Het einde van Utopia 1

De kijkers hebben zich uitgesproken over het einde van Utopia 1

Utopia 1 Logo
Bron: Talpa & 100p.nl | Utopia 1

Na vier en een half jaar te hebben bestaan kwam er afgelopen vrijdag een einde aan ‘Utopia 1’. Begin van 2018 werd bekend gemaakt dat de poorten zouden gaan sluiten, omdat de gemeente een snelweg wilde aanleggen waar het terrein van Utopia zich bevond. Er werd veel promotie gemaakt en er zou een grootse finale worden uitgezonden om het geheel een waardig einde te geven.

Toen ik afgelopen vrijdag voor de buis zat om te kijken hoe SBS6 en daarmee John de Mol dit zou gaan aanpakken? Kwam ik toch van een koude kermis thuis. Als je na gaat dat er de afgelopen maanden verschillende beslissingen zijn genomen door de bewoners van ‘Utopia 1’ en de mensen achter de schermen. Zou je verwachten dat zij weten wat de fans zouden willen.

Niets is minder waar, want als je op Twitter en Facebook kijkt hebben de fans genoeg te melden. Zij steken de meningen niet onder stoelen of banken, en zijn erg kritisch. Logisch als je vanaf het eerste uur van ‘Utopia 1’ kijkt en heel wat tijd en energie erin hebt geïnvesteerd. Dat klinkt heel gek, maar je hebt ergens een passie voor. En bent bij een aantal markten of andere evenementen geweest, dan hoop je dat jouw favoriete inwoner gaat winnen.

In de afgelopen maanden zijn er verschillende meningen gegeven waarbij ik achter sommige stond, en andere iets te ver vond gaan. Laat ik hier zeggen wat ik van de afgelopen maanden ‘Utopia 1’ vond. Toen het einde van het programma werd aangekondigd had ik veel spektakel verwacht. Dat kreeg je als kijker ook in de aanloop naar de finale. Er werden inwoners naar huis gestuurd en zij stonden hoog op de favoriete lijst van de kijkers. Denk bijvoorbeeld aan Cemal of Romy.

Hadden de kijkers mee inbreng moeten hebben bij de eliminaties van ‘Utopia 1’?

Wat de kijkers vooral laten weten is dat zij een stem hadden willen hebben in het geheel. Wie er naar huis zou moeten, zoals dat van de kijker en paspoort houder werd gevraagd voor de finale. Daar ben ik het mee eens, dat had het interactiever gemaakt en rechtvaardiger voor de inwoners die nu het geldbedrag van 51 duizend misgrijpen.

Daar komt bij dat de oude inwoners Ivan en Bas terug kwamen nadat zij zelf de handdoek in de ring hadden gegooid. Het voelt aan als een tweede kans terwijl zij zelf naar huis wilde. Als je na gaat dat Cemal en Romy 26 en 27 maanden in ‘Utopia 1′ hebben gezeten. Waarom kregen zij die kans? Werd dit gedaan voor de kijkers thuis? Het voelde niet eerlijk aan.

Over de complotten en dergelijke wil ik het niet hebben, want ik heb ook periodes gehad dat ik niet hoefde te kijken. Voordat de aflevering werd uitgezonden stond het al op de verschillende websites/sociale media van programma’s als RTL Boulevard. Wat ik heel irritant vond, want het draaide de afgelopen maanden alleen nog maar om de eliminaties. En wie de ander een mes in de rug had gestoken.

Dit hele bericht voelt als een klaagzang aan, en dat is het eigenlijk ook wel. Want de inwoners zelf hadden een veel groter einde mogen hebben. Het werd groots aangekondigd, maar daar bleef het ook bij. In de finale stonden Romy, Fay, Memhet, Bas en Ivan zij kregen punten van de paspoort houders, de kijkers en moeste zelf punten verdelen. Daar kwam een totaal uit en diegene die bovenaan stond was de winnaar van ‘Utopia 1’. En mocht zichzelf ‘de Utopiaan van de eeuw’ noemen.

De laatste aflevering van ‘Utopia 1’ was voor veel kijkers een grote teleurstelling

In de laatste aflevering kreeg je vooral te zien wat er de afgelopen jaren en maanden qua hoogte punten was gebeurd. Van de heftigste ruzies tot en aan de opbloeiende relaties. De laatste tien minuten, van het gehele uur ‘Utopia’, stonden in het teken van de laatste stemmen. De punten werden er bij geschreven en daarmee was het afgelopen. Geen groot spektakel, geen live show, helemaal niets! Hiermee moest de kijker het doen.

Wat daarop volgde was een lading aan tweets en opmerkingen onder de berichten van en over ‘Utopia 1’. Heel veel fans zeggen dat zij ‘Utopia 2’ links laten liggen. En voortaan op de doordeweekse avond verder zappen om wat anders te kijken. Zelf twijfel ik heel erg of ik wel zin heb om te gaan kijken. Ik ben klaar met de manier waarop de mensen achter de schermen de afgelopen maanden de kijker hebben gebruikt, maar niets terug hebben gedaan.

Heb jij naar ‘Utopia 1’ gekeken? En heb jij het gevoel dat vrijdag 1 juni te snel voorbij ging? Laat je mening hieronder achter. En vergeet er niet bij de vermelden hoe jij het had willen zien? Met een live publiek, een live show of de oud Utopianen uit te nodigen?

Latest Reviews

Ook interessant
Blog Sporten
Het was een hete en zware IJsseloop