Bron: Glenn Carstens-Peters & Unsplash

De kracht van Videoland 2020

Wij kijken terug naar Videoland 2020, waar ligt de kracht van de Nederlandse streamingdienst?

Tussen de grote spelers heeft de Nederlandse streamingdienst Videoland, er lang naast gestaan. Gedurende het afgelopen jaar, is duidelijk geworden dat de streamingdienst weet wat de kijker wilt zien. Daarbij heeft Videoland in 2020 een hoop nieuwe content gelanceerd, hieronder heb ik de titels, die de kracht van Videoland 2020 weergeven op een rij gezet. Dit is een persoonlijke lijst, van series/documentaires dat ik met plezier heb bekeken.

Videoland is de plek voor Nederlandse reality televisie

Wij kijken terug naar Videoland 2020, waar ligt de kracht van de Nederlandse streamingdienst?
Source: GIPHY Videoland | De Bachelorette

Als jij van reality televisie houdt, dan moet je bij Videoland zijn. De streamingdienst van RTL, heeft in de loop der tijd een lading aan reality titels uitgebracht. Voor vele is het een genot om er naar te kijken, denk aan de series als: ‘Temptation Island’, ‘The Bachelorette’ en recent ‘Prince Charming’.

Waarbij de liefde moet komen kijken of op de proef wordt gesteld. Voor mij is ‘Prince Charming’ een guilty pleasure, omdat er een groep homoseksuele mannen opzoek gaat naar de liefde. Het is over de top, hysterisch en lekker geproduceerd. Hierin zit de kracht van Videoland 2020, want de kijker blijft kijken om te zien hoe het verhaal af loopt.

Een titel waar ik van heb genoten is ‘Gooische Moeders‘. De oude bekende ‘Gooische Meisjes’ zijn van RTL 5 naar Videoland gegaan om hun leven te tonen. De twee elementen waar Videoland heel goed in is, komen hier bij elkaar. De reality televisie en een persoonlijk verhaal vertellen.

Voor de kijker lijken de levens van de moeders perfect te zijn, dankzij de rijkdom etc. Toch vertellen Bo Wilkes, Florine Hofstee, Kimberly Bosman, Leslie Keijzer en Pauline Wingelaar ieders een verhaal, waar rijkdom niet bij kan helpen. Zoals het zwanger willen worden of psychische problemen hebben en hulp zoeken.

De plek om Nederlandse diversiteit te laten zien

Wij kijken terug naar Videoland 2020, waar ligt de kracht van de Nederlandse streamingdienst?
Source: GIPHY Videoland | Drag Race Holland

Daarnaast heeft Videoland laten zien dat er plek is voor diversiteit. Nederland staat bekend om de acceptatie van mensen in de LGBTQ+ gemeenschap. Het kan op vele vlakken stukken beter, en daar kan een hysterisch programma als ‘Drag Race Holland‘ bij helpen. De fans van ‘Rupaul’s Drag Race’ hebben lang gewacht op een Nederlandse versie.

Het productie bedrijf Vincent TV heeft lang lopen leuren om het programma op de buis te krijgen. Gelukkig heeft Videoland het aangepakt, want op de streamingdienst kan je meer. Het eerste seizoen was leuk, maar het tweede (als dat er komt) kan op vele vlakken verbeteren. In het eerste seizoen wisten de makers een aantal persoonlijke verhalen te vertellen. Waardoor de kijker, die niets met drag of de LGBTQ+ gemeenschap heeft, weet hoe een ander in het leven staat en situaties heeft meegemaakt.

De kracht van Videoland 2020 zit in de kijker plekken te laten zien, die normaal niet toegankelijk zijn

Naast de hysterie rondom reality series, ligt de kracht van Videoland 2020 ook bij documentaires. In de loop van dit jaar zijn er een aantal titels online uitgekomen, die de kijker een kijkje achter de schermen geeft. Zodat er meer duidelijkheid wordt gegeven of een andere kant van iemand wordt getoond.

Voor mij staken de documentaires ‘Fred: Het andere gezicht’, ‘Veerkracht: Gevecht tegen corona’, ‘Nicky Verstappen: Achter de schermen’ en ‘Bibian Mentel: Leef’ er boven uit. De eerste corona golf ging door Nederland, en men hielt zich aan de maatregelen. Toch had een grote groep mensen geen idee wat er in de ziekenhuizen aan de gang was. Of de zaak van Nicky Verstappen bleef het nieuws domineren, maar hoe wordt er onderzoek gedaan?

Videoland krijgt het voor elkaar om de kijker van informatie te voorzien. Er worden camera’s toegelaten op plekken, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Normaal gesproken worden Fred van Leer en Bibian Mentel ook niet gevolgd door camera’s. De persoonlijke verhalen worden verteld met de documentaires. Hierin weet Videoland zichzelf te onderscheiden. Want er worden beelden getoond, die normaal privé blijven.

Latest Reviews