Mika – We Are Golden

Er was een tijd dat Mika hit na hit scoorde, die tijd ligt nu achter ons

Voordat Mika in 2007 doorbrak had hij zijn eerste EP Dodgy Holiday opgenomen. Dat trok de aandacht van de BBC en vonden dat hij één van de artiesten van dat jaar dat met een grote doorbraak. Hij stond in het rijtje van ‘Sounds of 2007′. Een lijst waar verschillende artiesten hebben ingestaan. Dat zorgt voor veel aandacht en dat kan alleen maar bijdragen aan een wereldwijde doorbraak. Datzelfde jaar kwam zijn eerste album Life In Cartoon Motion uit. Daar kwamen een hele hoop hits vanaf, waardoor de wereld niet meer om Mika heen kon.

In een aantal videoclips die bij de singles hoorde nam hij de titel wel heel letterlijk. Zo was een groot gedeelte van de video’s geanimeerd. Het succes kon niet op, zijn muziek werd overal gedraaid, was te zien in een hoop talkshows en zijn tour was uitverkocht. Er moest een tweede album komen, alleen kwam er eerst een tweede EP uit. Op Songs for Sorrow liet Mika zijn creativiteit los op zijn nummers van zijn favoriete artiesten.

Mika moest het succes van het eerste album gaan evenaren, en de vragen over zijn seksualiteit bleven komen

Een aantal maanden later kwam de eerste single ‘We Are Golden’ uit. Dat zou in eerste instantie de titel van het twee album worden. Maar in een interview liet Mika weten dat hij voor een wat gekkere titel wilde gaan. Dat kwam er ook, want het kreeg de titel: The Boy Who Knew Too Much. Een grote groep fans werd uitgenodigd via Twitter om de release van ‘We Are Golden’ te vieren. Er werd flink gefeest, want Mika trok zijn portemonnee om alle drankjes te betalen. Er ging maar liefst 25.000 pond aan drankjes over de toonbank.

Met het uitkomen van het twee album, zat er een grote promotie tour aan vast. Je zag Mika over de hele wereld optreden met de hoop dat heel veel mensen het album zouden gaan kopen. De vragen over zijn seksualiteit werden weer gesteld. Zeker na het nummer ‘Billy Brown’. Het nummer gaat over een relatie van twee mannen waar de één vreemdgaat met een andere man. Veel mensen dachten dat het over de zanger ging. Dat was niet het geval, in eerste instantie wuifde hij het weg. Toch kwam hij er later op terug dat hij niet aan labels deed. Hij kon verliefd worden of het bed delen met verschillende geslachten. Als mensen er een label aan wilde plakken dan was dat biseksueel.

Na het 3e album The Origin of Love was Mika volwassen geworden, en dat hoorde je terug in de muziek

De albums die hierna uitkwamen waren minder vrolijk, of zoals Mika dat zelf verwoorden ‘kinderlijk’. Hij was volwassen geworden en dat hoorde je terug op zijn albums. De invloeden van andere talen hoorde je ook steeds meer. Op het album The Origin of Love stonden een aantal Franse nummers op. Niet gek als Mika meerdere talen spreekt, zoals Frans, Engels, Spaans en Italiaans. En een klein beetje Chinees. Hij spreekt het niet vloeiend, ook al heeft hij negen jaar lang geoefend en geleerd om de taal onder de knie te krijgen.

Met het uitkomen van het album No Place In Heaven lijkt het dat zijn fans over zijn gebleven en het succes niet buiten het Verenigd Koninkrijk, Canada, Azië, Italië en Frankrijk is. No Place In Heaven kwam uit en het scoorde in de eerste weken, maar ebde daarna weer weg. In Frankrijk kreeg Mika het voor elkaar om daar maar liefst 54 weken in de hitlijsten te staan.

Stuart feat. Maxine – Free (Let It Be)

Of Mika op dit moment bezig is met een nieuw album is nergens terug te vinden. Wel is hij in een aantal talentenjachten te zien. Zo is hij een coach in The Voice of France. En viel hij een aantal seizoenen in bij de Italiaanse X Factor. Ik hoop dat Mika nog heel veel muziek blijft maken, want ik kan het zeker waarderen. De uptempo en vrolijke nummer, maar ook de ballads zijn prachtig.

Volgende
Wind River

Latest Reviews