Movie Soundtrack

Hans Zimmer tilt de film omhoog met de soundtrack

Composer en producer Hans Zimmer weet hoe hij zijn stempel op een film moet drukken

Een film kan heel goed in elkaar gezet worden, maar het staat en valt met de soundtrack die er voor gemaakt wordt. Hans Zimmer is één van de bekendste producers die een hele lijst met soundtracks op zijn naam heeft staan. Het is niet alleen een bekende muziek maker voor de film liefhebbers, ook al kijk je niet zo vaak een film. Het kan bijna niet anders dat je minimaal één film hebt gezien waar Hans Zimmer zich met de muziek bemoeid heeft.

Tijdens het beroemde Coachella festival was hij het afgelopen jaar een aantal dagen te zien. Daar liet hij live horen wat hij in huis heeft en dat moet je gezien hebben. Hij liet een aantal soundtracks voorbij komen en ik vond het optreden van Inception het meest indrukwekkend. Dat kan ook niet anders, want dat was de film ook.

Toen ik Blade Runner 2049 zat te kijken was ik al onder de indruk van de soundtrack. In de recensie dat ik schreef over de film leg ik uit waarom het beeld en geluid zo goed samen zijn. Achteraf kwam ik erachter dat Hans Zimmer er verantwoordelijk voor was. Nu wil ik niet zeggen dat hij geen missers heeft, want het is niet altijd passend. Maar als de film en soundtrack samen komen is het een genot om naar te kijken en luisteren. In Listed vijf films waarbij de match perfect is. Kijk en luister hieronder naar de muziek.

Blade Runner 2049

Laat ik meteen beginnen met de meest recente soundtrack van Hans Zimmer. Hij heeft heel goed geluisterd naar Blade Runner uit 1982 en heeft daar inspiratie uit gehaald. Wat ik heel goed vindt aan de soundtrack is dat het futuristische heel goed terug te horen. Toch zijn er een aantal elementen aan toegevoegd waardoor het niet te eendimensionaal over komt. Het weet op de juiste momenten bombastisch te zijn, en daarna de rust te pakken maar toch de spanning erin te houden.

The Lion King

Aan The Lion King soundtrack heeft niet alleen Hans Zimmer gewerkt. Nu werkt hij sowieso niet alleen, want hij heeft een heel team om zich heen die hem helpt met het produceren van de verschillende soundtracks. Het team dat bij de animatie film betrokken was zijn geen onbekende. Zo was Elton John verantwoordelijk een groot aantal nummers. De muziek zonder zang daar mocht Hans zich mee bezig gaan houden. En dat heeft hij op een hele goede manier gedaan.

Met iedere soundtrack dat Hans Zimmer maakt verteld hij met de muziek een verhaal. Maar in het geval van The Lion King wordt dat op een hele goede en nu legendarische manier gedaan. Want zonder teksten en zang kan je begrijpen wat de muziek wilt vertellen.

Batman v Superman: Dawn Of Justice

De filmstudio Warner Bros wilde met Batman v Superman: Dawn Of Justice de lijn die Hans Zimmer had neergezet met de vorige Batman films vervolgen. Qua filmmuziek pakte dat goed uit want een aantal nummers worden in de andere films gebruikt. Zelf werd in super enthousiast van de intro muziek die Wonder Woman had. Het was bombastisch en gaf mij het gevoel dat ik op het puntje van mijn stoel moest gaan zitten. Want de heldin van de film werd geïntroduceerd.

Wat heel gaaf is om te zien is dat de Nederlander Junkie XL betrokken is bij Warner Bros en samen met Hans Zimmer aan verschillende soundtracks heeft gewerkt. In al die takken dat entertainment heeft zijn er een hoop Nederlanders achter de schermen aan het werk om het eind product zo goed mogelijk uit te brengen.

Inception

Hierboven begon ik over het live optreden van Hans Zimmer bij Coachella. Als je naar de soundtrack luistert komt het benauwde, maar vooral de spanning die je in de film ziet op een hele mooie manier terug. Het sleept je mee in de film en ook al heb je het beeld niet voor je, het gebeurd ook met de soundtrack. De verschillende elementen komen terug. Het nummer ‘Time’ wordt door de fans heel erg gewaardeerd. Terwijl ik ‘Mombasa’ de hele film op een goede manier vindt samenvatten.

Latest Reviews

Ook interessant
Disney gaat voor het nostalgie gevoel in de Mulan trailer 2
Mulan Trailer 2