Source: Burak K & Pixels |

Mijn verwachten van het Televisie jaar 2021

Het televisie jaar 2021 is begonnen, maar wat zijn mijn verwachtingen?

Al jaren proberen de verschillende televisie zenders zich staande te houden tegenover de streaming diensten. Steeds meer mensen kijken naar televisie, door on demand terug te kijken. Het drag van de kijker veranderd en daar moeten de makers op inspelen. Wat zijn mijn verwachtingen voor het televisie jaar 2021? In dit blog bericht heb ik een aantal punten op een rij gezet, wat positief maar ook negatief kan uitpakken voor de grote zenders.

Laat ik beginnen met het opnieuw introduceren van bepaalde formats. Het jaar 2021 is begonnen met de lancering van ‘Big Brother 2021’. Een bekend format dat in 1999 werd geïntroduceerd. In 2006 was de koek op, en werd het programma na vele aanpassingen van de buis gehaald. Na jaren speculeren is de terugkeer een feit. De grote vraag is: of het programma anno 2021 nog kan scoren? In Nederland lijkt een format een bepaalde houdbaarheidsdatum te hebben.

Zit er een houdbaarheidsdatum aan bepaalde programma’s/series?

Het televisie jaar 2021 is begonnen, maar wat zijn mijn verwachtingen? - Big Brother
Source: Digital Spy | Big Brother

Denk aan ‘Idols‘, ‘Utopia‘ en ‘X-Factor’. Stuk voor stuk programma’s waar de eerste seizoenen miljoenen mensen naar keken. Toch lijkt de interesse van korte duur te zijn, en wordt de stekker er uit getrokken. De grote zenders en makers zitten in de flow om bekende terug te laten komen. Oftewel het nostalgie gehalte moet hoog zijn. Hoe graag de makers willen dat het scoort? Is de houdbaarheidsdatum allang geweest? Daar gaan wij in de komende maanden/jaar achter komen. Daarnaast ben ik benieuwd welke formats uit het archief worden gehaald. RTL is bezig om ‘Domino Day’ nieuw leven in te blazen, maar gaat dat in 2021 gebeuren?

Dankzij het corona virus nemen de Amerikaanse televisiezenders minder risico. Minder nieuwe series krijgen groenlicht, terwijl van bekende titels sneller een tweede seizoen wordt besteld. Dat komt omdat het risico kleiner is. Ik denk dat het ook een grote factor in Nederland kan zijn. Over het algemeen worden formats van over de hele wereld aangekocht, nadat de titels zichzelf hebben bewezen. Denk aan ‘All Together Now’ of ‘The Masked Singer’. Een programma’s die heel goed scoorde in het Verenigd Koninkrijk en Amerika, en daarna naar Nederland is gehaald.

Hoe belangrijk wordt de streamingdienst in het televisie jaar 2021?

Wat ook thuis hoort in een bericht over verwachtingen van het televisie jaar 2021, is hoe de streaming diensten steeds belangrijker worden. NPO Start Plus en Videoland zijn al een tijd bezig om de catalogus flink uit te breiden. De samenwerking tussen de zender en de streamingdienst wordt steeds duidelijker. Als abonnee van de streamingdienst, heb je een aantal voordelen. De kijker kan terug of vooruit kijken en zonder reclames.

Ook worden bepaalde series of programma’s gemaakt om te kijker binnen de streamingdienst te houden of meer abonnees te trekken. Zoals RTL dat doet bij ‘Big Brother’. Bij Videoland kan je namelijk naar de livestream kijken. Mijn verwachting is, dat in 2021 meer programma en series worden gemaakt om de scoren op de streamingdienst of dat de samenwerking tussen zender en dienst wordt uitgebreid.

Hoeveel invloed heeft corona op het televisie jaar?

Waar ik heel benieuwd naar ben, is de verdere invloed van corona. Bepaalde programma’s hebben recent geen nieuw seizoen gekregen, omdat het niet mogelijk is om daar de corona maatregelen op toe te passen. Zoals een ‘All Together Now‘. Nu steeds meer mensen het vaccin gaan nemen, denk ik toch dat het jaar 2021 nog in het teken staat van corona.

Waarbij de kijker veel schermen gaat zien, krijgt te horen dat mensen zijn getest of in een bubbel zitten. Waardoor de kans op een besmetting minimaal is. Dat is nu al te zien bij het nieuwe seizoen van ‘Wie is de Mol?’. De makers zijn getest, en daarna twee weken in quarantaine gegaan. Waarna de groep samen naar Georgie zijn gegaan om het seizoen op te nemen.

De representatie op de buis wordt groots het komende jaar

De representatie op de buis wordt groots in het televisie jaar 2021
Source: MSLK Design GIPHY |

Als laatst verwacht ik dat de grote zenders gaan kijken hoe meer mensen zichtbaar zijn op de buis. In 2020 zorgde de #BlackLivesMatters beweging voor een grote verschuiving. Mensen zijn nu meer bewust met wat er wordt gezegd, en hoe andere worden behandeld. Het komende jaar wordt ook duidelijk hoe Omroep Zwart wordt geïntroduceerd, en hoe meer afkomsten, genders en seksuele voorkeuren goed in beeld worden gebracht.

Toch zijn er grote tegenstrijdigheden. Naast Omroep Zwart heeft Ongehoord Nederland ook een grote groep volgers. Waardoor er al snel meer dan 50 duizend mensen de nieuwe omroep steunen. Ik vindt deze beweging eng. Dat komt, omdat mensen heel graag een positieve verandering willen zien. Denk aan roetveeg pieten. Aan de andere kant is er een grote groep mensen, die blijven roepen dat alles hetzelfde moet blijven, mensen zich niet moeten aanstellen en ga zo maar door.

Waardoor de twee groepen recht tegenover elkaar komen te staan. Wanneer beide omroepen tussen andere omroepen als Avrotros, BNNVARA en KRO-NCRV komen te staan, zal dat voor veel opschudding zorgen. Zowel positief als negatief. Al met al wordt het een bijzonder jaar, waarbij alles kan gebeuren. Van grote veranderingen tot en met het van de buis halen van programma’s.

Latest Reviews