Bron: Jake Hills & Unsplash |

De beste films van 2019

Dit is mijn persoonlijke lijst met de beste films van 2019

Op filmgebied gebeurde er een hele hoop in een jaar. De verwachte successen werden gelanceerd, toch wisten er een aantal titels mij op een positieve manier te verrassen. Dit alles zorgde voor een persoonlijke top 5 van beste films van 2019. Van zowel de bioscoop releases tot aan de films op de streaming diensten.

In dit bericht ga ik de titels langs, die ik voorzag van een hoge cijfers. Om precies te zijn, staan hieronder de vijf films met de hoogste cijfers van het afgelopen jaar. Welke film vond jij het best dit jaar? Het kan van alles zijn, van arthouse tot en met de gigantische en bombastische blockbuster.

Joker – 9,3

De herkenbare situaties uit de film, komen voor in het dagelijks leven
Bron: Copyright 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved Photo Credit: Niko Tavernise & Filmdepot | Joker

Warner Bros had in eerste instantie weinig vertrouwen in de film ‘Joker‘. Er werd flink reclame gemaakt, maar de risico’s verminderd door een kleiner budget. Regisseur Todd Philips, heeft aan het grote publiek over weten te halen, dat een superhelden film veel meer kan bieden. Het is namelijk een verhaal, waar toevallig een bekende slechterik centraal staat. Waardoor een heel breed publiek wordt aangesproken.

De film heeft voor Warner Bros veel geld in het laatje gezorgd. Want het weet qua omzet ‘Endgame’ in te halen. Daarnaast lijken de critici van de bekende Awards ook onder de indruk te zijn. De eerste nominaties druppelen binnen, en daar is ‘Joker’ ook in terug te vinden. De positieve elementen zijn: de boodschap, acteerwerk van Joaquin Phoenix en manier waarop alles in beeld wordt gebracht.

Parasite – 9,3

Het verhaal van Parasite wist mij tot aan het eind in zijn greep te houden
Bron: September Film Distribution & Filmdepot | Parasite

Net als ‘Joker’ werd er aan de andere kant van de wereld een film uitgebracht, dat zich richt om een boodschap tussen arm en rijk te verkondigen. Alleen weten de makers voor en achter het geheel in een andere geheel te gieten. De Zuid-Koreaanse film ‘Parasite‘ is een meesterwerk, dat je vanaf het begin om de oren slaat als het om veranderingen gaat.

Iedere keer weer denk je de film door te hebben, en toch blijven de verrassingen komen. Dat is mede te danken aan het acteerwerk en regie werk van Joon-ho Bong. Daarbij is er ook heel goed gekeken naar de verschillende locaties. Het is geen wirwar aan locaties, maar met de twee locaties en sets wordt van alles gedaan. Waardoor de film niet goedkoop aanvoelt of saai wordt.

Avengers Endgame – 8,4

Mijn mening over de verschillende delen van Avengers Endgame
Bron: © Marvel Studios 2019 & Filmdepot | Avengers: Endgame

Marvel heeft er meer dan tien jaar over gedaan om de Marvel Cinematic Universe op een goede manier op te bouwen. Het grote succes wordt geoogst door het lanceren van ‘Infinity War‘ en in 2019 ‘Endgame‘. De vele fans wilde weten hoe Marvel het geheel tot een goed einde zou laten komen. Dat heeft de studio geweten. De opkomst en daarmee de omzet was enorm, en wist ruim over de twee miljard dollar heen te gaan.

Een geweldige prestatie voor een studio en film. Het goede zit hem in de vele films die hiervoor zijn uitgebracht. Er zitten zoveel verhaallijnen en verwijzingen in, dat je een groot fan moet zijn om het te kunnen volgen. 99% daarvan snapte ik, alleen ontglipte mij zo nu en dan een verwijzing. Waardoor de film bij mij niet altijd binnen wist te komen.

Frozen 2 – 8,3

Disney liet weinig los, dat zorgde voor de nodige verwachtingen
Bron: Copyright 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved& Filmdepot | Frozen 2

Frozen 2‘ is de animatie film waar vele fans van het eerste deel op hebben gewacht. Anna, Elsa, Kristoff en Sven keerde in november 2019 terug in de bioscoop. De film hoort thuis in de lijst met beste films van 2019, omdat de makers meer diepging creëerde. Het verhaal groeit met het publiek en de karakters mee.

De muziek is catchy, maar ik moest het meerdere keren opzetten om er verslaafd aan te raken. Zoals verwacht heeft Disney Animation alles in huis om je met open mond te laten kijken. De details zijn perfect en sommige animatie elementen zijn nauwelijks van de realiteit te onderscheiden. Op sommige vlakken hield de studio zich in, en daarom kreeg de animatie film een 8,3.

The Farewell – 8,2

De clash tussen de oosterse en westerse culturen is voelbaar in de gehele film
Bron: The Searchers & Filmdepot | The Farewell

Regisseuse Lulu Wang had ik haar eigen leven te maken gekregen met een grote verschillen tussen de Oosterse en Westerse cultuur. Dit bleef aan haar knagen, en is uiteindelijk verfilmd. De film ‘The Farewell‘ laat zien hoe een Oosterse familie omgaat met een zieke oma. Want ga je mede delen dat ze ernstig ziek is? Zodat er veel zorgen komen? Of laat je haar een rustig en vredig leven leiden? De regie is heel goed, waardoor jij als kijker de vlieg op de muur bent.

Je zit midden in de discussies en momenten dat ze bij elkaar zijn. Daarnaast is het acteer werk van Awkwafina en Zhao Shuzhen heel goed. Ze weten een chemie en band te laten zien, dat je begint te twijfelen of de twee niet echt familie van elkaar zijn. De film balanceert continue tussen een lach en een traan. Een film dat je op het puntje van je stoel laat zitten. Niet voor niets krijgt de film een 8,2. Een waarde film voor in de lijst met beste films van 2019.

Klaus – 8,1

Je krijgt geen warm welkom in de film
Bron: Netflix | Klaus

Op animatie gebied gebeurde er een hele hoop in 2019. Aan het begin trakteerde Sony Animation met ‘Spider-Man: Into The Spider-Verse’. Tegen het einde van het jaar, wilde Netflix samen met Sergio Pablos laten zien wat zij in huis hadden. De 2D en 3D animatie wisten als een perfect stel samen te komen in de kerst film ‘Klaus‘. Het is een warm verhaal, wat het ontstaan van de kerstman uitlegt.

Want waar komen de verschillende gebruiken en mythes vandaan? In de Netflix film krijg je daar antwoord op. Dit is zeker een titel dat als één van de beste films van 2019 thuis hoort. Daarnaast zal dit als nieuwe kerst klassieker gaan fungeren. De makers hebben er namelijk alles aan gedaan om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. Met humor, prachtige animatie en een hart verwarmende verhaallijn.

And Then We Danced – 8,1

Bron: Cinemien & Filmdepot | And Then We Danced

Bepaalde LGBTIA+ films weten de ene na andere stereotype beeld neer te zetten, zonder dat een groot publiek de film onder ogen krijgt. Met ‘And Then We Danced‘ kon je er bijna niet om heen. Want er werd tijdens de premiere in Georgie flink geprotesteerd. Wat natuurlijk heel jammer is, maar wel voor de nodige publiciteit zorgt.

Waarom hoort de film thuis tussen de andere beste films van 2019? Vanaf de eerste minuut wordt je in het verhaal gezogen. De sfeer is ook direct voelbaar met de nodige passie en ongemakkelijke momenten. Daarbij weten de makers de boodschap aan het eind heel goed over te brengen. Blijf vechten voor wie je bent, en laat je niet voorschrijven wat je wel of niet kan. Plus blijf in jezelf geloven.

Crawl – 8

De film Crawl laat je niet in de kou staan als het om de actie en gebruik van locaties gaat
Bron: © 2019 Paramount Pictures Corporation. All rights reserved & Filmdepot | Crawl

Crawl‘ is zo’n film dat ik zag, en mij wist te overdonderen. Ik ging namelijk met geen verwachtingen naar bioscoop, om vervolgens uit de zaal te lopen met een heel goed gevoel. De actie en natuurramp film wist mij in te pakken, zonder dat de makers te veel hun best moesten doen. Met een klein budget wist de spanning, actie en acteerwerk van Barry Pepper en Kaya Scodelario de film omhoog te tillen.

De connectie met de karakters is er zeker, en je hoopt dat de hoofdpersonen het einde halen, zonder dat er al te veel kleerscheuren zijn. Helaas is de film niet door een heel groot publiek gezien, waardoor de erkenning er tot nu toe niet is. Het is geen perfecte film, toch gaf ik de film een goede 8.

Midsommar – 8

Aster heeft een bepaalde visie en daar neemt hij de tijd voor
Bron: Dutch FilmWorks & Filmdepot | Midsommar

Toen regisseur en schrijver Ari Aster de film ‘Midsommar‘ aankondigde, werd ik niet direct enthousiast. Het heeft dan ook een lange tijd geduurd voordat ik de film na release had gezien. Toch wist de maker de voorganger, ‘Hereditary‘ goed te maken met het vervolg in 2019. Het heeft een aantal vergelijkbare elementen, alleen wordt het dit keer op een andere, en wat mij betreft, betere manier uitgevoerd.

De horror wordt recht in het gezicht van de kijker gedrukt, de cast weet het geheel geloofwaardig en griezelig neer te zetten. Daarbij worden de grote contrasten duidelijk in beeld gebracht en ondersteund met dialogen die heel goed zijn geschreven. Genoeg redenen om ‘Midsommar’ te gaan kijken.

De Grote Boze Vos – 8

Bron: Periscoop Film & Filmdepot | De Grote Boze Bos

De hekkensluiter van de lijst met beste films van 2019 is de animatie film ‘De Grote Boze Vos‘. Nu heeft de film in zijn totaliteit een 8 gekregen. Het is misschien een beetje valsspelen, omdat de film bestaat uit drie korte animatie films. Dat neemt niet weg dat de vakmanschap, humor en animatie van top kwaliteit zijn. De makers van het boek hebben heel hard gewerkt om de vertaling naar het grote scherm te maken. Waardoor de passie er ook duidelijk van af spat.

Over het algemeen wordt er op animatie films neergekeken. Het grote publiek ziet de films als content voor de jongere generatie. Met ‘De Grote Boze Vos’ laten de makers zien dat hele gezinnen en oudere generatie met veel plezier kunnen gaan kijken. De slapstick humor is voor alle leeftijden en samen met de bovenstaande elementen, zorgt dat voor top entertainment.

Latest Reviews

Ook interessant
New Movie Trailers
Nieuwe trailers die deze week uitkwamen