De voorbereidingen werden in 2018 op televisie genomen

Het was in 2018 op televisie een spraakmakend jaar!

Een jaar vol ontwikkelingen is alweer afgelopen. Maar wat werd er in 2018 op televisie uitgezonden? En een betere vraag is misschien wel, wat gebeurde er achter de schermen. Want daar leken de meest spraakmakende gebeurtenissen zich af te spelen. Toch was er genoeg te melden. De meest spraakmakende gebeurtenissen en grootste veranderingen van 2018 op televisie heb ik hier op een rij gezet.

In het jaar 2018, werd de strijd om de kijker steeds groter. De verschillende televisie zenders moeten alles uit de kast halen om interessant te blijven. Van de blote mensen bij RTL 5 tot en met de spraakmakende en soms controversiële gesprekken bij Voetbal Inside. Wat daar ook niet bij helpt is het digitale tijdperk. Want je kan in 2018 op televisie goed je best doen, maar het zelfs beter doen online. Want daar gaan steeds meer mensen naar toe om een programma te bekijken.

Dance Dance Dance - Het was in 2018 op televisie een spraakmakend jaar!
Bron: GIPHY | Dance Dance Dance

De verschillende streaming en on demand diensten komen als paddenstoelen uit de grond, en proberen de kijkers weg te kapen. Daar hebben de kleinere zenders als RTL 5 en NPO 3 als eerst last van. Want de doelgroep is vooral online te vinden. Toch merk je dat de grotere zenders zich hard proberen te maken om de kijkers binnen te houden. Want naast de kijker zitten de critici ook online, op de loer om de mening over van alles en nog wat te delen.

Dat is vooral te zien aan de vele verschuivingen in 2018. Daarmee doel ik niet alleen op de overstappen van onder andere Paul de Leeuw  en Art Rooijakkers naar RTL. Maar ook dat Gordon samen met een aantal andere programma’s naar SBS6 gingen. Eerder in 2018 werd al duidelijk dat ‘It Takes Two’ verhuisd en net voordat de RTL werknemers zich kunnen gaan focussen op het kerst diner. Werd naar buiten gebracht dat het populaire programma ‘Dance Dance Dance‘ vanaf 2019 bij SBS 6 te zien zal zijn.

De strijd om de kijker is begonnen, en dat starte in 2018 op televisie met een aantal overnames

The Voice of Holland - De strijd om de kijker is begonnen, en dat starte in 2018 op televisie met een aantal overnames
Bron: GIPHY | The Voice of Holland

Zo gaat John de Mol nog even door, want hij wist duidelijk te maken dat ‘The Voice of Holland‘ niet veilig is en daarna de Kids en Senior versie ook niet. Dit gaat in 2019 nog een staartje krijgen, want de strijd tussen RTL en SBS lijkt te zijn gestart. Welke zender weet zichzelf het sterkst neer te zetten. En daarmee ook de kijker bij de zender te houden, nu alles via de digitale kanalen gaat.

Een jaar overzicht kan niet zonder de relletjes die groot waren in 2018 op televisie. Want het digitale tijdperk heeft er ook (mede) voor gezorgd dat Humberto Tan zijn plek bij ‘RTL Late Night‘ moest opgeven. Hij werd van het programma afgehaald, nadat er een stortvloed aan kritiek op zijn bord terecht kwam. Terwijl dat grotendeels niet eens te maken had met zijn manier van presenteren, maar met zijn privé leven.

RTL Late Night - De strijd om de kijker is begonnen, en dat starte in 2018 op televisie met een aantal overnames
Bron: GIPHY | Humberto Tan

Nu kijken er geen miljoenen mensen naar ‘Voetbal Inside‘ of zoals het na de zomerstop heet: “Veronica Inside’. Toch wisten zij de gemoederen flink bezig te houden met de grappen die werden gemaakt. Vooral de LGBTI gemeenschap kreeg flink om de oren, en zij wisten op hun eigen manier terug te slaan. Al voelde de heren aan tafel daar weinig van. Je kan het met hen eens zijn of niet, het was op verschillende momenten van het jaar in 2018 op televisie het onderwerp van gesprek.

Het jaar 2019 zal zeker spraakmakend gaan worden op televisie gebied. De messen worden geslepen en de kijker wordt met alle macht bij de zender betrokken. Het is alleen de vraag welk van de zenders het laatst lacht. Is het John de Mol met zijn bodemloze portemonnee? Of komen de zenders uiteindelijk bij elkaar om zo de meeste kijkers te bedienen?

Latest Reviews