Bron: Netflix & Denise Crew | Tidying Up with Marie Kondo

Krijg inspiratie van Tidying With Marie Kondo

Krijg jij inspiratie van de Netflix serie Tidying with Marie Kondo?

Krijg jij inspiratie van de Netflix serie Tidying with Marie Kondo?
Bron: Netflix & Denise Crew | Tidying Up with Marie Kondo

Het nieuwe jaar is begonnen en voor vele betekend dat ‘goede voornemens’. De één wilt afvallen terwijl de ander probeert om zich minder zorgen te maken. Heel goed om verandering aan te brengen, maar dat hoeft niet perse vanaf 1 januari. Waar de nadruk vooral wordt gelegd op het negatieve. Waar ik wel heel erg positief van werd was Tidying with Marie Kondo.

Schrijfster en adviseuse Marie Kondo, komt van Zuid-Korea en schreef het goed verkopende boek ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing’. Waarin zij uitlegt hoe jij je huis kan opruimen en beter kan organiseren. Het boek kwam in 2011 uit in Japan en Europa en in 2014 in Amerika. Netflix vond het een goed idee om een serie rondom haar opruim methode te lanceren.

Sinds 1 januari 2019 kan je kijken naar ‘Tidying with Marie Kondo’. Waarin Marie Kondo bij Amerikaanse gezinnen over de vloer komt om hen te helpen. Vanaf het begin tot aan het eind van de aflevering, zie je hoe de gezinnen aan het werk worden gezet. Want Marie Kondo geeft handvatten, maar doet niet het grote werk. Logisch, want zij zijn diegene die het werk moeten voortzetten wanner de camera’s weg zijn.

Hoe gaat het in zijn werk? Marie Kondo komt samen met de vertaalster bij de mensen thuis. Zij gaat kijken wat de grote punten zijn waar aan gewerkt moet worden. De één heeft problemen om de taken in huis te verdelen, terwijl de ander een volwassener uitstraling wilt in huis. De rode draad van iedere aflevering is de rommel en de manier waarop alles wordt gesorteerd.

In de Netflix serie Tidying with Marie Kondo krijg je de verschillende lessen te zien

In de Netflix serie Tidying with Marie Kondo krijg je de verschillende lessen te zien
Bron: Netflix & Denise Crew | Tidying Up with Marie Kondo

Voordat het opruimen kan beginnen, neemt Marie de tijd om stil te staan bij het huis. Te bedanken voor de warmte en bescherming. Maar ook om in te beelden wat het eind resultaat zou moeten zijn. Er zijn een aantal lessen. Marie start met les 1: kleding. Waarin je alle kleding op een stapel legt. Om daarna stuk voor stuk te kijken waar jij gelukkig van wordt. Wanneer jij dat niet wordt, bedank jij het kleding stuk voor de mooie tijd en gooi het weg.

De gemeenschappelijke ruimtes komen in les 2 aan bod. De woonkamer, slaapkamer en keuken. Aan de hand van categorieën als boeken, sieraden etc. ga je opruimen. Zolang jij de ‘Spark of Joy’ hebt dan kan je het houden. Als laatst komt het moeilijkst. Als jij het fanatiek aanpakt, dan heb je de nodige ervaring opgedaan. Omdat dit het moeilijkste gedeelte is, eindig je hier mee.

Wat mij opvalt is dat Marie Kondo respect heeft voor alles en iedereen. In de Netflix serie ‘Tidying with Marie Kondo’ zie je dat zij de rust letterlijk in huis brengt. Wanneer iemand zich afvraagt hoe iets moet worden aangepakt, bijvoorbeeld irritant over hoe iets is opgeruimd. Weet Marie duidelijk te maken dat je elkaar nodig hebt, en respect moet hebben voor de voorwerpen en personen.

In de Netflix serie Tidying with Marie Kondo krijg je de verschillende lessen te zien
Bron: Netflix & Denise Crew | Tidying Up with Marie Kondo

De serie gaf mij een schop onder mijn kont om kritisch naar mijn spullen in huis te kijken. Want je hebt bepaalde spullen dat je al meerdere jaren niet hebt aangeraakt. Nu kreeg ik inspiratie van de serie. Dat betekende niet dat ik haar methode tot in de kleinste detail heb gevolgd.

“Tidying with Marie Kondo’ gaf mij de energie en het laatste zetje om aan de slag te gaan. De positiviteit en de manier waarop het in beeld werd gebracht, schoot ik door het eerste seizoen en begon de opruim drang te komen. Heb jij inspiratie gekregen na het zien van de Netflix serie?

Latest Reviews

Ook interessant
Warner Bros gaat voor een lichtere toon met Shazam!, maar is dat een goede keus?
Shazam Review