Bron: The Walt Disney Company & Filmdepot | Dumbo

Dumbo Review

De 1941 animatie versie van Dumbo krijgt een update in 2019

De 1941 animatie versie van Dumbo krijgt een update in 2019
Bron: The Walt Disney Company & Filmdepot | Dumbo

Disney weet het voor elkaar te krijgen om de ene na de andere live action versie van bekende animatie films te lanceren. Dit keer was het de beurt aan Tim Burton om zijn versie van ‘Dumbo’ op het grote scherm uit te brengen. De film was toe aan een update, want het origineel komt uit 1941. Waardoor er een aantal scenes inzitten, die vandaag de dag niet door gezinnen kunnen worden bekeken.

Circus-eigenaar Max Medici vraagt voormalige ster Holt Farrier en zijn kinderen Milly en Joe om te zorgen voor een pasgeboren olifant, wiens oversized oren hem een lachertje maken in een al worstelend circus. Maar wanneer ze ontdekken dat Dumbo kan vliegen, maakt het circus een ongelooflijke comeback.

Wat spoedig ondernemer V.A. Vandevere ten ore komt, die vervolgens de bijzondere olifant rekruteert voor zijn nieuwste, groter dan levensgrote entertainment onderneming, Dreamland. Dumbo zweeft naar nieuwe hoogten naast de charmante en spectaculaire lucht acrobaat, Colette Marchant. Tot Holt ontdekt dat Dreamland vol zit met duistere geheimen.

De 1941 animatie versie van Dumbo krijgt een update in 2019
Bron: The Walt Disney Company & Filmdepot | Dumbo

Het is lang geleden dat ik de animatie versie heb gezien. Wat mij vooral is bij gebleven, is dat de film heel zielig is. Want de olifant wordt door alles en iedereen onfatsoenlijk behandeld. Dat komt ook terug in de live action versie van Tim Burton. Zijn moeder wordt naar een ander circus gebracht en de grote oren worden door iedereen belachelijk gemaakt.

De CGI in de live action versie was niet altijd perfect

Tegenwoordig kunnen filmmakers heel veel met de computer. Hele werelden worden gecreëerd, dat is bij ‘Dumbo’ ook het geval. Toch viel het mij op dat de effecten niet altijd in het geheel weten te mengen. Waardoor bepaalde scenes niet tot zijn recht komen, bijvoorbeeld de emoties of spanning. Wat heel jammer is. Terwijl in andere scenes is de olifant heel goed gemaakt, en bijna realistisch. Ik weet niet zo goed, wat ik als mening moet vormen als het om de effecten gaat.

Het verhaal volgt de klassieker van 1941, alleen gaat de live action versie verder waar het origineel stopte. Want in de 2019 versie, wordt er een aantal keer gevlogen. De scene waarbij ‘Dumbo’ dronken is, zit niet in deze versie. De makers hebben er voor gekozen om de roze olifanten als zeepbellen terug te laten komen. Wat ik prachtig vond om te zien.

De 1941 animatie versie van Dumbo krijgt een update in 2019
Bron: The Walt Disney Company & Filmdepot | Dumbo

Wat mij op viel aan deze ‘Dumbo’ versie, is dat Tim Burton een perfecte mix weet te maken, tussen zijn eigen invloeden en die van Disney. De hoop van Disney, loopt als een rode draad door de film. Want de verschillende karakters blijven hopen dat alles goed komt.

Het donkere invloeden van Tim Burton weten de emoties in de live action film te versterken. Want als kijker zie je hoe onfatsoenlijk het er aan toe gaat. Wat mij aan de ene kant boos maakte, maar ook verdrietig aan de andere kant. Deze versie lijkt heel goed aan te sluiten op de klassiekers van Disney. Zoals ‘Sneeuwwitje’ en ‘Pinokkio’.

In de live action versie van Dumbo zit ook een boodschap verwerkt

Zoals bij vele Disney filmt wordt er ook gekeken naar de maatschappij, en hoe bepaalde dingen worden geregeld. Aan het einde van de film worden Jumbo en Miss Jumbo op de boot gezet, om terug naar India te gaan. Daar komt bij dat het circus nieuw leven wordt ingeblazen. Dit keer zijn er geen olifanten of andere dieren die in gevangenschap leven.

De 1941 animatie versie van Dumbo krijgt een update in 2019
Bron: The Walt Disney Company & Filmdepot | Dumbo

Met de ‘Dumbo’ film wordt er commentaar gegeven op de circussen van tegenwoordig, maar vooral hoe de dieren worden behandeld. Dat kan een stuk beter, of het liefst in de natuur. Waar zij op een vrije manier kunnen leven, zonder iets te hoeven doen voor mensen. Zodat zij worden geëntertaind.

Voor vele zal ‘Dumbo’ niet de live action film zijn, dat hoog op de kijklijst staat. Toch zijn er genoeg elementen die de film het kijken meer dan waard maakt. Wil jij wachten tot dat jij de film op een legale manier kan bekijken? Geen probleem, alleen kunnen de scenes in Dreamland wat minder grote overkomen. Verder komen de emoties en het verhaal op een goede manier over.

Latest Reviews