Source: Pexels |

Is Big Brother 2021 een succes?

Heeft Big Brother 2021 genoeg in zijn mars om de kijker te blijven entertainen?

Heeft Big Brother 2021 genoeg in zijn mars om de kijker te blijven entertainen?
Source: GIPHY Big Brother NLBE | Big Brother 2021

Het is een tijd geleden dat John de Mol het nu bekende realityprogramma in Nederland op de buis bracht. De jaren na het eerste seizoen zijn er verschillende versies uitgezonden. Tot dat de Nederlandse kijker niet meer enthousiast werd om naar een groep mensen in een huis te kijken. Toch was het tijd voor RTL en de Belgische zender VIER om nieuw leven in het format te blazen, waarmee Big Brother 2021 begin van januari van start ging.

In de tussentijd is het succes in Nederland gestopt, maar buiten de landsgrenzen is het nog steeds populair. Denkt aan reguliere en VIP versies in Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en zelfs China. In een ander blog bericht heb ik al gesproken over de terugkeer, waarbij ik ook aantip waarom het format anno nu perfect aansluit bij de kijker.

Het programma heeft een nostalgisch gevoel, plus dat mensen dankzij een lockdown ook thuis zitten en moeten worden vermaakt. Toch is er genoeg op en aan te merken, en dat ga ik in dit blog bericht doen. Wat zijn de plus- en minpunten van Big Brother 2021?

Welke veranderingen wil ik graag zien bij dit seizoen van de realityserie?

Welke veranderingen wil ik graag zien bij dit seizoen van de realityserie?
Source: GIPHY Big Brother NLBE | Big Brother 2021

Het 2021 seizoen van ‘Big Brother’ is 4 januari van start gegaan. Ik ben vanaf de eerste uitzending gaan kijken, en was heel benieuwd hoe het format naar deze tijd zou worden gehaald. De makers wilde met verschillende reclames laten weten dat de sociale media en alles wat online staat, een grote rol zou gaan spelen. Bij een aantal opdrachten is dat ook zeker zo, alleen merk ik daar vier weken na de eerste aflevering niets meer van.

Want de geheimen en berichten op de sociale media zouden worden gebruikt. Als dat op een goede manier wordt gebruikt, kan het heel goed uitpakken. Alleen zie ik tot nu toe geen verschil met andere reality programma’s zoals ‘de Gouden Kooi’ of ‘Utopia’. Waarbij de persoonlijke drama voor de nodige publiciteit moet zorgen en dat de kijker blijft kijken.

In Nederland kan de Videoland abonnee vierentwintig uur per dag kijken wat de bewoners van het Big Brother huis doen en meemaken. Over het algemeen wordt er heel veel gesproken. Soms gaat het ergens over, al is dat negen van de tien keer niet het geval. Er worden slappe grappen gemaakt, over de thuis situatie gesproken of over mogelijke complotten bij het stemmen besproken.

Er is te weinig reuring om de kijker van de livestream geïnteresseerd te houden. Alsof je naar een groep mensen zit te kijken, die ergens in Nederland in quarantaine zitten. De makers proberen met een aantal spellen en opdrachten voor wat afwisseling te zorgen. Alleen is dat van korte duur, waardoor de afleveringen wel worden gevuld alleen de livestream niet. Dat is ook te merken aan de bewoners van het huis. Een aantal dagen voordat ik dit over het nieuwe seizoen typ, zijn er een aantal bewoners uitgestapt.

De fans willen meer Big Brother 2021 zien

De fans willen meer Big Brother 2021 zien
Source: GIPHY Big Brother NLBE | Big Brother 2021

Waarvan één bewoner aangeeft dat er te weinig gebeurd, hij verveelde zich. Wat ik kan begrijpen. Het is nu de taak aan de makers, om te kijken hoe ze dit verhaal een positieve wending gaan geven. Een kleine aanpassing kan zijn, een sportruimte. Op dit moment zie je de bewoners iedere aflevering door de kleine tuin rennen, om zo nog wat beweging te krijgen. Het was leuker geweest als er een sportruimte bij was gebouwd.

Mijn laatste aandachtspunt van Big Brother 2021, is dat het op dit moment meer een strijd lijkt te zijn tussen Nederland en België. Als je naar de manier van stemmen kijkt. Dit is een ontwikkeling waar ik niet vrolijk van wordt, maar wel zag aankomen. Zeker als je mensen uit verschillende landen bij elkaar zet, dan krijg je groepjes die samen voor de winst gaan strijden. Misschien gaat dit op een andere manier ontwikkelen. Want er nog twee maanden dat de groep in het huis zit.

Laat ik nu over gaan op de elementen van het programma, wat ik heel erg leuk vind. Door te beginnen dat het design van het huis, buiten het ontbreken van de sportruimte, heel goed is gedaan. Het ziet er modern uit en vele mogelijkheden voor grote en leuke opdrachten. Daarnaast wil ik meer zien. Op dit moment moet de fan het doen met vijf afleveringen op bij RTL5 of VIER.

Ik zou graag zien dat er een aflevering op zaterdag of zondag komt. Op die manier hoeft er niet te veel worden geknipt, waardoor de kijker meer tijd met de bewoners kan doorbrengen. De kijker kan meer over iemand te weten komen en een betere beslissing maken om iemand wel of niet naar huis te sturen.

Latest Reviews