Bron: Dutch Filmworks & Filmdepot | De Matchmaker

De Matchmaker Review

Tegenpolen werken goed samen in de Nederlandse film De Matchmaker

Tegenpolen werken goed samen in de Nederlandse film De Matchmaker
Bron: Dutch Filmworks & Filmdepot | De Matchmaker

Anno 2018 kan een romantische komedie heel plat zijn. Toch proberen steeds meer regisseurs en de rest van de crew er voor te zorgen voor wat variatie. Daar hoort ‘De Matchmaker’ ook bij. Want dit keer is het een typische Nederlandse film, waar de liefde tussen twee mensen tot aan het eind van de film onbeantwoord blijft. Dit keer draait het om de band van het gezin. Op de tweede plek komt de liefde.

Levensgenieter Chris reist als fotograaf de hele wereld over. Wanneer de bodem van zijn bankrekening in zicht komt en werk uitblijft, keert hij noodgedwongen terug naar zijn moeder Marja. Ondanks dat zij hem met open armen ontvangt, heeft Chris moeite om te aarden in zijn dorpse geboorteplaats. Gelukkig krijgt hij een nieuwe opdracht, waardoor hij hopelijk snel zijn koffers weer kan pakken; hij mag een promo video maken voor een datingsite. En wie is er nu een betere hoofdrolspeler dan zijn vlotte single moeder?

Chris maakt stiekem een filmpje over Marja, maar wanneer deze online komt, stromen de reacties van mannen binnen. Na enige verbazing durft Marja, met Chris als matchmaker, het datingavontuur aan te gaan. En zo belanden ze in allerlei gekke, hilarische en soms ongemakkelijke situaties, die moeder en zoon dichter tot elkaar brengen. En voor beiden komt de liefde uit onverwachte hoek.

Wat ik vooral leuk vind is dat Benja Bruijning, Ariane Schluter en Georgina Verbaan een overtuigend gezin zijn. Het gaat niet zoals ieders het zou willen. Toch accepteren zij elkaar, en dat is zoals het waarschijnlijk in heel veel gezinnen gaat. Want je hoeft de deur niet plat te lopen, maar als je normaal tegen elkaar doet. In het gezin in ‘De Matchmaker’ is dat ook het geval. Broer en zus liggen elkaar niet.

De Matchmaker laat zien dat een romantische komedie niet alleen over liefdes relaties hoeft te gaan

De Matchmaker laat zien dat een romantische komedie niet alleen over liefdes relaties hoeft te gaan
Bron: Dutch Filmworks & Filmdepot | De Matchmaker

Het karakter dat Ariane Schluter neerzet is hart verwarmend. Zij zet zich voor alles en iedereen in, en cijfert zichzelf volledig weg. Waardoor je vanaf de eerste minuut hoopt dat er een leuke man voor haar is. Marja heeft humor, en ik wilde graag een kopje koffie met haar drinken. Gewoon om dom weg met elkaar te kletsen.

Daarentegen heeft Benja Bruijning een rol die je bijna gaat haten. Hij speelt de zoon van Marja, en is alleen met zichzelf bezig. Hij wilt zo snel mogelijk het huis uit en verkoopt zijn moeder er bijna letter voor om dat voor elkaar te krijgen. De rol past heel goed in het geheel, zeker wanneer het einde van de film nadert, dan is er een omslag waardoor je alles vergeeft en door gaat.

Voor Jeroen Houben is het de eerste Nederlandse speelfilm dat door hem wordt geregisseerd. Hij weet heel goed werk af te leveren. Alles komt heel goed in beeld, en samen met de aankleding en decor, vormt het één geheel. Het geeft een warm en huiselijk gevoel, waardoor het beeld in wilt stappen.

In De Matchmaker wordt een gezin getoond, die voor vele kijkers bekend voor kan komen

In De Matchmaker wordt een gezin getoond, die voor vele kijkers bekend voor kan komen
Bron: Dutch Filmworks & Filmdepot | De Matchmaker

Wat mij heel erg aansprak bij ‘De Matchmaker’ is dat de rollen heel goed bij elkaar pasten. Daar komt bij dat het voor een keer niet in Amsterdam of een andere grote stad afspeelde. Waardoor er een betrokken dorp in het middelpunt van de belangstelling stond.

Voor mij waren Annet Malherbe en Loes Luca hele goede toevoegingen aan ‘De Matchmaker’. Zij waren de karakters die er voor moesten zorgen dat het verhaal een wending nam. Of dat een bepaald karakter een bepaald inzicht kreeg. Het zorgde voor mooie maar ook komische scenes.

Mocht je in de stemming zijn voor een film dat niet al te veel bombarie in zich heeft. Maar je meeneemt door een verhaal te vertellen? Ga ‘De Matchmaker’ zeker kijken! Het heeft genoeg te bieden om je aandacht erbij te houden.

Latest Reviews

Ook interessant
Heel Holland Bakt 2019 – Zondag Zonder Zorgen