten mensen de aandacht te krijgen door een format dat aanslaat. Bijvoorbeeld Ryanne van Dorst of nu Martien Meiland. Het probleem in Nederland is, is dat de televisie zenders het voor elkaar krijgen om iemand te veel in te zetten. Waardoor de kijker alsnog afhaakt.

Daarbij komt dat de Nederlandse televisie kijker heel kritisch kan zijn. In sommige gevallen is het de televisie aanzetten en blijven hangen bij bijvoorbeeld Nederland 1. Het kritische gedeelte zit erin waar een presentator een programma heeft. Kijk naar de carrière van Beau van Erven Dorens.

De verschillende factoren moeten goed zijn een televisie ster te kunnen zijn

De verschillende factoren moeten goed zijn een televisie ster te kunnen zijn
Bron: GIPHY | Deal or No Deal

Hij wist na de val van Tien, de vorige zender van Talpa, de scoren bij RTL 4. Hij ging ‘RTL Boulevard’ presenteren en wist op de vooravond ook nog het programma ‘Deal or No Deal’ tot een succes te maken. Toen hij naar SBS 6 ging, flopte de ene na het andere programma. Waardoor zijn presentatie carrière op een klif leek te landen, toen kwam RTL weer in beeld. Met als gigantische bekroning, de publieksprijs de Gouden Televizier-Ring voor ‘beste presentator’ en het programma ‘Five Days Inside‘.

Zoals het voorbeeld hierboven, kan een zender ook een succes factor zijn of juist een verkeerde match. Er zijn vele voorbeelden waarbij de presentator in het grote geheel wordt opgeslokt. Iemand weet te scoren met een bepaald programma. Als ‘Wie is de Mol?‘ of ‘Levenslang met dwang?’. Een andere zender komt in beeld om hem of haar een programma pakket aan te bieden. Negen van de tien keer pakt dat niet uit met groot succes.

Omdat er steeds meer partijen zijn waar presentatoren in worden gezet, merk je dat er te veel gezichten op de buis zijn. De markt is verzadigd. Waardoor de televisie ster verder uitsterft. Ook lijken steeds meer zenders en omroepen op elkaar, waardoor je bepaalde presentatoren bij een andere zender kan verwachten. Genoeg redenen waarom de televisie ster op houdt te bestaan. Naar mijn idee zijn de Linda de Mol‘s, Paul de Leeuwen en Chantal Janzen’s de laatste generaties. Daarna komt er voorlopig niets.

Latest Reviews