televisie

Is Praat Nederlands Met Me een kijkcijfer hit?

De nieuwe vormen van taal staan centraal bij het RTL 4 programma Praat Nederlands Met Me

De nieuwe vormen van taal staan centraal bij het RTL 4 programma Praat Nederlands Met Me
Bron: RTL | Praat Nederlands Met Me

Art Rooijakkers is sinds september te zien bij RTL 4. Hij presenteerde ‘Holland-België‘ waar twee teams van Nederland en België tegen elkaar strijden. Zodat er een duidelijk winnaar uit kwam, die meer wist van de noorderburen of zuiderburen. Het nieuwe programma ‘Praat Nederlands Met Me’ is de opvolger van het zaterdagavond quiz programma.

Dit keer staat Art Rooijakkers voor drie duo’s die door de verschillende rondes te maken krijgen met de Nederlandse taal. Een programma dat op het perfecte moment lijkt te komen. Want de taal blijft veranderen, van spreekwoorden van vroeger tot en met de straattaal. Er worden verschillende variaties ontwikkelt, waarvan een aantal woorden ook in het woordenboek weten te belanden.

De teamcaptains van ‘Praat Nederlands Met Me’ zijn: Georgina Verbaan, Jeroom Snelders en Martijn Koning, die afwisselt met Pieter Derks. Het gaat niet alleen om de Nederlanders maar ook een aantal bekende Belgen nemen plek om te kijken wie de taal op verschillende vlakken weet uit te pluizen.

Zelf vond ik het nieuwe zaterdagavond programma een goede balans hebben tussen entertainment en informatie. Niet dat er perse informatie verstrekt moest worden, bij dit soort quizzen merk jij al snel dat er informatie voorbij komt dat je nog niet kent. Van benamingen van voorwerpen dat je dagelijks gebruikt, maar de exacte naam niet kent. Of taal dat wordt gebruikt op straat, waarmee jij meteen gek wordt aangekeken, als het thuis wordt gebruikt.

Praat Nederlands Met Me ging rustig van start, maar heeft zeker potentie om te groeien

Met programma’s als ‘Praat Nederlands Met Me’ heb ik vaak het idee, dat er een aantal komieken bij elkaar worden gezet. Zodat zij voor de juiste sfeer kunnen zorgen. In negen van de tien gevallen pakt dat niet heel positief uit, het wordt een wedstrijd wie het grappigst is. Bij het nieuwe RTL 4 programma lijkt dat tot nu toe niet het geval te zijn.

Waar meer op in gestoken zou moeten worden is de klik die de kandidaten met de teamcaptains hebben. In de eerste aflevering Jeroom Snelders samen met Martine Sandifort in een team. Alleen leken zij niet mee te kunnen komen met de teams van Georgina en Martijn. Wanneer er een opmerking of grap werd gemaakt, leek het bijna op een nare manier terug te komen. Wat jammer is voor de sfeer, maar heel ongemakkelijk voor de kijker.

Als je naar de eerste kijkcijfers van ‘Praat Nederlands Met Me’ kijkt, lijkt Art Rooijakkers zijn eerste kijkcijferhit bij RTL 4 in handen te hebben. De eerste aflevering wist 1,2 miljoen kijkers te trekken. Dat is een goede start, het is alleen de vraag wat de cijfers van volgende week laten zien. Want het vorige zaterdagavond programma van de presentator sloot net onder de miljoen kijker af, namelijk: 936 duizend kijkers.

Latest Reviews

Ook interessant
Maze Runner: The Death Cure Review