Is er een overvloed aan talentenjachten?

Is Nederland talentenjacht moe na een overvloed aan de televisie programma’s?

Ondanks de overvloed aan talentenjacht blijven er nieuwe programma's komen
Bron: Nintendo-Town | The Voice

Sinds mensenheugenis worden een talentenjachten georganiseerd. Waarbij de deelnemers kunnen laten zien wat voor talenten zij hebben. Van zang, acteren of een ander talent. Tegenwoordig kan je bij een hele hoop televisie programma’s terecht om kans te maken op een grote doorbraak.

Het gekke aan deze televisie programma’s is dat er in ieder land anders wordt gereageerd op talentenjachten. In Nederland is het na een aantal seizoenen wel klaar, en zorgt de zender er voor dat er een nieuwe show klaar staat. Vooral RTL en SBS zijn hier een ster in. Als je kijkt naar het aanbod in Amerika dan gaan zij tot in de treuren door met het uitzenden van bijvoorbeeld ‘Idols’, ‘The Voice’ en ‘Got Talent’.

Hartstikke leuk dat mensen kunnen laten zien wat zij kunnen, maar zit Nederland te wachten op een vloedgolf aan talentenjachten. Want met ‘The Voice of Holland’ wist RTL 4 het voor elkaar te krijgen om heel Nederland voor de buis te krijgen. Daarmee begon een nieuwe ronde waarbij andere zenders maar al te graag mee liften. Een aantal jaar later en de variatie aan ‘The Voice’ seizoenen blijft uitbreiden.

Zo is daar de ‘normale’ ‘Voice’, maar werd er een seizoen ‘The Voice Kids’ en sinds kort ‘The Voice Senior‘ uit de grond gestampt. De kijkcijfers zijn niet zoals het eerste seizoen, maar nog goed genoeg om het op de buis te houden. RTL en Talpa komen met een nieuwe variant en wel ‘The Voice Family’. Een digitale versie van de show waarbij je met het gezin of familie kan laten zien hoe goed jullie kunnen zingen.

Ondanks de overvloed aan talentenjacht blijven er nieuwe programma’s komen

Is Nederland talentenjacht moe na een overvloed aan de televisie programma's?
Bron: Talpa | House of Talent

Daar komt bij dat zowel RTL en SBS met een talentenjacht die mij deed denken aan ‘Starmaker’. Een programma waar de kijkers van 2001 tot en met 2003 konden zien hoe de groep artiesten samen bezig waren met de muziek. SBS6 is begin augustus gestart met het uitzenden van ‘House of Talent’ en de kijkcijfers laten de wensen over. Want het weet geen grote hordes mensen voor de buis te krijgen.

RTL moet nog beginnen aan ‘The Talent Project’, alleen vraag ik mij af of zij er goed aan doen om dit programma te lanceren. Misschien is de aanpak totaal anders, waardoor mensen wel gaan kijken. Maar een grote kans is dat Nederland lichtelijk klaar is met al die talentenjachten.

Want hoeveel programma’s moeten er worden uitgezonden om te laten zien wat je kan? Zelf kijk in meestal één of meerdere afleveringen om te zien hoe goed het is. Maar bij de programma’s als ‘The Voice of Holland’ en ‘Holland’s Got Talent’ haak ik meestal af nadat de auditie rondes zijn uitgezonden. Met mij zijn er een hoop mensen die dan afhaken.

Ook lijkt de creativiteit bij programmamakers een dieptepunt te hebben bereikt. De oude successen worden afgestoft en als nieuw uitgebracht. Of er wordt een nieuwe variant op televisie uitgezonden. Wat heel jammer is. Misschien is het tijd dat de talentenjachten op pauze worden gezet. Want Nederland is wat mij betreft een beetje talentenjacht moe.

Waar nu aan wordt gewerkt is een talentenjacht waar niet wordt gezongen. SBS6 komt met een show waar zij opzoek gaan naar een nieuwe Nederlanderse acteur of actrice. En RTL gaat op zoek naar een nieuw presentatie talent in ‘Screentest’. Mocht je daar behoefte aan hebben? Deze programma’s komen dit najaar op de buis.

Latest Reviews

Ook interessant
Welke RTL klassiekers kunnen terugkomen?