Wie bouwt zichzelf naar de eindstreep van Lego Masters?
Bron: Hello I'm Nik & Unsplash | Lego Masters

Lego Masters brengt generaties bij elkaar

Wie bouwt zichzelf naar de eindstreep van Lego Masters?

De verschillende televisie zenders weten dat een reality competitie programma gigantisch kan scoren. Als zender heb je voor een aantal weken een vast publiek. Televisiezender RTL 4 heeft de afgelopen jaren een aantal pogingen gedaan, en lijkt nu een hit in handen te hebben met: ‘Lego Masters’.

Op televisie zijn er een aantal voorgangers geweest van ‘Lego Masters’. Zo heeft NPO 1 het bak programma ‘Heel Holland Bakt‘ en heeft SBS6 het geprobeerd met ‘Stelletje Pottenbakkers!’ en ‘Drone Masters’. RTL heeft het bakken ook geprobeerd met ‘Ja, Ik wil een taart’. Een kopie van het NPO 1 programma lijkt niet te werken.

Als zender moet je altijd kijken wat er in andere landen weet te scoren. Dat gebeurde, al hoefde RTL niet ver over de grens te kijken. Want het format van het programma komt uit het Verenigd Koninkrijk. Daar hebben veel mensen naar gekeken en daar hapte zenders uit Duitsland, Australie en Amerika op. Daar hebben de eerste seizoen van het bouw programma het goed gedaan, waardoor RTL 4 met de nodige zelfvertrouwen kon gaan bouwen aan seizoen 1.

Het programma ‘Lego Masters’ wordt niet alleen in Nederland uitgezonden, want het is een samenwerking met de Vlaamse zender VTM. Om die reden is het presentatie duo ook internationaal, en bestaat uit Ruben Nicolai en Kürt Rogiers. In het deze afvalrace strijden acht duo’s om de Lego bouwer van de lage landen te worden. De creativiteit, bouwkundig inzicht en technische kennis wordt op de proef gesteld. Alles bij elkaar zal het 121 uur bouwen zijn, met 14 opdrachten.

Waar doen de LEGO Bouwers het voor?

Om de verschillende duo’s van de nodige commentaar, is Bas Brederode van de partij. Hij is senior-ontwerper bij LEGO, en heeft bijvoorbeeld het bouwpakket van de Star Wars ‘Death Star’ ontworpen. ‘The Brickmaster’ zoals hij in ‘Lego Masters’ wordt genoemd, heeft genoeg ervaring om de duo’s te beoordelen. De duo’s doen niet alleen mee om te LEGO-en. Het duo dat met de titel ‘Lego Masters’ naar huis gaat, wint ook een geld bedrag van 25.000 euro en een reis naar het LEGO House in Billund, Denemarken.

Op het moment dat ik dit blog bericht schrijf, zijn er nog vijf duo’s zich naar het eind van de wedstrijd aan het vechten. Het leuke aan de verschillende opdrachten is, dat je als kijker ziet wat je met de LEGO kan maken. De verhalen die de duo’s weten te creëren zijn een waar genot om naar te kijken, waar ik niet genoeg van kan krijgen. Hoe kleurrijker, groter, dramatischer des te beter. Wanneer dat ik beeld komt, zit ik met open mond voor het televisie scherm.

Lego Masters zorgt voor humor met een persoonlijke invalshoek

Aan het eerste seizoen van ‘Lego Masters’ doen er acht kandidaten duo’s mee. Tijdens de eerste aantal afleveringen merk je dat de kijker steeds meer informatie over de duo’s krijgt te horen. van exen, geliefden tot beste vriend(in)en en een duo dat door het programma is gevormd. Er is een goede balans gekozen, zodat iedere kijker een duo heeft om aan te moedigen. Een ander voordeel, is dat de mogelijke persoonlijke elementen voor diversiteit zorgen.

Een aantal jaar geleden had dit programma er heel anders uitgezien. De jury en presentatoren zouden er alles aan gedaan hebben om de humor naar voren te brengen. Door zelfs zover te gaan dat de kandidaten te kakken worden gezet. Anno 2020 is dat een totaal ander verhaal. Nu weten Nicolai en Rogiers de kandidaten op een positieve, leuke en grappige manier in de spotlight te zetten. Zodat de kijker hen begrijpt, mee kan leven en de positiviteit in de huiskamer krijgt.

Het duurt nog een aantal weken voordat de winnaars bekend worden gemaakt. Tot die tijd zal ik met veel plezier blijven kijken naar ‘Lego Masters’. Nu iedereen thuis moet blijven hebben RTL 4 en VTM het juiste moment ‘uitgekozen’ om het programma uit te zenden. Voor mij is het 45 minuten ontspannen met heel veel positiviteit, zo hoef ik niet aan vreemde omstandigheden rondom mij heen te denken.

Latest Reviews