Blade Runner (1982)

Harrison Ford is de klassieker Blade Runner uit 1982

Blade Runner (1982)

In 1982 was er veel gedoe achter de schermen bij de film Blade Runner. Want regisseur Ridley Scott zou het niet eens zijn met de versie die Warner Bros uit zou gaan brengen. Ook lagen de regisseur en Harrison Ford elkaar niet zo en daar kwam de nadruk op te liggen toen de acteur zijn voice-over work had gedaan. Toen de film uit kwam konden niet zoveel mensen het waarderen. Het was te modern, terwijl de eerste Star Wars film ook al uitgebracht was.

Ondanks alle tegenslagen achter de schermen en bij de box office. Blade Runner kreeg wel erkenning achteraf. In de jaren die daar op volgde won het prijzen voor onder andere het design en decor. Als je de film wilt gaan kijken heb je ruime keuze aan welke editie je wilt zien. Want er zijn in de loop der jaren zeven edities uitgekomen. De theater edition, extended version, directors cuts en ga zo maar door. Ik heb de extended versie van Blade Runner gezien en geef mijn mening erover na het verhaal en de trailer van de klassieker Blade Runner.

Dit is Blade Runner

Los Angeles, 2019: Rick Deckard is een ‘Blade Runner’: een politieagent die ingezet wordt om ‘replicants’ (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen.
Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z’n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

Dit vond ik van Blade Runner

Het imago dat Blade Runner heeft is een cult status. Anno 2017 zie je dat veel films die na de film uitkwamen inspiratie op deden. Zo zijn de manga’s Ghost In The Shell en Akira losjes gebaseerd op war Blade Runner had neergezet. Een blik naar de toekomst waar alles heel grauw en overgenomen is door de techniek. Dat heel goed op beeld terug te zien is bij de film uit 1982. Hoe grappig het ook is om te zien hoe zij toen dachten over de toekomst.

De design en decors zien er een beetje gedateerd uit maar dat neemt niet weg dat het er geweldig uitziet. Als je na gaat wat zij in 1982 konden met de computer is het heel erg goed. Je krijgt het gevoel dat je een andere wereld in stapt en die wereld is grauw, donker en heel kil. De hoofdpersonen in de film Harrison Ford en Rutger Hauer zijn geweldig in de rollen die zij vertolken. Ook al is de Nederlandse acteur de slechterik. Hij geeft aan het einde van de film een speech waar hij punten naar voren brengt die je kan begrijpen.

Blade Runner Screenshot
Bron: IMDB.com

Filmmuziek maker Vangelis drukt zijn stempel op de film Blade Runner

De muziek moet ook heel futuristisch overkomen en dat lukt ook. Je merkt dat de 2017 vervolg Blade Runner 2049 het heeft afgestoft. Vangelis is tot op de dag van vandaag bekend om zijn filmmuziek. Hij schreef, produceerde en speelde de muziek die je terug hoort gedurende de film. De Griekse producer die grotendeels elektronische muziek maakt. Dat kan bij sommige films heel passend zijn. Zeker een film dat je meeneemt naar de toekomst.

Is er nog iets op te merken aan de film? Ja dat is er zeker. Het verhaal is recht toe recht aan en met een aantal onderbrekingen van iets romantisch is het karakter van Harrison Ford vooral bezig met het neerschieten van replica’s. Blade Runner is een lange film waarbij het om alles erom heen draait in plaats van het verhaal. De film wilt schitteren met de technieken en aankleding en dat maakt het verhaal een beetje saai.

Mijn Conclusie

Toch is het een ‘must see’ film omdat het vervolg heel erg leunt op dit deel. Er zijn elementen en karakters die terug komen. Anders zit je in de bioscoop en weet je niet waar zij het over hebben. Ook is het een kleine geschiedenisles die je krijgt in het film maken. Je gaat een aantal ander films herkennen in wat zij hebben meegenomen of geleend hebben van Blade Runner uit 1982.

Latest Reviews

Ook interessant
Beste film en serie posters – Week 24