Met Drag Race UK wordt de franchise uitgebreid, maar is het heel anders dan het origineel?
Bron: (C) BBC - Photographer: Leigh Keily

Is Drag Race UK anders dan de US versie?

Met Drag Race UK wordt de franchise uitgebreid, maar is het heel anders dan het origineel?

Er zijn drie weken verstreken, sinds de start van het eerste seizoen van ‘Drag Race UK’. Voor de versie, waarbij de dragqueens uit het Verenigd Konrinkrijk het opnemen tegen elkaar, zijn Rupaul en Michelle Visage overgevlogen naar de BBC. Tot nu toe zijn er in Amerika al meer dan elf seizoenen uitgezonden, waardoor je bent gewend op een bepaald format. Is de UK versie anders dan de US versie? In dit blog bericht neem ik de grootste veranderingen en ervaringen tot nu toe met je door.

Ik deelde eerder al mijn mening, maar vooral mijn eerste gedachten over de serie. De BBC wilde Drag Race naar het Verenigd Koninkrijk halen, en daarbij ook de bekende juryleden. Daar zal de zender flink voor in de buidel hebben moeten tasten. Mijn verwachting was, dat de glamour van de Amerikaanse versie niet direct terug kwam.

Mijn verwachten klopte als een bus, althans voor een deel. Je kan de twee verschillende werelden niet altijd met elkaar vergelijken. Dankzij de Amerikaanse versie, heeft in heel Amerika de drag scene een boost gehad. Waardoor de looks, die je op televisie zag, als een soort standaard werden gezien. Als je niet zo gepolijst was met de make-up, outfit of lip syncs, dan kan het publiek snel op je zijn uitgekeken.

Voor de kijker is het soms wennen wat er wordt getoond

Voor de kijker is het soms wennen wat er wordt getoond
Bron: (C) BBC / World of Wonder – Photographer: Guy Levy

In de variant, die bij de BBC te zien is, zie je dat deze queens de eerste zijn. De lol spat er vanaf en zij zijn wie zij zijn. Waarbij de rauwe drag queens voor mij het meest interessant zijn. Het wordt niet als vreemd gezien, wanneer je met borst- of okselhaar de runway op komt. Daarbij wordt er hele droge humor gebruikt, en wordt camp drag goed vertegenwoordigd. Wat dat betreft merk je dat er een frisse wind door het format gaat, en dat past perfect bij de queens van Drag Race UK.

Nu wist ik voor de start van Drag Race UK niet, wat voor prijs er aan het eind van het seizoen klaar zou staan. Toen de eerste aflevering begon en Rupaul kwam de trap af om het seizoen af te trappen, werd de queens het volgende mede gedeeld. Dat de winnaar als prijs een serie krijgt bij WOW Presents Plus. De on demand dienst van de makers van Drag Race US, maar ook van Drag Race UK. En niet het mega bedrag van 100 duizend dollar. Waardoor vele mensen op twitter lieten weten dat zij het schandalig vonden.

Wat mij betreft is het juist goed terug te zien dat de queens voor het plezier komen. De queens kunnen de looks, persoonlijkheid en eventueel lip sync kwaliteiten aan een groot publiek laten zien. Waardoor er achteraf een hele hoop geld kan worden verdiend. Het is niet vreemd dat er geen geld bedrag wordt uitgekeerd aan de winnaar. Want de BBC is een publieke zender, dat met belasting geld wordt gefinancierd. Dat zou betekenen dat de belasting betaler in het Verenigd Koninkrijk, het mega bedrag op kan gaan hoesten.

De ondertiteling bij Drag Race UK komt heel handig van pas

De ondertiteling bij Drag Race UK komt heel handig van pas<
Bron: (C) BBC / World of Wonder – Photographer: Guy Levy

Niet alleen de deelnemende queens lijken los te gaan met kurk droge humor, en geweldige looks. Ook Rupaul lijkt er zin in te hebben. Tijdens de afgelopen seizoenen van Drag Race US, was te merken dat Rupaul bijna op de automatische piloot ging. Waardoor je gemaakte gesprekken kreeg te zien of weinig energie bij de presentator overkwam. Hopelijk gaan we dat in de toekomst ook terug zien wanneer het twaalfde reguliere seizoen en het vijfde seizoen van All Stars worden uitgezonden.

Wat ook leuk is om te zien, dat de makers achter de schermen en nu geen doekjes om winden. Daarmee bedoel ik, dat zij de verschillende queens tegen over elkaar zetten. Of dat zij er voor willen zorgen dat iemand met spanning uit kijkt naar een maxi challenge. Het gebeurd op een hele makkelijke manier, wat voor de kijker alleen maar leuk is om te zien.

Wat ik minder vindt zijn de scheldwoorden, want ik heb ondertiteling en Google nodig om te begrijpen waar de queens het over hebben. Sommige woorden zijn heel makkelijk, alleen de wat moeilijkere woorden zorgen voor een groot vraagteken. Daar heb ik niet alleen last van, ook Rupaul zie je soms kijken, en vragen waar de dames het over hebben. Ik kijkt wekelijks uit naar een nieuwe aflevering van Drag Race UK.

Latest Reviews