Bron: Rodion Kutsaev & Unsplash

Dit zijn de moderne kerst klassiekers

Welke recent uitgekomen films vormen samen de moderne kerst klassiekers?

Als de feestdagen voor de deur staan, hebben mensen de neiging om klassieke kerst films te gaan kijken. Waardoor je bijna direct terug gaat naar de jaren ’80 of ’90. Wat hartstikke leuk is dankzij het nostalgie gevoel. Toch zijn er in de afgelopen jaren ook genoeg moderne kerst klassiekers gemaakt. In dit bericht heb ik een aantal kerst films, die recent zijn uitgekomen, bestempeld als de nieuwe klassiekers. Mocht ik een titel zijn vergeten? Laat jouw favoriet onder het blog bericht achter.

Het is natuurlijk handig om te kijken, waar de moderne kerst klassiekers aan moeten voldoen. Je kan niet zo maar in de lijst met klassiekers terecht komen. Voor mij moet een klassieker het warme gevoel geven. Waardoor je zin krijgt om tijd door te brengen met de mensen die jij lief hebt. Zoals vrienden, familie etc.

Ook moet de film er jou aan de hand meenemen met een verhaal, waarbij de hoofdpersoon een traject af gaat. Bijvoorbeeld op relatie gebied, zelfvertrouwen of zichzelf willen laten zien aan een ander. Waarbij de grote ontknoping aan het eind van de film komt en het allemaal positief afloopt. Natuurlijk moet er wel iets aan kerst versiering terug komen. In sommige gevallen werkt de over de top methode het beste.

Arthur Christmas

Arthur Christmas - Dit zijn de moderne kerst klassiekers
Bron: GIPHY | Arthur Christmas

In 2011 lanceerde Sony Pictures de film ‘Arthur Christmas‘. Waarin een nieuwe en moderne kijk wordt gegeven op de bekende kerst tradities. In films krijg je regelmatig te zien hoe de kerstman er voor zorgt dat alle cadeautjes in één nacht worden bezorgd. In de animatie film maak je kennis met de familie van de kerstman.

De beste man is op leeftijd en de jongere generatie gaat het binnenkort overnemen. De oudste zoon gaat voor reen moderne en technologische aanpak. Terwijl de jongste zoon Arthur het op de traditionele manier probeert te regelen. De film laat zien hoe Arthur zijn familie probeert te overtuigen van zijn kunnen.

Hij wordt als de zwakste gezien, en laat samen met zijn opa zien wat hij in huis heeft. De animatie is kleurrijk en brengt je naar een fantasiewereld. Samen met de grappen en locaties, kan je niet om de kerst heen. Om deze reden hoort ‘Arthur Christmas’ thuis in de lijst met moderne kerst klassiekers.

Klaus

Klaus - Dit zijn de moderne kerst klassiekers
Bron: Tenor | Klaus

In 2019 bracht Netflix de 2D animatie terug. Want zij lanceerde de film ‘Klaus‘. Waarin de zelfingenomen en allerslechtste postbode terecht komt op een bevroren eiland boven de poolcirkel, waar de ruziënde bewoners nauwelijks woorden uitwisselen, laat staan brieven. Moet hij proberen om de inwoners van Smeerenburg naar het positieve te krijgen.

Hij ontmoet de timmerman Klaus, en daar begint het verhaal over de mythe en mysterie voor ons bekend als kerstman. De film heeft heel veel te bieden. Van de prachtige 2D en 3D animatie, het verhaal tot aan het perfecte kerst gevoel. Voor jong en oud is er genoeg humor en om de bijna honderd minuten mee door te komen. De elementen waar een moderne kerst klassieker aan moet voldoen, zitten in de film verwerkt.

Noelle

Noelle - Dit zijn de moderne kerst klassiekers
Bron: GIPHY | Noelle

Een film dat niet direct de regels van de moderne kerst klassiekers volgt is ‘Noelle‘. De film ging 12 november in premiere bij Disney Plus. Anna Kendrick en Bill Hader spelen beide de hoofdrollen. In de nieuwe klassieker worden de rollen omgedraaid. Waarin de oudste van de twee geen zin heeft om de taken op zich te nemen. Terwijl het zusje probeert om hem terug te halen, maar alle kwalificaties heeft om de taak als kerstman over te nemen.

Wat ook anders is, is dat de film zich niet volledig afspeelt in een sneeuwrijke omgeving. Wat sommige als vervelend kunnen ervaren. Toch heeft het alles in zich, van een hart verwarmend verhaal tot en met scenes waar je als kijker wordt overstroomd aan kerst accessoires en sfeer.

The Christmas Chronicles

The Christmas Chronicles - Dit zijn de moderne kerst klassiekers
Bron: GIPHY | The Christmas Chronicles

In 2018 lanceerde Netflix de kerstfilm ‘The Christmas Chronicles’, waarmee producent Chris Columbus terug kwam waar het allemaal begon. Één van zijn eerste grote hits in ’90 was ‘Home Alone’. Hij heeft laten zien wat hij kan, en wilde met het hele creatieve team een nieuwe klassieker maken. Dat is gelukt, want je wordt onder gedompeld in een verhaal dat de kijker een goed gevoel geeft.

De standaard elementen zitten erin, waardoor het verhaal een klein beetje voorspelbaar is. Toch mag dat de pret niet drukken. Want je krijgt de kerstman, gespeeld door Kurt Russell, de nodige muzikale ondersteuning, humor, een hart verwarmend verhaal en geanimeerde elven. Wat wil je nog meer zien in één van de moderne kerst klassiekers? Bereidt je voor, want er komt in 2020 een tweede deel uit van de film.

Krampus

Krampus - Dit zijn de moderne kerst klassiekers
Bron: GIPHY | Krampus

Tussen de herkenbare kerst films, wil je ook wel eens wat variatie. Daar hebben de makers van ‘Krampus’ voor gezorgd. Want de mythe dat in de Alpen-regio voor komt, kan voor de nodige zweethanden gaan zorgen. Je krijgt geen zoet sappige verhaallijnen te zien op beeld, maar horror wat uiteindelijk voor een kerst gevoel moet gaan zorgen.

Dat klinkt misschien vreemd in de oren. Maar de film heeft alles in huis om tussen de moderne kerst klassiekers te horen. Om alleen al over de kleine boodschap van de film te spreken. Want je krijgt pas met Krampus te maken, wanneer jij het geloof in de kerst bent verloren. Als dat het geval is, zal hij jou en de andere ongelovige mee nemen naar de hel. Probeer in het goede van de mensen te geloven, en als het moet is een opoffering nodig om dat voor elkaar te krijgen.

De visuele effecten in ‘Krampus’ zijn heel erg goed, en de scene waarbij de bekende figuren als horror versie in beeld komen, is een genot om naar te kijken. Daarnaast hebben de makers er voor gekozen om bij een aantal scenes een komische ondertoon te zetten. Zodat de film niet alleen draait om het één voor één af maken van de karakters.

Office Christmas Party

Office Christmas Party - Dit zijn de moderne kerst klassiekers
Bron: GIPHY | Office Christmas Party

In 2016 werd de film ‘Office Christmas Party‘ gelanceerd. Toentertijd was ik niet een hele grote fan van de film. Omdat de film gigantisch plat is en in eerste instantie niets toevoegt. Nadat ik de film voor de tweede keer heb gezien, moet ik mijn mening bijstellen. Want de platte humor is juist heel erg leuk tussen de andere moderne kerst klassiekers. In andere kerst films wordt het thema feestdagen heel zwaar getild.

Bij deze film is dat een heel ander verhaal. Het onderliggende verhaal is niet positief, maar de mensen halen er wel het positieve uit. Alles gaat finaal mis en de film neemt zichzelf niet al te serieus. Waardoor de humor alleen maar leuker wordt. Zin om lachend de feestdagen te beginnen? Dan kan je niet om ‘Office Christmas Party’ heen.

A Bad Moms Christmas

Bad Moms Christmas - Dit zijn de moderne kerst klassiekers
Bron: GIPHY | Bad Moms Christmas

STX Entertainment had een hit in handen met de eerste ‘Bad Moms’ films. Toen werd er in alle haastigheid een tweede deel gemaakt. Dat zich volledig focused op de feestdagen. De film is voor vele mensen het ideale voorbeeld hoe je kerst wilt vieren. Je familie zet druk op je omdat alles perfect moet zijn. Van de aankleding, eten tot en met de sfeer. Alleen hebben de dames in ‘Bad Moms Christmas‘ daar dit jaar geen zin in.

Waardoor je ziet hoe de normale mensen kerst vieren. Met het gezin met makkelijke kleding en eten wat niet al te ingewikkeld is om te maken. De humor is geweldig in de film. Dat komt mede dankzij de dames die in de film te zien zijn. Wat mij betreft hoort deze film thuis in de lijst met moderne kerst klassiekers.

Latest Reviews

Ook interessant
On Demand Review
Blockbusters staan On Demand klaar