Bron: Omroep Max | Heel Holland Bakt

Heel Holland Bakt 2019 – Zondag Zonder Zorgen

De opdrachten bij Heel Holland Bakt zorgen niet voor een zondag zonder zorgen

Voor mij is een ideale zondag zonder zorgen pas geslaagd als ik het kan afsluiten met een spectaculaire en vooral rust gevende aflevering van Heel Holland Bakt. In het seizoen dat is toegekomen aan de kwart finale, strijden de vijf overgebleven thuisbakkers om door de gaan naar de halve finale.

De rode draad door de aflevering en het thema van deze week is heel toepasselijk: Zondag Zonder Zorgen. Weten de thuisbakkers het zichzelf zorgeloos te maken? Of zijn de drie opdrachten zo mogelijk dat het alles behalve zorgeloos is? In deze recap probeer ik alles zo goed als het kan mee te nemen naar alle bijzonder- en opvallend heden van de Heel Holland Bakt aflevering.

De eerste opdracht is zoals gewoonlijk een signatuur opdracht, waarbij de thuisbakkers een opdracht krijgen waar zij hun eigen handtekening onder kunnen zetten. Dit keer moeten zij een sticky toffeetaart maken. Er worden een grote variatie aan smaken los getrokken. Waardoor de verschillende bakkers laten zien wat zij lekker vinden.

Wat mij direct opvalt is dat de jury er boven op zit. Er wordt geproefd en direct commentaar gegeven. Van positieve opmerkingen tot de nodige bijsturing zodat de baksels beter kunnen. Voor mij waren de taarten van Anna en Hanneke die mij erg lekker leken. Zij kregen het voor elkaar om meerdere smaken goed te verwerken.

Ook al kreeg Hanneke van te voren de vraag of de taart niet te zoet zal zijn. De complimenten vlogen haar om de oren. Voor een andere bakker was het commentaar wat minder positief. Toch zag Cas het zelf niet zo negatief in, want hij vond dat zijn taart wat zachter kon zijn in plaats van knetter hard. Alleen werd de taart te zacht, want de gelatine deed zijn werk niet goed.

De signatuur opdracht leek zo makkelijk, maar dat was het zeker niet!

De opdrachten bij Heel Holland Bakt zorgen niet voor een zondag zonder zorgen
Bron: Omroep Max & Roland J. Reinders | Heel Holland Bakt

De technische opdracht belooft een moeilijke te worden, want die bestaat uit het bakken van mozaïekkoekjes. Dit zijn relatief eenvoudig te maken basiskoekjes gedecoreerd met ruit vormpjes. Het vernuftige zit in het recept, want de bakkers kregen zoals gewoonlijk niet alle informatie. Zij moesten het doen met alleen de ingrediënten en een foto van hoe de koekjes eruit moesten zien.

Over het algemeen wordt de moeilijkheid van de opdracht niet gezien. Alleen Hanneke probeert bij de buren te kijken hoe de anderen het aanpakken. Omdat de bakkers alleen de lijst met ingrediënten krijgen is het puzzelen hoe de rest wordt aangepakt.
Iedereen behalve Nicole lijkt moeite te hebben op welke temperatuur en hoe lang er moet worden gebakken.

Alle koekjes hebben op of aanmerkingen. Waardoor het voor mij een groots raadsel was wie boven en onderaan zou eindigen. De uiteindelijke uitslag is als volgt: op een vijfde plek eindigde Hanneke, op plek vier Maroeska, op de derde plek Cas. De twee bakkers die bovenaan kwamen waren op een tweede plek Nicole en de koekjes van Anna waren het beste!

De taarten waar de bakkers blij van worden moeten zorgen voor een zondag zonder zorgen

Voor het spektakelstuk mogen de bakkers wél alle regels aan hun laars lappen, de opdracht luidt simpelweg: ‘dingen waar je blij van wordt’. De bakkers lijken de inspiratie uit eigen omgeving te halen. Van een zondag zonder zorgen, waarbij Hanneke met een muziek en een wijntje lekker relaxed. Tot Maroeska, zij wordt gelukkig van gereedschap en heeft dat verwerkt in haar taart. Daarmee werden de taarten heel persoonlijk, maar ook heel divers.

Als ik een taart zou mogen proeven, dan zou ik die van Anna, Nicole en Hanneke willen proeven. Dit baseer ik op het jury commentaar, waar de smaken en het uiterlijk van de taart positief naar voren kwamen. Daarom is het niet gek dat Nicole voor de tweede keer tijdens de Heel Holland Bakt afvalrace met de titel ‘Meester Bakker’ naar huis gaat.

Er moet helaas ook afscheid worden genomen van een thuisbakker. Zelf had ik een aantal mogelijkheden in mijn hoofd, want Maroeska was tijdens de Zondag Zonder Zorgen aan het worstelen om de eindstreep te halen. Voor Cas is het niet genoeg om door te gaan. De concurrentie is de groot en dan moet je van goede huizen komen om de jury te imponeren.

Latest Reviews

Ook interessant
The Meg Trailer