Source: Mark Engelen & Videoland | Drag Race Holland

Is Drag Race Holland een hit?

Rupaul zijn programma scoort met de Nederlandse versie ‘Drag Race Holland’

Rupaul zijn programma scoort met de Nederlandse versie 'Drag Race Holland'
Source: GIPHY Videoland | Drag Race Holland

Het eerste seizoen van ‘Rupaul’s Drag Race’ werd in 2009 uitgezonden. In de tussentijd is er een hele hoop veranderd. Zo is het programma naar de mainstreammedia gegaan en weet het format en programma een aantal Emmy’s te winnen. De ongekende populariteit lijkt niet te stoppen, en daarom zijn er verschillende spin-off series gemaakt, zoals ‘Drag Race Holland’.

Tegenwoordig kunnen de dans het hele jaar door kijken naar een seizoen van ‘Drag Race’. Naast de reguliere seizoenen worden ‘Rupaul’s Drag Race: All Stars’, de versies van Thailand, Verenigd Koninkrijk en Canada uitgezonden. Voor de Amerikaanse kijker is het dan ook slikken, wanneer duidelijk wordt dat ‘Drag Race Holland’ met ondertiteling moet worden gevolgd. Tot nu toe was dat alleen met de Thaise versie nodig.

Het grappige aan de Nederlandse versie, vind ik wel, hoe er in het buitenland op wordt gereageerd. De grappen, bepaalde opmerkingen, spreekwoorden en beslissingen worden niet begrepen. Dat maakt het kijken naar reactie video’s op YouTube geweldig. Het wordt nog grappiger wanneer de Amerikanen proberen om Megan Schoonbrood haar naam uit te spreken.

Welke veranderingen komen beter dan een ander tot zijn recht?

Met ‘Drag Race Holland’ zijn er ook een hoop veranderingen doorgevoerd. Want deze versie kan niet een exacte kopie van de Amerikaanse versie zijn. Er moet een Nederlandse tintje aan worden gegeven. Dat gebeurd door er een andere presentator op te zetten. In Nederland krijgt Fred van Leer de eer om de queens van begin tot eind te ondersteunen maar ook te bekritiseren. Wat ik niet wist, was dat Fred jarenlang drag heeft gedaan. Waardoor hij de perfecte presentator van het programma is.

Er is online een hele hoop kritiek op het programma. Daar wil ik in gaan duiken en mijn licht op te laten schijnen. Om te beginnen wordt er veel gesproken over de manier van jureren. Zo nu en dan heb ik daar ok zeker mijn bedenkingen bij. Je merkt dat het eerste seizoen wordt gebruikt om continue bij de schaven. De juryleden zitten daar voor het eerst, en proberen er het beste van te maken. Fred is de presentator en geeft daar zijn eigen draai aan.

Nikkie zit daar tot nu toe puur voor de mode en omdat ze een vriendin is van Fred. Hopelijk kan ze zich in de toekomst beter focussen op het gehele plaatje, dan alleen de schoenen. Verder is het heel belangrijk om mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap in de jury plaatsnemen. Tot nu toe zijn het vooral de hetero personen die achter de desk plaatsnemen. Er wordt op een niet pro-LGBTQ+ manier gejureerd.

Welke elementen van ‘Drag Race Holland’ waren goed?

Rupaul zijn programma scoort met de Nederlandse versie 'Drag Race Holland'
Source: GIPHY Videoland | Drag Race Holland

Anno 2020 is de term als non-binair, spelen met genders en een grote diversiteit aan drag-stijlen niet vreemd. Nu zal ik ‘Drag Race Holland’ niet neersabelen, want er ging veel goed. Zo was Madam Madness de eerste bearded-queen bij ‘Drag Race’. En werd er voorzichtig buiten de lijntjes gekleurd. Hele goede stappen, die in een volgend seizoen meer kunnen worden gezet.

Dat is niet het enige, want er was ook tijd en ruimte om een aantal persoonlijke boodschappen in beeld te brengen. Zo krijgt de kijker thuis, en wel over de hele wereld, te zien hoe het leven van de queens in Nederland eruit ziet. Wat realistischer is dan hoe Nederland er voor staat. Je moet binnen een bepaald kader passen, om in Nederland te worden geaccepteerd. Daarnaast is de humor geweldig. De referenties zijn typisch Nederlands en voor de Videoland kijker heel herkenbaar, zo krijgt een breder publiek te zien hoe de community ook is.

De makers kunnen technisch veel en snel verbeteringen doorvoeren

Op technisch vlak is er ook nog veel winst te behalen. De lip-syncs en informatie komt niet goed over doordat de afleveringen op een rare manier worden geknipt. Zoals in de laatste aflevering, waarbij de queens moesten uitleggen dat er een ball werd gehouden. Drie verschillende looks op de runway.

Ook mis ik een volwaardige ‘untucked’. Geef de fans volgend seizoen een aflevering van zestig minuten en 20 minuten ‘untucked’. Als laatste punt over het technische gedeelte van ‘Drag Race Holland’, namelijk de previews. Aan het eind van de aflevering, laat de preview van de week erna te veel zien.

Als je de plussen en minnen bij elkaar op telt, komt er een positief antwoord uit. Ik heb (tot aan de finale) met veel plezier naar ‘Drag Race Holland’ gekeken. Er is nog werk te verrichten om een volgend seizoen nog beter te maken. Al zijn de reacties nationaal en internationaal al heel positief! Ik kan niet wachten op het (mogelijke) tweede seizoen!

Latest Reviews