Bron: IMDB & Warner Bros | Harry Potter and the Goblet of Fire

Harry Potter and the Goblet of Fire Review

In Harry Potter and the Goblet of Fire lijkt de puberteit te zijn begonnen

In Harry Potter and the Goblet of Fire lijkt de puberteit te zijn begonnen
Bron: IMDB. & Warner Bros | Harry Potter and the Goblet of Fire

In het vierde deel van de J.K. Rowling en Warner Bros filmreeks is het tijd om ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ te voorzien van een recensie. Het lijkt alsof de schrijfster in ieder deel haar inspiratie uit een ander gedeelte van het leven haalt. Dit keer lijkt de puberteit als een rode draad door de film te gaan. Over de achterliggende gedachten van de film later meer.

Het draait om het vierde jaar op Zweinstein. Waar er een toernooi wordt gehouden, niet alleen voor de scholieren die daar zitten. Er zijn twee andere scholen gevraagd om mee te doen. Na aanleiding van de mogelijke terugkeer van Voldemort heeft het ministerie besloten om er een leeftijdsgrens aan te stellen. Als scholier moet je zeventien jaar en ouder zijn om mee te kunnen doen.

Wanneer jij je naam in de beker hebt gestopt, worden er drie namen uitgekozen. Van iedere school mag één scholier de vertegenwoordiger zijn. Alleen loopt het in ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ net iets anders. Iemand heeft Harry Potter zijn naam in de beker gestopt, en wordt als vierde persoon uitgekozen. Waardoor hij als veertien jarige mee doet aan een levensgevaarlijk toernooi. De volgers van Voldemort hebben het toernooi gebruikt om Voldemort terug te laten komen, waarbij Harry ook een onderdeel van het ritueel is.

Nu ik jaren later de film ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ terug kijk, begrijp ik beter wat de verschillende aanwijzingen tussen de opdrachten door betekenen. Voordat de film begint met het nieuwe school jaar wordt Harry al geconfronteerd met de plannen die Voldemort en zijn volgelingen hebben. Daar blijft het niet bij, alles wat er in de film zit moest aanwezig zijn om nieuwe karakters, maar ook latere gebeurtenissen in de film voor de kijker duidelijk te maken.

Alles wat je ziet in Harry Potter and the Goblet of Fire draagt bij aan het verhaal

Alles wat je ziet in Harry Potter and the Goblet of Fire draagt bij aan het verhaal
Bron: IMDB & Warner Bros | Harry Potter and the Goblet of Fire

De geschiedenis blijft niet onbesproken in ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’. Je krijg in flashbacks te zien hoe verschillende karakters zich gedroegen toen Voldemort net was verdwenen. De ministerie probeerde alle schuldige te pakken, waarbij Barty Crouch Jr. gespeeld door David Tennant, al snel naar voren komt. Een rol dat op zijn lijf is geschreven. Want hij kan als acteur helemaal los gaan, met extreme emoties en lichaamsbewegingen.

Waar het bij ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban‘ het ging om depressiviteit, lijkt J.K. Rowling haar inspiratie te hebben gehaald bij de puberteit. Want het wordt al snel duidelijk dat in het vierde deel van de reeks Harry Potter films, de interesse van de verschillende sekse wordt aangewakkerd. Want de puberteit begint bij Ron, Harry en Hermelien duidelijk zichtbaar te worden.

Van ongemakkelijke danslessen, waarbij Ron en de andere jongens zich schamen om te dansen, tot en met scenes waarbij jij als ‘andere’ raar wordt aangekeken. Waar jaloezie en onzekerheid er al snel bij komen kijken. Het toernooi leent zich prima om dit alles op een subtiele manier te verwerken. Van ruzies tussen goede vrienden, een dansavond tot het onthullen van de namen.

Het vierde deel van de Harry Potter reeks laat Voldemort eindelijk terug komen!

In Harry Potter and the Goblet of Fire lijkt de puberteit te zijn begonnen
Bron: IMDB & Warner Bros | Harry Potter and the Goblet of Fire

Wat ook goed is gedaan, zonder er de hele film de focus op te leggen, is de terugkeer van Voldemort. Hij weet dankzij de hulp van zijn volgelingen terug te komen. De film ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ weet je een voorproefje te geven van wat er gaat komen. Want de confrontaties worden alleen maar groter. Plus de inzet ervan wordt groter, de kans dat vrienden etc van Harry Potter in gevaar zijn wordt met de film groter.

In de vorige recensies bleef ik het zeggen dat de technieken van de films steeds beter worden. Dat is bij ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ niet anders. Je ziet dat er steeds meer met de computer kan. Dat is niet het enige wat verbeterd. Je krijgt in het vierde deel ook met diversiteit aan locaties en aankleding te zien. Van de onderwater wereld tot de magische winterse aankleding bij de dansavond.

Toch mist in de film een aantal luchtig momenten, alsof regisseur Mike Newell probeerde om alle informatie van het boek in ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ te proppen. Zo waren de oom en tante van Harry hier niet te zien. Waardoor je direct starte met het schooljaar op Zweinstein.

Latest Reviews

Ook interessant
Ghost in The Shell