Diversiteit speelde een grote rol in film 2018

In een hoop films die in 2018 uitkwamen stond diversiteit centraal

In de aanloop naar 2018 werden er stappen gezet in diversiteit. Toch stond 2018 in het teken van een aantal grote stappen. In dit bericht wil ik die bespreken. Want in de loop van het jaar werden er genoeg films uitgebracht die voor de nodige verschuivingen plaats zorgden.

In een hoop films die in 2018 uitkwamen stond diversiteit centraal
Bron: Disney & Filmdepot | Black Panther

Het begon allemaal met ‘Black Panther‘. Waarmee Marvel liet zien, dat een superhelden film waar de cast grotendeels bestaat uit acteurs met een donkere huidskleur bestaat heel goed kan scoren. Studio’s twijfelen tot op de dag van vandaag wat er gaat scoren. Het draait allemaal om geld. Marvel heeft het budget zeker dubbel en dwars terug verdiend.

De superhelden film heeft een bedrag van 1,3 miljard dollar opgehaald. Dat is een mega omzet, en in Amerika zorgde dit ervoor dat een superhelden film door een grotere groep mensen met donkere huidskleur werd bezocht. Want regisseur Ryan Coogler ging een stap verder, en maakte een film dat een duidelijke boodschap had.

Niet veel later kwam ‘Love, Simon‘ uit. De film waar voor het eerst in de geschiedenis een homoseksueel karakter de hoofdrol heeft in een grote film. Het is niet voor het eerst dat een homoseksueel de hoofdrol heeft, alleen niet in een film dat op grote schaal wordt uitgebracht. Normaal gesproken zijn dat indie of andere kleinere films.

Als het om huidskleur of seksualiteit gaat in film werden er kleine stappen vooruit gezet

 

In een hoop films die in 2018 uitkwamen stond diversiteit centraal
Bron: 20th Century Fox & Filmdepot | Love Simon

Het enige nadeel is, dat een filmstudio hele goede bedoelingen heeft. Dan moeten de bioscoopbezoekers wel komen, anders hebben zij de volgende keer geen reden om een film als ‘Love, Simon’ te gaan maken. Toch wist de film van 20th Century Fox indruk te maken en heeft het aan mensen kunnen laten zien dat je als iemand van de LGBTI gemeenschap erbij hoort.

Als laatst was het in Amerika ‘Asian August’ oftewel in die maand kwamen de films ‘Crazy Rich Asians‘, ‘The Meg‘ en ‘Searching‘ uit. Waarin de cast in beide films helemaal of grotendeels uit Aziatische acteurs en actrices bestaat. De omzetten zijn enorm, met een budget van 30 miljoen dollar en een opbrengst van 237 miljoen dollar, mag Warner Bros van een mega succes spreken. Niet gek dat er aan een vervolg wordt gewerkt.

De enige nasmaak is dat de film recent in Azië is uitgekomen en totaal niet heeft gescoord. Het is voor het eerst dat een film met Aziatische acteurs en actrices een groot succes is. Zonder dat er een karikatuur van de mensen wordt gemaakt. Het gaat om een liefdesrelatie of ander verhaal dat universeel is. Dit is voor de Aziatische bioscoopbezoeker is dit de eerste stap, als in 2019 de Disney film ‘Mulan’ gaat scoren. Dan is dat de grote klapper die voor de definitieve doorbraak gaat zorgen.

Wat kan Hollywood doen om diversiteit op een normale manier te laten zien?

In een hoop films die in 2018 uitkwamen stond diversiteit centraal
Bron: Warner Bros & Filmdepot | Crazy Rich Asians

Wat ik zelf heel goed vindt aan deze ontwikkeling is dat na een aantal succes, in de maanden er na ook antwoord komt. Zo is Marvel bezig om een superhelden film te maken met een Chinese superheld. Iets wat ik heel goed vind. Maak het zo normaal mogelijk dat de wereld uit diverse mensen bestaat. Als het om afkomst, seksualiteit of leeftijd komt zou Hollywood daar was losser mee om moeten gaan. Er is een verschuiving gaande en dat is te zien aan de diversiteit op het scherm.

In televisieseries zie je dat wel meer, maar in films worden er kleine stappen gezet. Het moet niet bijzonder zijn dat je op een bepaald geslacht valt of huidskleur hebt. Je bent een mens en dat moet centraal staan. Waar problemen bij horen zoals bijvoorbeeld de liefde of andere drama. Er is nog veel werk aan de winkel, maar in 2018 zijn er grote stappen gezet als het om diversiteit gaat.

Latest Reviews