Bron: Pinho & Unsplash

Het beste van televisie 2019 tot nu toe

Het beste van januari tot juli op televisie

De zenders vochten om de kijkers met het beste van televisie 2019 tot nu toe als resultaat

De zenders vochten om de kijkers met het beste van televisie 2019 tot nu toe als resultaat
Bron: GIPHY

Het afgelopen half jaar, was een roerige tijd voor de mensen die bij de televisie werkten. Voor mij was het geweldig om te zien hoe verschillende mensen naar een andere zender gingen, tot en met een aantal andere bijzonder hoogte punten. Dit wil ik samen met jou bespreken. Mocht jij andere momenten willen toevoegen aan het beste van televisie 2019 tot nu toe? Geef een reactie onder aan dit bericht, zodat de verschillende meningen kunnen worden gehoord.

Om goed van start te gaan, wil ik ook bij het begin beginnen. Namelijk januari van 2019. Het leek erop dat er weinig tot geen verschuivingen in het eerste half jaar zouden gaan plaatsvinden. Niets was minder waar, want John de Mol had met een aantal presentatoren om tafel gezeten. Zodat zij de mogelijkheden bij SBS 6 en de andere zenders konden bekijken.

Januari was nog niet op de helft of de eerst verhuizingen werden bekend gemaakt. Zo hadden Wendy van Dijk en Linda de Mol een verhuisbericht uitgedaan. Zij gaan vanaf half 2019 aan de slag voor Talpa. Waardoor er later in het jaar de nodige programma’s worden uitgezonden met de presentatrices. Linda gaat niet alleen aan de slag als presentatrice, zij zal zich ontfermen over NET 5 en kijken welke programma’s bij welke presentatoren past.

Toen het nieuws naar buiten kwam, wisten de nieuws programma’s niet hoe snel zij hier op moesten reageren. Daar sprongen RTL Boulevard en 6 Inside op in. Waardoor de kijker werd getrakteerd op de nodige euforie en teleurstelling. Want SBS 6 wilde het feest vieren en RTL deed zich voor alsof de zender in de steek werd gelaten.

Het leek op televisie vooral te gaan om het gevecht tussen RTL en Talpa

Het leek op televisie vooral te gaan om het gevecht tussen RTL en Talpa
Bron: GIPHY | Geraldine Kemper

Daar liet de zender het niet bij, want zij hebben ook de nodige nieuwe presentatoren aan zich gebonden. Zo stapten Caroline Tensen, Geraldine Kemper, Gerard Joling en Frans Bauer over naar RTL. Waardoor beide commerciële zenders flink wat geld moesten neerleggen. Daar hield de concurrentie niet op, want Talpa en RTL probeerde elkaar de tent uit te vechten.

Dat deden zij door de nodige gelijke programma’s tegenover elkaar te programmeren. Om te beginnen met ‘Veronica Inside’. Het programma dat bij RTL 7 begon, maar werd overgenomen door Talpa. Waardoor RTL op zoek moest naar een nieuw voetbal programma. Humberto Tan stapte graag in dat overgebleven gat en ging ‘VTBL’ presenteren. Ook ging Talpa het gevecht aan met RTL, door ‘6 Inside‘ te lanceren. Qua talentenjachten leek de koek ook niet niet op, ondanks dat de kijkcijfers niet de ongekende hoogtes wisten te halen.

Er waren namelijk ook een aantal flops, die ik niet uit de lijst met het beste van televisie 2019 tot nu toe kon laten. Want niet alleen ‘VTBL’ wist dankzij het ontbreken van daadwerkelijke voetbalbeelden niet te storen. Ook blies ‘6 Inside’ veel te hoog van de toren, waardoor de verwachtingen te hoog lagen. Dat werd niet goed gemaakt, en flink afgestraft door de kijker.

RTL moest lijdzaam aanzien dat ‘Ik Hou van Holland’ naar de concurrent ging, en probeerde dat goed te maken door met een variant te komen. Zij schoven Humbero Tan en Luuk Ikink naar voren om ‘Ondertussen in Nederland’ te presenteren. Ook hier lijkt de kijker niet direct warm voor te lopen.

Scoren op prime time lijkt niet zo vanzelfsprekend anno 2019

Scoren op prime time lijkt niet zo vanzelfsprekend anno 2019
Bron: GIPHY | De Zwakste Schakel

De prime time programmering moet het goed doen, dat is namelijk het moment dat de meeste mensen de televisie aan hebben staan. Wat de zenders ook probeerde, het leek niet al te best te gaan het afgelopen televisie seizoen. Zo kreeg ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ de nodige kritiek te verduren, waardoor de kijkcijfers flink daalde. Ook leek het op de late avond bij RTL niet best te gaan, waardoor Twan Huys vroegtijdig de handdoek in de ring moest gooien. En Art Rooijakkers lijkt het tot nu toe ook niet al te best te doen, met soms maximaal 300 duizend kijkers rond 22.30 uur.

De commerciele zenders zetten volledig in op retro televisie of in andere woorden, oude televisie hits naar het nu halen. Talpa deed het een aantal jaar geleden al met ‘Het Rad van Fortuin’. Alleen lijkt het erop dat de zenders er niet om heen kunnen, de grote inspiratie bronnen lijken zo goed als op te zijn. Waardoor je soms 2.0 versies van bepaalde programma’s krijgt. Zoals ‘DanceSing’ de 2.0 versie van ‘The Voice of Holland’. De terugkeer van bepaalde programma’s ging heel goed. Zo scoorde RTL met ‘Kees en Co

Het slechte nieuws houdt hier niet op, want ook bij de publieke omroep zijn de nodige klappen uitgedeeld. Vooral achter de schermen is te merken dat de politiek zich er mee bemoeid. Er wordt flink bezuinigd, en de nodige discussies over bepaalde salarissen worden gevoerd. Op televisie maar ook in de tweede kamer. Dit is pas het begin van een grote aard verschuiving, want NPO 3 gaat er in de toekomst heel anders uit zien.

Het zou namelijk een regionale televisie zender worden, waar programma’s uit heel het land worden getoond. Alleen lijken de regionale zenders daar niet heel positief op te reageren. Over het algemeen zijn er een aantal programma’s die worden uitgezonden, de rest wordt gevuld met de nodige herhalingen.

Er is genoeg positiefs te lezen in het beste van televisie 2019 tot nu toe

Er is genoeg positiefs te lezen in het beste van televisie 2019 tot nu toe
Bron: GIPHY | Eurovision Song Contest

Ik wil dit bericht over het beste van televisie 2019 tot nu toe, niet vol gooien met alleen maar slecht nieuws. Want er was ook iets heel goeds, namelijk het winnen van het Eurovisie Songfestival. Daar had ik toen geen aandacht aan geschonken. Toch is het een enorme prestatie waarmee de NPO, heel Nederland op de kaart kan zetten. Nu is het vechten om de presentatoren en de locatie begonnen. Want wie gaat het presenteren en welke plaats mag het gaat organiseren?

Voor sommige hoort het volgende ook thuis tussen de hoogtepunten, want de realityserie is weer terug! Vandaag de dag kan je er bij RTL 4 niet omheen. Samen met Videoland wordt er hard gewerkt om de liefhebbers te bedienen. Met ‘Temptation Island‘ en de VIP editie, maar ook ‘Love Island’. Dat alleen blijkt te scoren bij de on demand dienst van RTL.

Talpa daarentegen, heeft een eigen hit in handen met ‘Chateau Meiland‘. Waarbij de bekende familie van ‘Ik Vertrek‘ terug keert op televisie. Een andere serie dat het best goed deed, was ‘Urk‘. In het programma zag je hoe bepaalde inwoners van het dorp leefde. Er werd ingezet op een positief beeld, in tegenstelling tot de vooroordelen die er over de inwoners wordt verkondigd.

Hoe ziet de rest van 2019 op televisie er waarschijnlijk uit?

Er is genoeg geprobeerd om de kijker gedurende het eerste halfjaar van 2019 voor de buis te laten zitten. Met gemixt succes, want het ene format scoort. Terwijl er groots wordt ingezet op een ander dat gigantisch flopt. Het komende half jaar gaat heel interessant worden. Want in augustus maken de grote zenders de plannen bekend, en de media zal Talpa in de gaten houden. Wat gaan zij doen met de grote namen? Proberen zij een kopie van RTL 4 te worden, door dezelfde soort formats uit te zenden?

Ook mag je de NPO en RTL niet vergeten, want beide kunnen met verrassende programma’s en series komen. Waardoor zij zichzelf op de kaart gaan zetten. Één ding is zeker, en kan en gaat waarschijnlijk genoeg gebeuren. Want hoe willen de zenders de kijker op de zender houden? Zonder dat Netflix of de andere (nog te lanceren) streaming diensten het overneemt?

Latest Reviews