Tijdens de NPO seizoenspresentatie 2019/2020 werden nieuwe plannen en wijzingen gepresenteerd
Foto credits: NPO & Roy Beusker

Het beste van de NPO seizoenspresentatie 2019/2020

Tijdens de NPO seizoenspresentatie 2019/2020 werden nieuwe plannen en wijzingen gepresenteerd

Nu augustus langzamerhand is afgelopen, betekend dat de verschillende televisie zenders bekend maken wat de nieuwe plannen zijn. Dat heeft de publieke omroep ook gedaan, en tijdens de NPO seizoenspresentatie 2019/2020 zijn de plannen voor het aankomende televisie seizoen aan de Nederlandse pers en televisie kijker bekend gemaakt. Hieronder heb ik de hoogtepunten op een rij gezet. Voordat de plannen van de verschillende omroepen en daarmee NPO 1, 2 en 3 bekend werden gemaakt. Wilde de NPO-bestuurvoorzitter Shula Rijxman wat zeggen over het komende televisie seizoen:

“We staan voor een nieuw seizoen vol programma’s gemaakt door omroepen die met overtuiging de verhalen vertellen van Nederland. In alle vrijheid. In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Die bevrijding vieren we komend seizoen bij de publieke omroep met verschillende programma’s. Daarnaast leven we natuurlijk toe naar het grootste evenement dat ons land in jaren heeft mogen organiseren: het Eurovisie Songfestival.”

Eva en Pauw beginnen vanaf januari om 22.30 uur

Eva Jinek
Bron: KRO-NCRV, fotograaf Pim van Boesschoten | Eva Jinek

Wat ik altijd al vreemd vond, was dat de publieke omroep rond 23.00 uur begon met het uitzenden van de late night talkshows. Vandaag de dag zijn Eva Jinek en Jeroen Pauw afgewisseld op NPO 1 op de late avond te zien. Terwijl de concurrentie door gaat en om 22.30 uur al probeert om het nieuws van de dag te bespreken.

Tijdens de NPO seizoenspresentatie 2019/2020 werd bekend gemaakt dat de latenight-talkshows op NPO 1 van januari een half uur eerder beginnen. Gevolgd door het late NOS Journaal en het NOS Sportjournaal rond 23.30 uur. Op NPO 2 begint Nieuwsuur ook een half uur eerder, om 21.30 uur. Zodat de kijker van Nieuwsuur kan overgaan naar Jinek of Pauw.

Volgens Frans Klein, directeur Video, wilt de kijker de talkshow graag eerder zien. Dit kan een grote reden zijn. Toch lijkt mij de invloed van Eva Jinek, als kijkcijferkanon, van groter belang. Want zij blijft praten en de NPO moet haar top presentatoren tevreden houden. Daar komt bij dat Jinek het half uur verschil beter gebruiken, om de volgende ochtend voor haar kind te kunnen zorgen.

Er was tijdens de NPO seizoenspresentatie 2019/2020 genoeg ruimte voor drama

Wat ook naar voren kwam tijdens de NPO seizoenspresentatie 2019/2020, was dat er niet wordt bezuinigd op drama-series. In Den Haag lijkt de geldkraan steeds strakker te worden gedraaid. Ondanks dat blijven de verschillende omroepen investeren in content. Vandaag de dag draait het niet alleen om de televisie kijker.

Met NPO Start, weet de publieke omroep ook een groot publiek te bereiken. Zo’n 3 miljoen mensen schakelen maandelijks in bij het on-demand platform. Daarom worden er nieuwe series als: ‘Hoogvliegers’, ‘Keizersvrouwen’ en ‘Stanley H.’ gelanceerd. En keren oude bekende terug met nieuwe seizoenen van Nieuwe ‘Achter de Dijken’, ‘Smeris’, ‘Flikken Maastricht’ en ‘Flikken Rotterdam’. Dit is pas het topje van de ijsberg. In de loop van het televisie seizoen zal er meer bekend worden wat er later in het jaar op televisie verschijnt.

Weet NPO 3 de jongere televisie kijker het komende televisie seizoen te bereiken?

Het datingprogramma First Dates van BNNVARA is een grote hit, wat maakt het zo succesvol?
Bron: Estera Marysia & Bnnvara | First Dates

Eerder dit jaar werd er vanuit Den Haag besloten dat NPO 3 er in de toekomst heel anders uit gaat zien. Deze beslissing werd genomen, omdat de zender steeds beter zijn best moet doen om de jongeren te bereiken. De jongere generatie is steeds meer online te vinden. Door uren lang naar verschillende Youtube video’s te kijken tot en met het binge-watchen van series.

Tijdens de NPO seizoenspresentatie 2019/2020 werd er stil gestaan bij de nieuwe televisie programma’s en series die naar de jongeren zender toekomen. Zoals de drama-comedyreeks ‘Harkum’, die grootheidswaanzin in een klein dorp portretteert. In Met één been in de finale haalt gehandicapt acteertalent pranks uit met nietsvermoedende mensen op straat. ‘First Dates‘, ‘Sluipschutters’ en ‘Hunted‘ keren succesvol terug bij NPO 3.

Tussen al het televisie geweld, worden er ook een aantal grote live evenementen verwacht het aankomende televisie seizoen. Met de NPO seizoenspresentatie 2019/2020 werd natuurlijk stil gestaan bij het ‘Eurovisie Songfestival‘. Aankomende vrijdag wordt de organiserende stad bekend gemaakt. Het zal tussen Maastricht en Rotterdam gaan.

Uiteindelijk wilt de NPO er een groot evenement van maken. Nederland heeft tot nu toe niet vaak de mogelijkheid gehad om met het liedjes festijn zichzelf op de kaart te zetten. De aankomende maanden komen er een aantal nieuwe televisie programma’s aan. Er zijn een aantal titels die mij opvielen. Hieronder een kleine greep van opvallende NPO titels:

Onrecht

Onrecht - NPO seizoenspresentatie 2019/2020
Bron: Powned & Hans Tak | Onrecht

Na ‘#Boos‘ komt WNL vanaf 9 oktober om 21.10 uur op NPO 3, met een eigen variant op problemen aan de kaak te stellen. In dit programma helpen presentatoren Bram Krikke en Dennis Schouten slachtoffers van onrecht om alsnog hun recht te halen. Of het nu gaat om een malafide autoverkoper, een dubieuze rijinstructeur of om een absolute horrorstage, de slachtoffers voelen zich in de steek gelaten en kunnen wel wat hulp gebruiken.

Bram en Dennis horen hun verhaal aan, doen onderzoek en brengen – eigenwijs en op eigen wijze – hun vastgelopen zaak weer in beweging. Met verborgen camera-acties, een gezonde dosis brutaliteit en de nodige humor gaan ze het onrecht te lijf.

How To Be A Man

How to Be A Man - NPO seizoenspresentatie 2019/2020
Bron KRO-NCRV, fotograaf Ernst Coppejans | How to Be A Man

Vorig jaar wist Margiet van der Linden een kijkje te geven in de wereld van de LGBTQIAP+ gemeenschap met ‘How To Be Gay‘. Dit jaar keert zij terug met een nieuwe reeks ‘How to be A Man’. Margriet van der Linden heeft van jongs af aan met een zeker gevoel van jaloezie naar jongens gekeken; ze voetbalden, hadden een Golf GTI en dronken bier.

Maar vandaag de dag lijkt het alsof jongens geen jongens meer mogen zijn. Ze worden om hun oren geslagen met #metoo, moeten minder werken en met een draagzak met baby erin lopen. Tegelijkertijd is daar de hang naar krachtig leiderschap. In deze serie gaat Margriet van Linden op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het tegenwoordig is om jongen of man te zijn. De eerste aflevering wordt 5 november om 20.25 uur uitgezonden op NPO 2.

Bijzondere Eredivisie of FC De Helden

Bijzondere Eredivisie - NPO seizoenspresentatie 2019/2020
Bron: KRO-NCRV, fotograaf Stijn Ghijsen | Bijzondere Eredivisie

Aan het begin van 2019, werd er door Sky High TV een pers bericht uit gedaan. Waarin werd verteld over het programma ‘Bijzondere Eredivisie’. In de promo bij de NPO seizoenspresentatie 2019/2020 werd er gesproken over: ‘FC De Helden’. De KRO-NCRV gaat het programma uitzenden.

Waarbij presentator Klaas van Kruistum gedurende de zes afleveringen gaat laten zien, hoe de top clubs van Nederland zoals Ajax, De Graafschap, FC Groningen en NAC. Bezig gaan om een G-team op te zetten. Van de selectie van de teams en de start van de competitie. Want voor deze kwetsbare jonge mensen was het tot nu toe onmogelijk om te dromen van voetballen bij een profclub.

Daar komt vanaf 28 november bij NPO 1 verandering in. Begin juli werden de eerste wedstrijden gespeeld, waardoor ik denk dat het spraakmakende televisie kan gaan worden. Zeker omdat het programma kan laten zien dat sporten leuk is. De sportparticipatie onder mensen met een handicap is laag.

Zorg Uit Handen

Zorg Uit Handen - NPO seizoenspresentatie 2019/2020
Bron: © MAX | Zorg Uit Handen

Zes Bekende Nederlanders nemen tijdelijk de dagelijkse intensieve zorgtaken van mantelzorgers over. Door zich voor even te ontfermen over de zorgvrager en openhartig de eigen ervaringen met de kijker te delen, laat de BN’er zien hoe urgent de verhalen zijn en wat de impact van mantelzorg is op het leven van zoveel gewone Nederlanders.

In elke aflevering staat 1 aangrijpend verhaal centraal. Met de bekende Nederlanders: Joris Linssen, Johnny de Mol, Najib Amhali, Olcay Gulsen, Edsilia Rombley en Stef Bos. Met ‘Zorg Uit Handen’ kan Omroep Max meer bekendheid geven aan de problemen en impact dat bij mantelzorg komen kijken. Vanaf maandag 2 september om 22.10 uur te zien op NPO 1.

Latest Reviews

Ook interessant
This made my day music
DJS FROM MARS – MegaMashUp Best Songs of 2014