this made my day tv

Heleen van Royen maakt documentaire Het Doet Zo Zeer

Schrijfster Heleen van Royen geeft een persoonlijke kijk in het leven van haar en haar moeder in ‘Het Doet Zo Zeer’

De documentaire 'Het Doet Zo Zeer' van Heleen van Royen
Bron: Heleen van Royen & SBS6 | De documentaire ‘Het Doet Zo Zeer’

Heleen van Royen is bij veel mensen bekend als de schrijfster van de bekende boeken: ‘De Mannentester’, ‘De Ontsnapping’ en ‘De Gelukkige Huisvrouw’. Toch heeft zij meer in haar mars dan dat mensen in eerste instantie zouden verwachten. Donderdag 21 december werd de documentaire ‘Het Doet Zo Zeer’ uitgezonden bij SBS6. Een persoonlijke kijk op de vreselijke en vernietigende ziekte Alzheimer.

Wat Heleen van Royen heeft gedaan is de camera gepakt en gefilmd hoe de band tussen haar en haar moeder veranderd. Maar ook wat de ziekte Alzheimer met haar moeder deed en nog steeds doet. Hoe persoonlijk wil je het maken? De bekende schrijfster Heleen maakt het heel persoonlijk door haar en haar moeder vast te leggen voor een documentaire. De documentaire was een tijd geleden te zien in een aantal bioscopen en was voor het eerst te zien op televisie.

De documentaire ‘Het Doet Zo Zeer’ begint wanneer Heleen van Royen denkt dat haar moeder dementie of Alzheimer heeft. Er worden gesprekken gevoerd met professionals om te kijken of dat ook klopt. Wat blijkt dat Margeet Breed, haar moeder, in de vroege fase van Alzheimer zit. Zij weet nog veel dingen te onthouden alleen wordt dat steeds minder. Wat ik heel knap vindt van Heleen, en ook heel vanzelf sprekend lijkt, is dat de dochter er alles aan doet om het haar moeder zo goed mogelijk te laten hebben.

Heleen van Royen en Margeet Breed hebben een hele sterke band. Dat zie je terug in de documentaire ‘Het Doet Zo Zeer’

De mantelzorg wordt steeds intensiever. Van nachten dat Heleen bij haar moeder Margeet gaat slapen. Tot een huis te laten neerzetten in de tuin. Zodat moeder en dochter zo dicht mogelijk bij elkaar zijn. Het is heel ontroerend om te zien naarmate Margeet steeds meer vergeet, dat de band tussen beide heel sterk blijft. Ze hebben moeilijke gesprekken waar er keuzes gemaakt moeten worden. Op dat moment begrijpt Margeet er niet heel veel van. Maar Heleen legt het later rustig uit en dan lijkt het kwartje te vallen.

De documentaire ‘Het Doet Zo Zeer’ is een aanrader en een hele persoonlijke kijk in het leven van Heleen en Margeet. Het is totaal geen poespas of over de top materiaal wat je krijgt te zien. Maar heel liefdevol en zo kan het in heel veel families gaan met familieleden die ook alzheimer of dementie hebben. Mocht je de documentaire ‘Het Doet Zo Zeer’ nog niet hebben gezien? Op de website van SBS6 kan je het terug kijken.

Latest Reviews