De nieuw cast staat klaar om van The Crown 3 een kroon juweel te maken
Bron: Sophie Mutevelian & Netflix | The Crown 3

Is Netflix’s The Crown 3 een hit serie?

De nieuw cast staat klaar om van The Crown 3 een kroon juweel te maken

Toen bekend werd gemaakt dat de cast van de eerste twee seizoen plaats moesten maken, voor een bijna nieuwe cast. Moest ik even wennen aan het idee, want je maakt een serie dat verder in de tijd gaat. Alleen met een totaal nieuwe cast. Dat was mijn grootste twijfel toen ik aan ‘The Crown 3’ begon. In dit bericht ga ik kijken of de serie op een gelijk niveau weet te blijven. Want de verwachtingen van de fans zijn hoog.

In het derde seizoen van The Crown ziet een nieuwe lichting Downing Street binnen komen, terwijl Queen Elizabeth en haar familie worstelen om de uitdagingen van een snel veranderend Groot-Brittannië aan te gaan. Van koude oorlog paranoia tot de jetset en het ruimtetijdperk – de uitbundigheid van 1964 en de lange kater van in 1977 – Elizabeth en de Royals moeten zich aanpassen aan een nieuwe, meer bevrijde, maar ook turbulente wereld.

Zoals verwacht moest ik even wennen toen ik aan ‘The Crown 3’ begon. Claire Foy had de rol van Queen Elizabeth II in de eerdere seizoenen geweldig vertolkt. Het was nu tijd voor onder andere Olivia Colman om haar acteer prestaties te laten zien. Tijdens de eerste twee afleveringen zag ik niet de Queen, maar Olivia Colman.

Aan het eind van de tweede aflevering draaide dat om, en zag ik helemaal in het verhaal en de nieuwe cast waren de leden van het koninklijk huis. Wat ik mooi vond, was dat de makers tijdens de eerste aflevering duidelijk maakte dat de koningin ouder was geworden. Het was tijd voor een nieuwe postzegel, waarmee de overdracht van de rollen heel goed in beeld werd gebracht.

Iedere acteur krijgt de kans om zichzelf te laten zien in het derde seizoen

Iedere acteur krijgt de kans om zichzelf te laten zien in het derde seizoen
Bron: Des Willie & Netflix | The Crown 3

Toen ik verder in ‘The Crown 3’ terecht kwam, werden de acteurs ook sterker in de rollen. Zij zijn er ook in gegroeid, en daarmee steeds sterker als Elizabeth II, Philip of Charles. Nu had ik op een gegeven moment het gevoel dat bepaalde acteurs niet de kans kregen om te laten zien wat zij konden.

Dan heb ik het over een Helena Bonham Carter of Ben Daniels. Ik had tijdens de laatste aflevering van het seizoen pas door dat de makers de verschillende acteurs over het seizoen hadden verspreid. Zodat iedereen de kans kreeg om zijn of haar kunsten te kunnen laten zien. Waardoor er direct een goede balans ontstond tussen de verschillende hoofdpersonen binnen het koninklijk huis.

Waar tijdens ‘The Crown 3’ ook een goede balans in zat was het verhaal. Het lijkt erop dat de makers, en vooral de schrijvers, door hebben hoe je de verschillende elementen kan laten samen komen. Dan heb ik het over de verdeling tussen de familie, wat er speelt in de maatschappij en hoe de kroon er in mee speelt.

De wrijving tussen de verschillende generaties zorgen in The Crown 3 voor top entertainment

De wrijving tussen de verschillende generaties zorgen in The Crown 3 voor top entertainment
Bron: Des Willie & Netflix | The Crown 3

Want aan het begin van het eerste seizoen werd duidelijk, dat er voor opofferingen moeten worden gebracht om de kroon door te laten gaan. Iedere aflevering had de juiste balans tussen de drie elementen, waarbij ik iedere keer versteld stond over hoe alles in elkaar werd verweven. Nu snap ik dat de schrijfster Amy Jenkins zich waagt om ‘Sissi’ nieuw leven in te blazen.

Omdat de serie nu drie seizoenen op gang is, zie je dat er binnen het koninklijk huis veranderingen gaande zijn. Zo zijn er verhaallijnen uit het verleden, die terug komen. Waar men van leert en het op een goede manier wilt doen in de toekomst. Ook zijn er nu drie generaties die zich met elkaar bemoeien. Waardoor er meer wrijving ontstaat, wat ik geweldig vind om naar te kijken.

De jongere generatie wilt vooruit, terwijl de oudste generatie vast blijft houden aan de regels van het verleden. Daar komt bij dat de makers de fans trakteren op een variatie aan ontwikkelingen. Waarbij humor en de drama om elkaar heen dansen. Waarbij de humor soms in de kleine details zit. Ik kon bijvoorbeeld smakelijk lachen om de uitspraken en manieren van Queen Elizabeth II.

Netflix is niet van plan om het rustig aan te doen

Netflix is niet van plan om het rustig aan te doen
Bron: Des Willie & Netflix | The Crown 3

Voor mij zijn de eerdere seizoenen en ‘The Crown 3′ een genot om naar te kijken. De aankleding, decors, locaties en acteerwerk zijn wederom van top niveau. Toch hoor ik steeds vaker om mij heen, dat mensen zich niet wagen aan de serie. Omdat het een kostuum drama is. Dat klopt, maar het is zoveel meer dan dat.

Normaal gesproken vind ik kostuum drama’s ook niets aan, alleen weet de Netflix serie mij te betoveren. Zeker in het laatste seizoen, waarbij je steeds dichter naar het heden toe komt. Waardoor bekende namen en karakters het verhaal in stappen. Waardoor er het feest der herkenning kan beginnen.

Ik kan niet wachten op het vierde seizoen, waar de ’80 beginnen. Plus dat je Prinses Diana en Margaret Thatcher ook gaat zien. Gelukkig laat Netflix de kijker niet zo lang wachten, als op ‘The Crown 3’. Want in 2020 moet het volgende seizoen online komen bij de streamingdienst.

Latest Reviews

Ook interessant
Zo vier je de feestdagen 2019 bij RTL