Throwback Movie

De feiten van West Side Story op een rij

Meer dan vijftig jaar geleden draaide de film West Side Story in de bioscoop. Dit zijn de feiten van de klassieker!

West Side Story Movie Poster
Bron: Amazon.com

Eind maart 1962 was Nederland eindelijk aan de beurt om de film West Side Story te kunnen zien. In die tijd had je nog geen internet en kon je ook niet stiekem een film downloaden of streamen via Netflix. Er waren een bioscopen waar je naar te moest om te kijken. En niet iedere stad had een bioscoop, dus dat werd reizen om de film te kunnen zien.

Sindsdien is er heel veel veranderd en is de twee uur en tweeëndertig minuut durende film on demand te zien. Ik kon het niet laten om terug in de tijd te gaan en om de magie van het film maken te herbeleven. Er zijn een aantal feiten over de film die ik met je wilde delen. Hieronder heb ik alles op een rij gezet. Maar wat wist je al wel over West Side Story? En welke feiten vond je leuk om achter te komen?

Dit zijn de feiten van de film klassieker West Side Story:

Muziekschrijver Stephen Sondheim wilde als eerste Broadway musical het woord f*ck in de teksten hebben. Zijn plannen werden gedwarsboomd door de andere mensen uit het creatieve team omdat de soundtrack het niet mocht bevatten. Toen heeft Stephen de teksten herschreven en het F-woord is eruit gehaald.

Tijdens de opnames van West Side Story moest de spanning tussen de twee gangs hoog blijven. Zij werden aangemoedigd om grappen met elkaar uit te halen zodat er rivaliteit zou ontstaan. Dat gebeurde ook en over en weer werden er tussen de Jets en de Sharks grappen uitgehaald.

De makers van West Side Story hadden een andere hoofdrolspeler dan Richard Beymer. Zij wilde het liefst Elvis Presley hebben voor de rol van Tony. Dat is niet gebeurd, dat zou vandaag de dag iconisch zijn!

West Side Story movie facts

West Side Story was eerst een musical in 1957, door het succes werd er al snel nagedacht over een verfilming. vier jaar later kwam de film in de Amerikaanse bioscoop. Alleen was de bedoeling dat de musical over een Katholieke jongen en een Joods meisje zouden gaan. Dat werd veranderd omdat in de jaren ’40 er meer Puerto Ricanen naar New York verhuisde.

De opnames vonden plaats in New York. Tegenwoordig staat de Lincoln Center for the Performing Arts campus van de Fordham University er, en verder vonden ze plaats op en rond West 61st Street, 68th Street en 110th Street in de Upper West Side van Manhattan. De oude vervallen gebouwen moesten gesloopt worden. De filmstudio United Artist had een deal gemaakt dat het na de opnames gesloopt zou worden. Dat scheelde weer decor bouwen.

Er zijn nog meer feiten te lezen over West Side Story

West Side Story liefde tussen Maria en Tony
Om alles in goede banen te leiden werden er echt gang members ingeschakeld om de omgeving en de mensen in de buurt in de gaten te houden. Zodat de opnames door konden gaan en de acteurs en andere betrokkenen niet gestoord zouden worden door de omstanders. Dat gebeurde, want er werden met stenen naar de crewleden en acteurs gegooid.

Je hoeft niet perfect te zingen om een rol in West Side Story te bemachtigen. Natalie Wood wie Maria speelde in de film is niet te horen met haar eigen zangstem. De stem van Marni Nixon nam de zang gedeelten voor haar rekening. Dat deed zij ook voor de films The King And I en My Fair Lady. Acteur George Chakiris was de enige acteur (van de hoofd personen) wie zijn stem gebruikt werd voor de zang.

Actrice Audrey Hepburn was gevraagd om de rol van Maria te vertolken. Zij heeft de rol afgeslagen. Audrey gaf als reden dat de zwangerschap het niet makkelijk zou maken om te rol te kunnen spelen.

West Side Story Dance

De opnames van West Side Story duurde zes maanden. In die tijd hebben de acteurs 200 paar schoenen versleten, zo’n 45 kilo aan make-up gebruikt en zijn door ongeveer 27 broeken gescheurd.

De regisseur en een aantal acteurs van de film West Side Story mocht Oscars mee naar huis nemen. De film kreeg het prestigieuze beeldje voor Beste Film, Beste Mannelijk en Vrouwelijke bijrol, Kostuums, Regie, Montage, Muziek en Geluid. Choreograaf Jerome Robbins kreeg een speciale prijs voor de choreografie die in de film te zien was.

Latest Reviews