Source: Sayan Ghosh & Unsplash

De korte animatiefilms bij Netflix

Maak tijd om de korte animatiefilms bij Netflix te bekijken

Al heel wat jaren weet Pixar het publiek te vermaken met de nodige korte animatiefilms. Het lijkt erop dat de korte animatiefilms bij Netflix een kans krijgen. Om bij (bijna) iedere Oscar categorie een film te kunnen inzenden, heeft de streamingdienst een aantal korte animatiefilms naar de streamingdienst gehaald.

Een ontwikkeling waar ik heel blij van wordt. Op deze manier krijgen animators kans om met een korte film de kunsten te tonen. De onderwerpen: rouw, een schietpartij op school en een etnische moord en onrecht. Stuk voor stuk onderwerpen die mensen kunnen raken, en een universeel verhaal vertellen. In dit blog bericht ga ik de drie korte films langs, om je over te halen om de drie korte animatiefilms te kijken bij Netflix.

Canvas

De korte animatiefilms bij Netflix - Canvas
Source: Netflix | Canvas

De korte film ‘Canvas’ vertelt het verhaal van een grootvader die, na een verwoestend verlies te hebben geleden, in een neerwaartse spiraal terechtkomt en zijn inspiratie om te creëren verliest. Jaren later besluit hij de ezel opnieuw te bezoeken en de verfkwast op te pakken … maar hij kan het niet alleen. Daar helpt zijn kleindochter bij. Ze is aan het neuzen in zijn huis en ontdekt de passie voor schilderen. Daarmee wakkert te ook het geluk van haar grootvader.

Als je naar de Pixar film ‘Soul‘ gaat kijken, kan het nodige bekend voorkomen. Voormalig Pixar animator Frank E. Abney III heeft de korte film geregisseerd. Tijdens de film wordt er niet gesproken, al wordt de emotie wel bij de kijker overgebracht. Omdat de focus op de karakters ligt, kan de kijker niet om hen heen.

Waar de makers in zijn geslaagd is naast de boodschap, ook het menselijke te laten zien. De stijl van animatie wordt zo realistisch op beeld weergegeven, dat de huid en haar net echt is. Iedereen heeft verlies in het leven meegemaakt. Waardoor je op een bepaald vlak een zet moet hebben om bepaalde passies of het leven weer op te pakken.

If Anything Happens I Love You

De korte animatiefilms bij Netflix - If Anything Happens I Love You
Source: Netflix | If Anything happens I Love You

De korte film ‘If Anything Happens I Love You’ vertelt het verhaal van twee rouwende ouders. Na een tragische schietpartij op de school van hun dochter, zijn beide ouders de drastische veranderingen aan het verwerken. Om elkaar te beschermen, wordt er niets met elkaar besproken, oftewel de twee ouders ontwijken elkaar. Wanneer zij de emotie toe laten en open communiceren, komt vader en moeder weer dichter naar elkaar toe.

De animatiestijl past perfect bij het verhaal wat wordt verteld. De monochrome toon maakt het geheel nog intiemer en kwetsbaarder. Voordat de kijker weet wat er precies aan de hand is, wordt wel duidelijk dat de man en vrouw niet met elkaar communiceren. Er worden beelden getoond, waarbij beide iets anders willen maar anders handelen. Omdat de reden erachter tot aan het eind van de korte animatie film onduidelijk is, is de onthulling heel confronterend. Waardoor het samenkomen van de ouders heel mooi en emotioneel is.

Will McCormack schreef het script, en heeft ook gewerkt aan ‘Toy Story 4‘. Waardoor je de nodige kwaliteit en een goed verhaal kan verwachten. Van de drie korte animatiefilms, was ‘If Anything Happens I Love You’ het best. Want emotie en beeld komen heel goed samen en knalt de woonkamer is.

Cops and Robbers

De korte animatiefilms bij Netflix - Cops and Robbers
Source: Netflix | Cops and Robbers

De korte animatie film ‘Cops and Robbers’ vertelt het verhaal, dat in 2020 voor een aardverschuiving zorgde. Niet specifiek het verhaal van Ahmaud Arbery, maar welke beweging er in gang werd gezet. De #Blacklivesmatters beweging zorgde ervoor dat, mensen buiten de gemeenschap bewust zijn van ongelijkheid en racisme.

Afgelopen 5 mei, ging de video met de vreselijke beelden viraal. Dat zorgde bij Timothy Ware-Hill voor inspiratie, en schreef er een rap over. Er is een kettingreactie ontstaan, want Arnon Manor wilde gaat iets mee doen. Beide wilde met animatie een grote publiek bereiken en dat gaat vanaf 28 december gebeuren. Dan wordt de korte animatie film bij Netflix gelanceerd.

Op het moment dat ik het bericht schrijf, is de volledige korte animatie film niet bij Netflix uitgebracht. Er is een clip te zien als preview. Daarin is te zien hoe de makers proberen om het verhaal zo goed mogelijk over te brengen. Dat een breed publiek blijft kijken. Niet alle kijkers worden enthousiast van een rap, alleen de achterliggende boodschap wel.

De animatie kan daar bij gaan helpen. Om de zwarte gemeenschap zijn eigen verhaal te vertellen, zijn 30 individuele artiesten, studenten en VFX-bedrijven over de wereld betrokken bij ‘Cops and Robbers’. Meer dan de helft van de creatieve makers is van de zwarte gemeenschap. Iets wat ik heel belangrijk vindt. Een ander kan je verhaal vertellen, toch komt het dan niet authentiek over.

Latest Reviews