De boodschap achter Rupaul’s Drag Race

Wat is de boodschap achter Rupaul’s Drag Race? Achter de hysterie is er boodschap verborgen

Het programma waar mannen als vrouwen te zien zijn is al een geruime tijd te zien op televisie. Ik heb het over het reality programma waar Rupaul een podium wilt geven aan de on bekende queens die verdienen om in de spotlight te staan. In dit bericht ga ik proberen uit te leggen wat de boodschap achter Rupaul’s Drag Race is. Zeker nu Rupaul’s Drag Race All Stars seizoen 3 vanaf 25 januari bij VH1 wordt uitgezonden.

Het reality programma was voor het eerst in 2009 op televisie. Met het eerste seizoen wisten Rupaul en het productie bedrijf Logo TV en WOW Presents dat zij goud in handen hadden. Want er werd direct geschiedenis geschreven, want er werd openlijk over HIV en AIDS gepraat. Er kwam een hele hoop emotie los waardoor mensen het wilde delen. De bedoeling van het programma is natuurlijk spraakmakende televisie te maken. Waar er ruzie wordt gemaakt, wordt gelachen, gehuild en het leven wordt gevierd.

Als je aan het programma mee doet dan moet je laten zien dat je als drag queen het voor elkaar kan krijgen om te acteren, opdrachten te winnen, zingen, dansen, komedie te laten zien. Maar vooral het beste uit jezelf te kunnen halen. De opdrachten zijn soms een beetje bizar maar toch slaan de queens zich er doorheen.

Maar… Wat is de boodschap achter Rupaul’s Drag Race?

Boodschap achter Rupaul's Drag Race
Bron GIPHY | Boodschap achter Rupaul’s Drag Race

Daarnaast zijn alle persoonlijke verhalen die in ieder seizoen weer anders zijn, heel ontroerend of vrolijk. Het gaat over de mens achter alle hysterische kleding en make-up. En zeker achter het harnas dat alle queens in de loop der jaren heeft opgebouwd. Dat maakt Rupaul’s Drag Race een programma waar je als persoon, op sommige momenten, mee kan identificeren. Dat is misschien de hoofd doel van het programma, maar kan wel een boodschap achter Rupaul’s Drag Race zijn.

Er zijn meer verhalen van de queens. Zo is er vaak gesproken over relaties, op liefdes gebied maar ook op familie gebied. Als queen heb je het niet makkelijk en krijg je veel afwijzingen. En dat is nog zacht uitgedrukt. Wat Rupaul zelf over de boodschap achter Rupaul’s Drag Race heeft verteld, is het volgende: ‘In het leven krijg je veel verschillende duellen voor je kiezen. Het programma laat verschillen aspecten zien en kan een weerspiegeling laten zien.

Ook laat het de acceptatie van de andere zien. Zoals één van de queens van seizoen 9, Peppermint. Zij was de eerste queen die als transgender mee deed aan het programma. Tussen de queens uit eerdere seizoenen waren wel meerdere transgender, maar dat werd of achteraf verteld. Of het werd verteld op het moment dat diegene naar huis moest. Iets wat gevoelig kan liggen bij queens, zij wordt door de groep geaccepteerd. En krijgt de emotionele support om haar verhaal te doen.

Als aller laatste mogelijke boodschap achter Rupaul’s Drag Race is dat je moet genieten van het leven. De queens die mee doen kunnen zichzelf heel serieus nemen. Terwijl je een man in een jurk bent, en dat is wat Rupaul ook zegt. Neem het leven met een korreltje zout, want het gaat al veel te snel voorbij. En er zijn ook genoeg tegenslagen die je moet doorstaan.

Bron header: Dailymotion

Latest Reviews

Ook interessant
Cazzette feat. Leo Stannard – Oceans (Dexter Remix)