Bron: Wallpapersden.com | Watchmen

Is HBO’s Watchmen serie aan te raden?

Na de film uit 2009 komt HBO met de Watchmen serie, moet je de negen afleveringen hebben gezien?

Na de film uit 2009 komt HBO met de Watchmen serie, moet je de negen afleveringen hebben gezien?
Bron: GIPHY | Watchmen

Eind oktober 2019 begon HBO met het uitzenden van de eerste aflevering van de ‘Watchmen serie’. Voor mij lag er een aardige drempel voordat ik aan de serie begon. Dit kwam mede dankzij de grote hoeveelheid aan content dat door de vele streaming diensten werd gelanceerd. Wat ook niet hielp, was dat ik de eerste film niet had gezien.

Meerdere pogingen gedaan, toch kwam ik op een bepaald punt dat de film uit ging. Uiteindelijk ben ik aan het eind van 2019 begonnen aan de serie. In dit bericht ga ik uitleggen wat zo goed is aan de serie? Met als eind conclusie of je de tien afleveringen van seizoen één niet mag missen.

In 1985 wisten de stripboeken makers Alan Moore en Dave Gibbons, het originele verhaal van de ‘Watchmen’ te vertellen. De fans bekroonde de stripboeken reeks als beste dat tot nu toe was gemaakt. Wat niet hielp was de verfilming in 2009. Regisseur Zack Snyder wilde het originele verhaal vertellen, alleen kwamen de fans lijnrecht tegenover elkaar te staan. Je vond de film geweldig of teleurstellend.

Vijfendertig jaar na de stripboeken en tien jaar na de film, is het de beurt aan HBO om met een ‘Watchmen serie’ te komen. De makers achter de serie hebben er voor gekozen om de film wel op de boeken uit 1985 aan te laten sluiten. Maar het verhaal naar het nu te halen. Het verhaal van toen ging als volgt:

Wat is er goed aan de HBO Watchmen serie?

Wat is er goed aan de HBO Watchmen serie?
Bron: GIPHY | Watchmen

In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega’s in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.
Zodat er een verhaal met superhelden kan worden verteld, dat jou als kijker aan het denken zet. Het is niet gek dat er veel over serie wordt gesproken, want er zijn verschillende factoren die voor de nodige gespreksstof zorgen. Zoals regisseur Damon Lindelof, een bekende naam in televisie land. Zo heeft hij in 2004 de serie ‘Lost’ gemaakt en in 2014 kwam hij met de spannende serie ‘The Leftovers’.

De cast is ook een hele belangrijke factor. Zelf kon ik van het acteer werk van: Regina King, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Yahya Abdul-Mateen II en Jean Smart genieten. Ieder karakter voegt wat toe aan het geheel, en weet voor de nodige balans te zorgen. In de eerste afleveringen de HBO ‘Watchmen serie’, is de toon heel serieus.

In sommige gevallen iets te serieus. Waardoor ik als kijker snel kan afhaken. Je kijkt naar een stripboeken serie, waarin de meest bizarre en vreemde dingen gebeuren. Dat hoeft niet zo zwaar te worden gemaakt. Het is en blijft entertainment, ook al probeert de regisseur een duidelijke boodschap over te brengen. Misschien was het goed om Jean Smart als Agent Blake erin te schrijven. Ze zorgde voor de humor en komische noot. Waar ik enorm van genoot! Het verhaal van de serie ging als volgt:

Je moet goed opletten wanneer je voor de HBO’s Watchmen zit

Je moet goed opletten wanneer je voor de HBO's Watchmen zit
Bron: GIPHY | Watchmen

Watchmen speelt zich af in een alternatief 2019 zonder internet en mobieltjes. Ook is het 34 jaar na het einde van de gebeurtenissen in de comic. De partij The Seventh Cavalry, met aanhangers die Rorschach-maskers dragen, hebben het gemunt op politieke figuren. Een strijd tussen de eveneens gemaskerde politie en de Cavalry start, daartussenin komen de burgerwachten te staan.

De boodschap zet je zeker aan het denken. Want in de Watchmen serie draait het in eerste instantie niet om een slechterik dat van een andere planeet komt of andere schurk. De grote dreiging komt van de extreem rechtste kant en in de vorm van racisme. Dat loopt als een rode draad door de film heen.

Het heeft een hele lange tijd geduurd voordat ik de verschillende puzzelstukken in elkaar kon gaan leggen. Het eerste seizoen bestaat uit negen afleveringen, waarvan ik de eerste zeven met een groot vraagteken voor de televisie zat. Er waren momenten dat het geheel duidelijk was. Tot dat er nieuwe elementen werden toegevoegd, en de onduidelijkheid was zo weer terug.

In de laatste twee afleveringen komen de verschillende verhaallijnen bij elkaar. Waardoor de grote spiegel naar de maatschappij steeds duidelijker wordt neergezet. Regisseur Damon Lindelof wilt laten zien hoe een samenleving de verkeerde kant op kan gaan, zodra er niet naar een ander wordt gekeken. Zolang een ieder er zelf maar beter van wordt, dan kan het door de beugel. De diversiteit in de serie kon heel erg waarderen.

Is er iets op de Watchmen serie aan te merken?

Is er iets op de Watchmen serie aan te merken?
Bron: GIPHY | Watchmen

Waardoor je een duidelijk beeld krijgt hoe de wereld er vandaag de dag uit ziet. Van gezinnen waar mensen met een donkere huidskleur, kinderen met een lichte huidskleur adopteren. De muziek dat in de loop van de serie is gebruikt, zorgt ervoor dat mijn aandacht bij bleef. Zonder de goede muziek, was ik waarschijnlijk afgehaakt.

Nu is niet alles zo perfect zoals de ‘Watchmen serie’ wordt beschreven. Want er zijn een aantal elementen, waar ik de fans het gelijk in moet geven. Is dat het onderwerp racisme aan de kaak wordt gesteld en toevallig zijn daar de superhelden van de ‘Watchmen’ in te zien. Het had niet perse gehoeven, ook al werkt het juist heel goed. Daarnaast is er bij een aantal kostuums te zien dat er niet een groot budget achter zit.

Misschien is het de bedoeling, maar toch had Doctor Manhattan beter gekund. De schmink was heel erg slecht, wat heel erg jammer was. Voor vele is de serie te ingewikkeld. Je moet de verschillende puzzelstukken gedurende het seizoen onthouden, zodat je de verwijzingen en gevolgen later in het seizoen snapt.

Omdat de makers zoveel duidelijk willen maken, voelen de eerste zeven afleveringen aanvoelen als alleen staande mini-films. Volledig met flashbacks en sprongen in de tijd. Ondanks dat is de serie zeker aan te raden. Het is een serie dat een goede boodschap laat zien met een hele dikker stripboek rand. Waardoor je elementen kan herkennen maar op een andere manier in elkaar steken.

Latest Reviews