Dunkirk

De Nederlandse invloed in de nieuwe film Dunkirk van Christopher Nolan


Vorig jaar kwam Christopher Nolan en de filmcrew naar Nederland om Dunkirk op te nemen.
De gekte was er al voordat de crew voet op de Nederlandse bodem had gezet, want de fans van Harry Styles werd gek omdat hun idool heel dichtbij zou zijn.
Nu woont mijn vriend op Urk en op het IJsselmeer ervoor werden de water scenes en een aantal vliegtuig scenes opgenomen.

Een maand lang was het een komen en gaan van de bekende acteurs die je normaal gesproken alleen op het grote doek kan zien. Want Harry Styles, Tom Hardy en Cillian Murphy bleven die tijd in de omgeving van het dorp.
Voor mij en mijn vriend heel erg leuk om te zien hoe blockbuster van een bekende regisseur wordt opgenomen.
Tijdens de opnames wist ik niet hoe de regisseur alle opnames van Dunkirk bij elkaar zou voegen. Tijdens sommige scenes zag het er een beetje lomp en onbenullig uit.

Dit is Dunkirk

De film vertelt het verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940.
Tijdens de Slag om Frankrijk werden Belgische, Britse en Franse soldaten door het Duitse leger vastgehouden op het strand en in de haven.

Dit vond ik van Dunkirk

Christopher Nolan weet na het maken van films als de Batman trilogy en Insterstellar wat hij wilt en dat is een Oscar of op zijn minst een nominatie. Want na alles wat de regisseur heeft gedaan vond hij het tijd voor een mooi glimmend beeldje. Hij doet er dan ook alles aan om dat voor elkaar te krijgen. En schreef zelf het script voor de film.

En dat had hij van mij niet gehoeven. Hoe goed de bedoelingen ook waren. Het enige wat mij stoort aan de film heeft te maken met de script. Christopher Nolan het het idee om tijd een groot onderdeel van de film te laten zijn. Wat heel goed kan uitpakken. Dat heeft hij in het verleden laten zien met Inception, Memento en Interstellar.
Dit keer waren er drie verschillende verhalen. Eén op het land, de ander in de lucht en de laatste op het water.
Daar zat ook een verschil in, de land scenes zouden een week moeten voorstellen, de water scenes één dag en in de lucht één uur.


Tijd is een groot onderdeel van Dunkirk


Voordat je als kijker door hebt hoe het precies werkt ben je al halverwege Dunkirk en dat is heel erg jammer. Christopher maakt het moeilijker door dit aan de film toe te voegen. Wat wel heel erg goed is zijn de muziek en de prachtige shots die in de film zitten. Daarmee weten Hans Zimmer en Hoyte Van Hoytema de film naar een hoge hoogte te brengen. In de muziek vindt je ook een verwijzing naar de tijd. Want Hans Zimmer heeft het tikken van zijn horloge verwerkt in de filmmuziek.

Er was veel te doen om het casten van Harry Styles, want hij heeft geen acteer ervaring. De ophef is achteraf niet nodig geweest omdat er niet veel geacteerd wordt door de zanger. Harry kan zijn wie hij is en dat is voldoende. Er is heel weinig dialoog, want Dunkirk draait om de gebeurtenis in de drie verhalen. De oorlog en je ziet hoe de mannen daar mee omgaan. Waardoor je geen achtergrond informatie over de karakters krijgt dat vind ik in Dunkirk niet erg omdat je met ze meeleeft. Of zij veilig naar de andere kant van het Kanaal weten te komen.

Mijn Conclusie


De kijk van Christopher Nolan maakt Dunkirk een ander soort oorlogsfilm dan dat je in het verleden gezien hebt.
Als je met de informatie die je hierboven krijgt over de verschillende manieren van tijd, is het een geweldige en in sommige gevallen een meesterlijke film. De film is in IMAX gefilmd en als je Dunkirk op de beste manier wilt zien ga dan naar de bioscoop waar je film in IMAX kan zien.

Latest Reviews

Ook interessant
On Demand Review
In 2020 komt NBCUniversal met een streamingservice