Disney Movie Review

Disney heeft 21st Century Fox gekocht! Wat zijn de gevolgen?

Multimedia gigant Disney heeft de entertainment tak van 21st Century Fox voor 52,4 miljard dollar gekocht

Disney koopt 21st Century Fox voor 52,4 miljard
Bron: TheWaltDisneyCompany.com | Disney koopt 21st Century Fox voor 52,4 miljard

De kogel is door de kerk! Disney heeft het voor elkaar en heeft een groot gedeelte van 21st Century Fox gekocht. Het gaat om de entertainment tak van het bedrijf. Een aantal maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat Disney en Fox met elkaar in gesprek waren om het één van de ander te kunnen kopen. Daarna werd het een tijdje rustig omdat de gesprek waren gestopt. Toen scheen Comecast, bekend van Warner Bros, NBC en Universal ook interesse te hebben, alleen liepen die gesprekken op niets uit.

Disney en Fox zijn zo’n twee weken geleden weer om de tafel gegaan om te kijken wat er mogelijk was. Het hoge woord is eruit. En dat heeft een flink prijskaartje. De entertainment tak van 21st Century Fox ging voor een bedrag van 52,4 miljard dollar weg. Er moet flink in de buidel getast worden maar dan heeft de multi media gigant Disney ook een hoop nieuwe content waar zij toegang tot krijgen.

De veranderingen zijn niet direct te merken, want 21st Century Fox gaat nog even de eigen gang. En gaat de komende tijd nog bezig met de X-Men franchise en de rest. Zo komen er nog een hele hoop films en series uit die uit de stal van Fox komen. Want het duurt nog zo’n achttien maanden voordat de overheid goedkeuring geeft of niet. In de tussentijd zal er achter de schermen druk gewerkt worden aan de volgende stappen.

Wat heeft Disney gekocht en wat gaat er met de content gebeuren?

Maar wat heeft de Disney Company nou eigenlijk gekocht? Om heel specifiek te zijn is het de entertainment tak van 20th Century Fox, de televisiezenders FX Networks, Fox Sports, de zenders van National Geographic Channel, Star TV en Sky. Daar blijft het niet bij, want de on demand dienst Hulu is opkomend in Amerika. Met de overname heeft de Disney Company zestig procent van de aandelen in handen. Daarmee krijgt het bedrijf een grote stem in de on demand dienst.

Toch liggen de plannen nog steeds op tafel van een eigen Disney on demand dienst. Dat is waarschijnlijk ook één van de redenen dat Disney interesse had in 21st Century Fox. De ‘Mouse house’ staat bekend om de content dat geschikt is voor de hele familie. Zo kan Disney geen R-rated content maken zoals Fox dat nu een aantal keer gemaakt heeft. Door de hele catalogus op te hebben gekocht kan dat direct naar de eigen on demand dienst worden verplaatst. Daarmee hoopt het mega bedrijf een grote concurrent van Netflix te gaan worden. Want (bijna) alle films zijn of worden van de tegenpartij eraf gehaald.

De voor en nadelen van de grote aankoop van Disney?

De rechten van X-Men zijn van 21st Century Fox terug bij Marvel
Bron: Nerdist.com | De rechten van X-Men zijn van 21st Century Fox terug bij Marvel

Er wordt al een geruime tijd geroepen dat de rechten van de Marvel karakters terug zouden moeten naar Marvel zelf. Tot de dure overname waren Sony en Fox de andere filmstudio’s die de rechten van Marvel hadden gekochten toen het bijna failliet ging.

De rechten van de X-Men komen weer terug bij Marvel daar kunnen een hele hoop dingen mee gebeuren. Het kan een voordeel en nadeel zijn. Want Fox was net op gang met de R-Rated superhelden films, gaat Disney daar een einde aan maken? Een Deadpool film waar niet in gevloekt kan worden of dat je botten en veel bloed ziet? Lijkt mij niet echt logisch.

Wat Disney verder met de ‘adult content’ als Aliens en Planet Of The Apes gaat doen is onbekend. Het lijkt erop dat het specifiek voor de on demand dienst is aangeschaft. Zij kunnen wel films gaan maken dat alleen geschikt is voor volwassenen. Eerder deden zij dat met Touchstone en Miramax. Een update van het nieuws zal in de toekomst zeker komen, dan zal het hier ook te vinden zijn.

Latest Reviews

Ook interessant
Kick-Ass 2, The Mortal Instruments: City of Bones and You’re Next