Het kijk gedrag is veranderd door de streamingdiensten

Het kijk gedrag is veranderd door de komst van streamingdiensten en uitgesteld kijken

Het kijk gedrag is veranderd door de komst van streamingdiensten en uitgesteld kijken
Bron: GIPHY | Streamingdiensten

Sinds een aantal jaar kan een groot deel van de Nederlandse televisie- en filmkijker niet om de streamingdienst heen. Met tot nu toe de populairste dienst Netflix. Waar je voor een aantal euro per maand naar een lading aan content kan kijken. Wat de streamingdiensten en het uitgesteld kijken hebben veroorzaakt is dat het kijk gedrag is veranderd.

De verschillende diensten proberen voor iedere leeftijd een serie of film te kunnen aanbieden. Wat Netflix bijvoorbeeld doet is kijken naar de titels en genres waar jij naar kijkt. Om jou met nieuwe inspiratie door te laten kijken, krijg je diverse titels te zien. Deze films en series moeten dienen als jou mogelijke nieuwe verslaving.

Het grote verschil met televisie zenders en streamingdiensten is dat je alles in één keer kan door kijken. Het bingen van series werd daarmee geïntroduceerd. Waardoor de kijker vandaag de dag niet hoeft te wachten tot dat de volgende aflevering een week later op televisie komt. Denk aan series als ‘Stranger Things’, ‘Chilling Adventures of Sabrina’ en ‘Sex Education’.

Waardoor de kijk wordt verwend met een heel seizoen. Daarmee wordt de spanning voor een volgende aflevering ook minder, omdat jij zelf bepaald hoeveel afleveringen er per keer worden bekeken. Wat in sommige gevallen een nadeel kan zijn, is de hoeveelheid afleveringen dat er worden gemaakt. Kijk naar grote televisie series, daar wordt zo’n twintig afleveringen gemaakt. Waardoor je bijna een half jaar met een seizoen bezig bent.

Het kijk gedrag is veranderd, en dat maakt mensen verwend als het om series en films gaat

Het kijk gedrag is veranderd, en dat maakt mensen verwend als het om series en films gaat
Bron: GIPHY | Netflix and Chill

Met de komst van streamingdiensten zie je dat de makers er voor kiezen om een kleiner seizoen te maken. Wat kan variëren tussen zes, tien of dertien afleveringen. Als een seizoen moeite heeft om de afleveringen te vullen met goede verhaallijnen dan is het positief. Terwijl in andere gevallen het aanvoelt alsof je er gehaast doorheen bent gegaan. Voor mij is dat ook een grote verandering, waardoor het kijk gedrag ook is veranderd.

Het nadeel van beide genoemde veranderingen, is dat je soms met een weekend bingewatchen door een seizoen heen bent. Waardoor je als snel het gevoel hebt in een zwart gat te vallen. Zelf heb ik moeite om na een goede serie, om daarna te beginnen aan een nieuwe titel. Waardoor het zoeken in de catalogus soms uren kan duren.

De foto’s die als verleidingen moeten over komen, spreken je op dat moment niet aan. Eigenlijk weet je ook niet goed waar je wel zin in hebt. Voor mij zorgt dat soms voor de nodige irritatie wanneer je samen op de bank zit en naar een serie of film wilt kijken.

Een groot nadeel van het streamen is dat je op je werk of met vrienden moet opletten met wat je los laat over een serie. Een ander kan op een totaal ander punt in een seizoen zijn, waardoor je al snel te veel zegt. Waardoor het kijken naar een serie soms als eenzaam kan aanvoelen, terwijl een televisie programmma vaak wordt besproken. Iets nieuws op streaming gebied waardoor het kijk gedrag is veranderd.

Latest Reviews

Ook interessant
Apple TV Plus Trailers: See, The Morning Show en Dickinson
Apple TV Plus Trailers: See, The Morning Show en Dickinson