Het Vlaamse programma Down the Road geeft een realistisch beeld neer van de reizigers
Bron: BNNVARA | Down the Road

Er moet een Nederlandse Down the Road komen

Het Vlaamse programma Down the Road geeft een realistisch beeld neer van de reizigers

De televisiewereld krijgt steeds meer door dat mensen met een verstandelijke handicap en ouderen scoren. Steeds meer programma’s spelen hier op in, alleen wordt regelmatig de fout gemaakt dat alles te veel wordt geproduceerd. Waardoor het niet als oprecht overkomt. Nu speelt het Vlaamse programma ‘Down the Road’ hier hee handig op in.

Zij nemen zes jonge mensen met het syndroom van down mee op vakantie. Door hen mee te nemen, worden grenzen verlegd, vriendschappen gemaakt en de eerste liefdes en breuken ontstaan. Je zou verwachten dat er een groep met begeleiders mee gaat. Op beeld zie je presentator Dieter Coppens en een begeleidster. Zij helpt Dieter met de moeilijke momenten, want het is niet alleen maar positiviteit wat de klok slaat.

In het eerste seizoen van ‘Down the Road’ staat er een roadtrip zes Europese landen gepland. Waarbij je iedereen op zijn of haar manier leert kennen. Voor mij is het soms lastig om het programma als entertainment te zien. Omdat mensen met een verstandelijke handicap de nodige begeleiding nodig hebben. Daarbij zijn zij heel kwetsbaar en kan je hen ook snel overvragen.

Voordat ik begon met de eerste aflevering van ‘Down the Road’ moest ik de ‘werk-modus’ uitschakelen. Dat lukte na een aantal minuten, waardoor ik ontspannen kon gaan kijken. En de personen die mee gaan, beter uit de verf komen. Het enthousiasme straalt er vanaf en de moeilijke momenten zijn voor sommige reizigers ook echt lastig. Zij zijn sommige bepaalde situaties of momenten op een bepaalde manier gewend.

De makers kiezen ervoor om niet alleen het leuke aan de kijker te laten zien

Het Vlaamse programma Down the Road geeft een realistisch beeld neer van de reizigers
Bron: BNNVARA | Down the Road

Waardoor de nieuwe omgeving en activiteiten moeilijk kunnen zijn. Het zorgt juist voor hele vermakelijke televisie. Na het zien van de eerste afleveringen, ben ik van mening dat er een Nederlandse versie moet komen. Omdat ‘Down the Road’ natuurlijker over komt dan ‘Down met Johnny’. Daar lijkt alles van begin tot eind geproduceerd. Waardoor ik de echtheid in twijfel trek. Hier worden zij met bepaalde situaties geconfronteerd, en zij groeien en stralen als iets lukt. Voor mij de perfecte televisie om een spiegel voor te houden.

Mensen maken het leven soms heel erg moeilijk, vooral voor zichzelf. ‘Down the Road’ laat zien dat het leven niet zo moeilijk hoeft te zijn. Geniet van de kleine dingen. Voor BNNVARA, de omroep dat ee Belgische variant uitzendt, een perfect format om in Nederland te maken. Wat zij wel moeten doen is de juiste presentator of presentatrice zien te vinden. Iemand met humor, die het leven niet altijd te serieus neemt. Maar vooral kan aansluiten bij de reizigers.

Denk aan Tim Hofman. Hij wist met ‘Je Zal het Maar Hebben’ perfect aan te sluiten. Persoonlijke vragen te stellen, die door andere presentatoren niet durven te stellen. Op beeld kwamen de gesprekken ongedwongen en respectvol over, waardoor de afleveringen prettig waren om naar te kijken. Als hij dat kan overbrengen bij een Nederlandse ‘Down the Road’? Dan kan het voor prachtige televisie zorgen.

Latest Reviews

Ook interessant
On Demand Review
Sinterklaas is ook on demand te vinden