App Blog

High Definition streaming dienst Tidal

De muziek streaming dienst Tidal laat artiesten mede eigenaar zijn

High Fidelity Music Streaming Tidal
Bron: Pixelube | High Fidelity Music Streaming Tidal

Als het om muziekdiensten gaat kan je het zo duur maken als dat je zelf wilt. Als je behoefte hebt aan high definition geluid dan moet je volgens Tidal bij hen zijn. Want Pål Bråtelund en Fredrik Lima, de oprichters, vonden het tijd voor een muziek streaming dienst dat een kwalitatief beter geluid zouden moeten leveren. De dienst werd in 2012 uitgerold en was in eerste instantie alleen te krijgen in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland en Polen.

De dienst hoopte uiteindelijk Amerika te kunnen bereiken en dat lukte sneller dan gedacht. Want producer en rapper Jay-Z was opzoek naar een streaming dienst dat hij over kon nemen. En hij nam geen halve maatregelen. Want hij nam het moederbedrijf Aspiro, dat achter Tidal zit over. Het voordeel voor de artiesten bij deze dienst is wanneer zij zich aan deze dienst koppelen ook mede eigenaar zijn. En dat trok een hele hoop bekende en grote artiesten aan. Zo zijn, natuurlijk Jay-Z, maar ook Beyoncé, Rihanna, Nicki Minaj, Daft Punk, Jack White, Madonna, Arcade Fire, Alicia Keys, Usher, Chris Martin, Calvin Harris, deadmau5, Jason Aldean en J. Cole gekoppeld aan Tidal.

De kosten en kritiek op en van Tidal

Maar daar betaal je ook voor. Om in Nederland te kunnen luisteren naar de muziek mag je de portemonnee trekken. Want je gaat meer betalen dan bij Spotify, Apple Music, Juke en Deezer. Voor een maandelijkse premium abonnement betaal je €12,99 en voor een Hi-Fi abonnement betaal je maar liefst €25,99. Dat is een hoop geld, en het is dan ook aan te raden dat je zo’n abonnement afsluiten wanneer je de juiste apparatuur in huis hebt. Van een Hi-Fi koptelefoon tot en met een boxen die dat kunnen laten horen.

Er is veel te doen om Tidal, omdat het volgens artiesten die niet bij de dienst zitten, zou aanzetten tot illegaal downloaden. Jay-Z had daar op gereageerd dat het de grootste onzin is. En vergelijkt de dienst met merken als Nike en Apple. Met andere woorden, je kan commentaar hebben maar aan het einde van de streep weten mensen de weg naar de dienst wel te vinden. Je betaald ontzettend veel om het in perfecte kwaliteit te kunnen beluisteren. Maar is dat je geld waard? Ik betwijfel het, want de meerderheid van de mensen heeft niet de juiste apparatuur om dat heel goed te kunnen horen.

 

Gebruik van de app

De app is heel uitgebreid en hoopt daarmee een breed publiek te trekken. Toch merk je dat de app en de muziek keuzes geschikt is voor de Amerikaanse markt.Toen ik de app wilde proberen kwam ik er niet echt doorheen. Want de taal ging direct op Deens of andere Scandinavische taal. Het enige wat ik kon ontdekken was de muziek, indeling. Het zag er gelikt uit waardoor het een dure uitstraling heeft.

Verder is het geen app dat in functies boven de andere app uit komt. Je moet het van de dienst hebben van de artiesten die exclusief de album, singles en videoclips online zetten. En als je de high definition apparatuur hebt van de kwaliteit dat je kan streamen. Wil je geld besparen? Sluit dan een abonnement af bij Spotify, Apple Music, Deezer en Juke.

Latest Reviews