In Harry Potter and the Sorcerer's Stone draait het meer om het leven op Zweinstein dan om het vechten tegen het kwaad
Bron: Warner Bros & IMDB | Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone Review

Met Harry Potter and the Sorcerer’s Stone zet jij als kijker de eerste stappen in de magische wereld

Met Harry Potter and the Sorcerer's Stone zet jij als kijker de eerste stappen in de magische wereld
Bron: IMDb & Warner Bros | Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

Vandaag de dag is Harry Potter uitgegroeid tot een franchise dat iconisch blijft om verschillende redenen. Het begon met de boeken en in 2001 werd het boek ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’ verfilmd. Voor J.K. Rowling was dit een ontdekking die je nog steeds in de bioscoop ziet. Want de spin-off oftewel prequels ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them‘ en binnenkort ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald‘ komen uit. Het einde is nog niet in zicht, want er komen in totaal vijf films uit die samen een franchise op zich zelf voorstellen.

De hoofdrolspelers in ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’ zijn toch wel Daniel Radcliff, Rupert Grint en Emma Watson. Het trio wordt in de eerste film van de acht films geïntroduceerd. Zij zijn heel erg jong en hebben waarschijnlijk geen flauw idee wat hen te wachten staat. Aan het begin van de film is de zin: ‘Iedereen in de wereld weet straks zijn naam’ ligt niet ver van de werkelijkheid. Wie kent Harry Potter niet?

Met Harry Potter and the Sorcerer's Stone zet jij als kijker de eerste stappen in de magische wereld
Bron: Warner Bros & IMDB | Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

In 2001 leek het gebruik van animatie in live action films in de kinderschoenen te staan. In de scenes waarbij de makers hiervoor kozen, merk je direct dat het met de computer is gemaakt. Dat is voor mij ook direct het negatieve aan de film. Het haalt je uit de film, ook al weet je dat alles waar je naar kijkt niet de werkelijkheid is.

In Harry Potter and the Sorcerer’s Stone draait het meer om het leven op Zweinstein dan om het vechten tegen het kwaad

De film weet het beste uit de verf te komen, als je naar scenes kijkt waarbij praktische effecten zijn gebruikt. Het doet vermoeden dat het niet echt is. Dankzij de muziek en effecten die worden gebruikt krijgt het een extra magische laag. Zoals de kluis waar het geld van Harry Potter ligt. Of wanneer hij naar perron 9 3/4 moet om zijn trein naar Zweinstein te halen.

De eerste stappen in deze magische wereld, zet je voorzichtig. De makers van ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’ hebben er voor gekozen om je direct in het diepe te gooien. Dat kan negatief klinken, maar dat is het zeker niet. Als je nagaat dat het op een kindvriendelijke manier in beeld wordt gebracht. Ook al worden er een aantal onderwerpen als de dood besproken, het bedoeld om met het gehele gezin te bekijken.

In Harry Potter and the Sorcerer's Stone draait het meer om het leven op Zweinstein dan om het vechten tegen het kwaad
Bron: Warner Bros & IMDB | Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

Als je het boek niet hebt gelezen, weet je niet direct waar je mee te maken krijgt. Eigenlijk volg jij Harry Potter, hij zet zijn eerste stappen in het mysterieuze en magische wereld. Om hem heen gebeurd er van alles, en alles wat met zijn familie heeft te maken wordt beetje bij beetje uitgelegd. Ook al krijg je niet alles te weten. Het leven op Zweinstein staat meer centraal, en het vechten tegen het kwaad staat op een tweede plek.

Je ziet de jonge acteurs in Harry Potter and the Sorcerer’s Stone voor het eerst in de iconische rollen

Zo wordt je tijdens het kijken van ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’ bij gepraat over de andere wereld. En maakt het je enthousiast voor de films die nog gaan komen. De grondwerk voor de rest van de franchise wordt hier gelegd. Je merkt direct hoe de verschillende karakters in elkaar steken. Maar ook wat voor soort rol zij gaan spelen voor Harry Potter en het pad tegen het kwaad.

In Harry Potter and the Sorcerer's Stone draait het meer om het leven op Zweinstein dan om het vechten tegen het kwaad
Bron: Warner Bros & IMDB | Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

De humor in de film past alleen bij ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’. Als dit bij een andere film was gebruikt had Warner Bros de plank volledig mis geslagen. Met de toon en de humor laat Chris Columbus zijn handtekening zien. Waarin de spanning, mysterie wordt afgewisseld met humor volle scenes waarbij je de hoofdkarakters beter leert kennen.

Mijn conclusie is dat ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’ een prima avonturen film is van Warner Bros en Chris Columbus. Je krijgt in de film de mogelijkheid om kennis te maken met de magie en alles wat daar bij komt kijken. Het is een lichte start van de franchise waarbij je de jonge acteurs voor het eerst in de iconische rollen ziet. Mocht jij je met alle kennis aan de nieuwe film willen beginnen? Dan zal ik deze film zeker niet overslaan!

Latest Reviews

Ook interessant
Creative
Qingjian Meng mengt vroeger en nu