Documentaire

De beste LHBTI documentaires

De beste LHBTI documentaires staan hier op een rij

Er worden op televisie en on demand een hoop verschillende documentaires aangeboden. Dit keer zet ik de beste LHBTI documentaires voor je op een rij. Zij laten zien hoe de verschillende mensen hebben gevochten voor gelijke rechten, maar ook voor respect en erkenning. Netflix heeft er een aantal klaar staan om bekeken te worden.

In het verleden heb ik Paris Is Burning besproken en die documentaire vind je ook bij de on demand dienst. Dit is een kleine selectie en er staan er nog veel meer on demand. Binnenkort zal er een deel twee van beste LHBTI documentaires online komen.

Mala Mala – 2014

De Amerikaanse documentaire volgt negen mensen die in Puerto Rico leven. Zij vertellen over de ervaringen en over de LHBTI gemeenschap van het eiland. Een indrukwekkende kijk op de cultuur die voor vele een mysterie is. Antonio Santini en Dan Sickles hebben de documentaire geregisseerd, maar zijn ook heel persoonlijk over de eigen ervaringen. De muziek is door Flavien Berger onder de documentaire gezet en laat de sfeer goed overkomen met wat je op beeld ziet.

Het is een hele goede LHBTI documentaire waarbij je met open mond aan het kijken bent. Je ziet de verschillende karakters en ook een aantal drag queens die populaire zijn op de sociale media en het internet.
Het is een harde wereld waarbij iedere LHBTI persoon moet vechten om normaal behandeld te worden. Tot op de dag van vandaag worden de verschillende mensen uit Mala Mala vreemd aangekeken als zij over straat lopen.

The Death And Life Of Marsha P. Johnson – 2017

Regisseur David France maakte de documentaire The Death And Life Of Marsha P. Johnson. In de documentaire zie je hoe activiste Victoria Cruz op zoek gaat naar de geheimen en antwoorden die rondom de dood van Marsha P. Johnson zijn verdwenen. Er wordt materiaal gebruikt dat nog nooit op televisie getoond is. Masha P. Johnson was een donkere transgender activist en een Stonewall veteraan. In 1992 werd zij vermoord en anno 2017 zijn er een hoop mysteries die nog opgelost moeten worden.

De mix van oud en nieuw materiaal maakt dit één van de betere LHBTI documentaires. Het is spraakmakend en je krijgt een goed beeld van de tijden dat er nog ‘gevochten’ moest worden voor de gelijke rechten. Voor de generaties die na daarna kwamen is dit een must see. De rechten die je als LHBTI persoon hebt zijn niet zo vanzelfsprekend.

Michael Lost And Found – 2017

Dit jaar kwam de documentaire over Michael Glatze. Zijn ex-vriend Benjie Nycum vond dat het tijd was om hem te bezoeken en wilde weten hoe het met de voormalige homo activist gaat. Want hij heeft zijn leven op een bepaald moment drastisch omgegooid. Hij is getrouwd met een vrouw en is werkzaam als dominee. Benjie gaat hem opzoeken en heeft een hoop vragen die hij wilt stellen. Want hoe is het om het leven 360 graden te veranderen en wat doet dat met je geweten en gevoel?

In de korte documentaire kom je erachter welke rol het geloof speelde in de beslissing die hij nam. Het kwam voor de buiten wereld raar over toen Michael na tien jaar samen zijn een punt achter de relatie zette en verder ging met een totaal ander leven.

Latest Reviews