televisie

Het Is Hier Autistisch doorbreekt taboes

On demand Netflix

Filemon Wesselink duikt het mysterie en spectrum in het programma Het Is Hier Autistisch

Bron: BNNVARA | Het Is Hier Autistisch

Een jaar geleden werd het eerste seizoen van ‘Het Is Hier Autistisch’ door BNNVARA uitgezonden. Daarin liet Filemon Wesselink zich onderzoeken en daar kwam de diagnose ‘Autisme Spectrum Stoornis’ uit. Zijn verwachting was dat het er ook uit zou komen, omdat hij op heel veel vlakken overeenkomsten had met andere mensen die al eerder de diagnose hadden gehad.

Het tweede seizoen is net van start gegaan en hoopt na het eerste seizoen meer taboes te kunnen doorbreken. Want het programma ‘Het Is Hier Autistisch’ duikt na kennis te hebben gemaakt, het diepe in. De presentator wilt zichzelf beter kunnen begrijpen, maar vooral de andere personen met diezelfde diagnose te ontmoeten.

Want in de vier afleveringen die het tweede seizoen rijk is, wordt er steeds breder gekeken. Wat voor een impact heeft het autisme op het leven heeft en dat van hun omgeving. Daarbij worden de onderwerpen autisme en relaties, de hobbels en valkuilen van het onderwijs. Maar ook families waar kinderen de diagnose ASS hebben gekregen. Op de website van BNNVARA laat Filemon Wesselink het volgende los over ‘Het Is Hier Autistisch’ seizoen 2:

Wat me van het eerste seizoen vooral is bijgebleven zijn die ontzettend leuke, grappige, bijzondere, interessante mensen die ik ontmoet heb. Het spectrum is zo ontzettend breed en mysterieus. Daardoor heb ik het gevoel dat ik alleen nog maar het topje van de autisme-ijsberg heb aangeraakt. In dit seizoen duik ik nog dieper het spectrum in.

Wat doet Het Is Hier Autistisch door een taboe te doorbreken?

Het Is Hier Autistisch
Bron: BNNVARA | Het Is Hier Autistisch

Wat ik zo goed vind aan het programma ‘Het Is Hier Autistisch’ is dat Filemon Wesselink het open gooit. Bij veel mensen in Nederland is er vrij weinig bekend wat ASS precies is. En daar mag meer over bekend worden. Wat ik ook een hele stap vind is dat Filemon zich heel kwetsbaar opstelt, door de onderzoeken en daarna de diagnose. Omdat hij weet hoe mensen met dezelfde diagnose zich kunnen voelen is hij de juiste persoon voor dit programma.

Zelf werk ik in de zorg en merk dat er door de buitenwereld op mensen met ASS wordt neergekeken. Ze zijn dan vaak ‘vreemd’ of moeten maar ‘normaal doen’. Maar zo werkt het niet. Mensen met ASS hebben kwaliteiten die sommige mensen zonder deze diagnose niet hebben. En dat laat ‘Het Is Hiet Autistisch’ juist zien. Je bent goed in iets en kan daar de focus op leggen. Breek het open, door zoveel mogelijk mensen met autisme te laten zien. Want niemand met ASS is hetzelfde en dat is er zo mooi aan.

Latest Reviews

Ook interessant
Julia van Helvoirt – Superhelden