De nieuwe mogelijkheden bij RTL en SBS6

Na de verschuivingen bij de zenders is het tijd om de nieuwe mogelijkheden bij RTL en SBS6 te inspecteren

Linde de Mol - Na de verschuivingen bij de zenders is het tijd om de nieuwe mogelijkheden bij RTL en SBS6 te inspecteren
Bron: GIPHY | Linde de Mol

De storm na de overstappen van Wendy van Dijk en Linda de Mol is gaan liggen. Daarmee maken de twee familie zenders zich klaar om de kijker aan zich te binden. Voor John de Mol is het te hopen dat de programma’s die mee gaan ook bij SBS 6 gaan scoren. Dat kan zorgen voor een basis en dan is het een kwestie van uitbouwen. Het klinkt heel makkelijk, maar dat is het zeker niet. Want het is niet zeker dat alles ook direct hoge kijkcijfers heeft. Toch zorgen de overstappen voor nieuwe mogelijkheden bij RTL en SBS6.

Zo kunnen presentatoren die net bij de zender zitten misschien meerdere programma’s gaan maken. Of kunnen zij een aantal programma’s naar zich toe trekken om te presenteren. Zoals Linde Mol, zij heeft een ruime keuze aan titels om op te pakken bij SBS 6. Voordat ik hier dieper op in ga, wil ik zeggen dat ik geen expert ben. Maar dat het mijn ideeën zouden zijn om van beide zenders een succes te maken. Wederom is er geen garantie tot succes.

Toen het nieuws van de presentatrices bekend werd, was het geluid bij RTL over het algemeen dat het aderlating voor de zender was. Alsof Wendy en Linda alleen voor deze zender kan werken. Dat is niet het geval, want zij hebben precies hetzelfde gedaan door onder andere Caroline Tensen, Art Rooijakkers, Katja Schuurman en Paul de Leeuw naar de zender te halen.

Patty Brard - Na de verschuivingen bij de zenders is het tijd om de nieuwe mogelijkheden bij RTL en SBS6 te inspecteren
Bron: GIPHY | Patty Brard

Er moet kritisch worden gekeken door de zenders wat zijn gaan doen met de nieuwe mogelijkheden bij RTL en SBS6

Daarbij hebben zij recent Patty Brard gecontracteerd. Voor hen en de al zittende presentatoren is het de kans om in het gat dat Wendy en Linda achter laten te springen. Met andere woorden, nieuwe mogelijkheden voor RTL en SBS6. Want Linda neemt een hoop programma’s mee, dat betekend niet dat het voor de programma’s van Wendy geldt.

Zij presenteert ‘Wie Ben Ik?’, en dat blijft bij RTL. Waarom zou Caroline Tensen het niet kunnen presenteren? Zij deed het zo’n dertig jaar geleden. Als zij er zin in heeft, dan zou ik haar direct polsen als ik RTL zou zijn. Daarnaast zijn er andere namen als Katja en Art die nog meer potentie hebben om te laten zien wat zij kunnen.

Tot op heden zijn er een aantal programma’s geweest. Daarom is het medelijden voor RTL niet helemaal terecht. Zij moeten alleen tactisch of strategisch gaan denken, want de concurrentie gaat dat zeker doen.

Dan SBS6, de geruchten zijn dat Linda de Mol naast de programma’s die zij meeneemt van RTL. Zoals ‘Weet Ik Veel?’, ‘Linda’s Zomerweek‘ en ‘Oh, Wat Een Jaar‘, met een aantal nieuwe titels gaat komen. Ook het platform van Linda’s blad kan worden gebruikt en zou prima passen bij de content dat Net5 tot nu toe heeft.

De zender richt zich vooral op de vrouwen tussen de 20 en de 54 jaar. In het verleden zijn een aantal kleine programma’s al te zien geweest bij Net5, een logische reden om het vanaf juli uit te gaan breiden wanneer Linda bij Talpa zit. Op internationale titels is er nog veel winst te halen. Aan de Talpa kant wordt er zelf heel veel ontwikkeld, terwijl RTL van bekende formats een Nederlands/Vlaamse versie kan gaan maken.

Love Island - Er moet kritisch worden gekeken door de zenders wat zijn gaan doen met de nieuwe mogelijkheden bij RTL en SBS6
Bron: GIPHY | Love Island

Het is een kwestie van tijd om te zien of de nieuwe mogelijkheden bij RTL en SBS6 goed gaan uitpakken

Het succes was al eerder te zien met de terugkeer van ‘Temptation Island’. Er is vrij recent aangekondigd dat er een Nederlandse versie komt van ‘Love Island’. Dit succes moet uitgebreid gaan worden, waardoor de jongere doelgroep terecht kan bij RTL 5, maar bij RTL 4 zou bijvoorbeeld ‘The Masked Singer‘ het heel goed kunnen doen. Om als tegenhanger van Talpa’s ‘It Takes Two’ te kunnen zijn.

Daarnaast scoren series van eigen bodem ook steeds beter. Kijk naar ‘Judas’ of het succes van een aantal jaar geleden: ‘Gooische Vrouwen’. Wanneer RTL meer in combinatie met Videoland zou gaan creeeren kan de zender en de streamingdienst zichzelf nog steviger neerzetten. Nu stelt Kijk in vergelijking met Videoland en Netflix niet heel veel voor.

Netflix - Het is een kwestie van tijd om te zien of de nieuwe mogelijkheden bij RTL en SBS6 goed gaan uitpakken
Bron: GIPHY | Netflix

John kan daar geld in gaan investeren zodat daar ook een kleine streamingdienst op poten kan worden gezet. Dan kan de kijker op een makkelijke manier de content van Talpa zelf terug kijken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het enige wat beide partijen niet moeten gaan doen is in paniek een lading programma’s lanceren.

Waardoor de kijker het idee krijgt dat het niet al te best gaat met de zender(s). De daadwerkelijke plannen moeten in de loop van de jaren worden gepresenteerd, en tot dan is het afwachten hoe RTL en Talpa het gaan aanpakken.

Latest Reviews