Netflix lanceert de highbrow horror en drama serie The Haunting Hill House, maar moet je het gaan kijken?
Bron: Steve Dietl & Netflix | The Haunting Hill House

Moet je The Haunting Of Hill House gaan kijken?

Netflix lanceert de highbrow horror en drama serie The Haunting Of Hill House, maar moet je het gaan kijken?

Netflix lanceert de highbrow horror en drama serie The Haunting Of Hill House, maar moet je het gaan kijken?
Bron: Netflix | The Haunting Of Hill House

Er is de afgelopen tijd een hele hoop gesproken over de nieuwe Netflix serie ‘The Haunting Of Hill House’. Onder andere door Michiel Huisman. Alleen wordt het tot nu toe de hemel in geprezen. Nu is het feit dat het een horror serie is, waarbij mijn alarm bellen al direct gaan rinkelen. Want over het algemeen series of films die de stempel ‘het engst van het jaar’ of iets in die trant krijgen, vallen vies tegen.

Met enig wantrouwen ben ik begonnen met de serie, en wilde ik de plussen en minnen voor je op een rij zetten. Waardoor jij een eerlijk beeld krijgt of ‘The Haunting Of Hill House’ een serie is om te gaan kijken of over te slaan. Een tijd geleden deelde ik de trailer van de tiendelige serie. Toen werd er weinig los gelaten over het daadwerkelijke verhaal. Voordat je alle positieve en iets minder goede kanten van de serie krijgt, staat het verhaal voor je klaar.

Toen de trailer uitkwam werd er verteld dat de ‘The Haunting Of Hill House’ dat de broers en zussen naar het horror huis zouden gaan. Alleen dat is niet precies waar het om draait. Want sinds het gezin Crain daar jaren eerder in 1992 in het huis is ingetrokken, begint Olivia vreemde dingen te voelen en zien. Maar wanneer moeder van het gezin Olivia door het huis wordt overgenomen, gaat het van kwaad tot erger. In de nacht wilt Olivia ontsnappen aan alles, en dat kan alleen door een eind aan haar leven te maken.

Waardoor vader Hugh met de kinderen uit het huis vertrekt. Alleen dat is de start van een gebroken gezin, die allerlei bizarre dingen mee maakt. Waarbij het boven natuurlijke een hele grote rol speelt. Maar nu in het heden gaat het jongste gezinslid terug gaat naar het huis en daar een eind aan haar leven maakt. Wordt de rest van het gezin gedwongen om alle problemen en geheimen op tafel te gooien. Maar vooral om bij elkaar te komen ondanks dat er van alles speelt.

Er zijn verschillende elementen die The Haunting Hill House kunnen maken of breken

Netflix lanceert de highbrow horror en drama serie The Haunting Of Hill House, maar moet je het gaan kijken?
Bron: Steve Dietl & Netflix | The Haunting Of Hill House

Laat ik eerst met het positieve nieuws beginnen, want daar kan de smaak van de kijker verschillen. Het decor is geweldig en de achterliggende gedachten. Dat de liefde mensen bind en je dingen laat verzwijgen of bizarre dingen laat doen, vindt ik heel mooi bedacht. De makers hebben goed na gedacht over hoe zij alles in beeld willen brengen. Het is strak geregisseerd en alles is tot in de details uitgewerkt.

Wat mij betreft draait de serie ‘The Haunting Of Hill House’ om het gezin en wat een traumatische ervaring met je kan doen. Ieder gezinslid gaat daar op een andere manier mee om. Toch zit er een gemene deler in de serie. Ieder gezinslid heeft een muur om zich heen gebouwd, waardoor zij er niet mee worden geconfronteerd. De één is verslaafd aan drugs, de ander schrijft het van zich af. En twee andere laten niemand echt binnen om enige emotie te hoeven voelen.

Het horror element, of de horror die in eerste instantie een grote rol zou moeten spelen, viel mij grotendeels tegen. Het was niet zo eng dat ik met mijn handen voor mijn ogen zat. Waarschijnlijk lagen mijn verwachtingen veel te hoog, want ik had verwacht dat de gehele serie zou draaien om de dood van het jongste gezinslid.

Er zijn verschillende elementen die The Haunting Of Hill House kunnen maken of breken
Bron: Steve Dietl & Netflix | The Haunting Of Hill House

Daar draait het om, alleen worden de verhalen van de andere gezinsleden in de spotlight gezet. Zodat jij kan begrijpen waarom zij bepaalde dingen doen of reageren. ‘The Haunting Of Hill House’ is voor mij meer een drama en mysterieuze serie dan echt horror. Er zijn een aantal scenes waarbij het horror element perfect past. Zeker wanneer het gezin en de serie naar de begrafenis toe werkt.

De makers van The Haunting Of Hill House willen een intellectuele horror serie neerzetten, maar werkt het?

Toch proberen de makers van een ‘highbrow’ horror serie neer te zetten, waarbij het niet draait om de schrik effecten. Maar om het verhaal dat zich ernaast afspeelt. Ik had moeite om tijdens de eerste aflevering te blijven kijken. Het leek alsof je bepaalde scenes miste. Dat klopt ook want je ziet scenes, wordt met een groot vraagteken achter gelaten.

7.2
De leeuwin wordt losgelaten in de film Pari
Hoever gaat een moeder om haar zoon te vinden? De film Pari laat zien waar de grens ligt

En op een ander moment krijg je pas de antwoorden. Het zijn verknipte scenes die later bij elkaar komen. Het acteer werk is goed, je krijgt waar voor de uren die je er in investeert. Althans als je naar de hoofdkarakters krijgt. Een aantal karakters, zoals het jongste gezinslid, spelen een belangrijke rol in ‘The Haunting Hill House’. Wat het verhaal interessant maakt.

De makers van The Haunting Hill House willen een intellectuele horror serie neerzetten, maar werkt het?
Bron: Steve Dietl & Netflix | The Haunting Hill House

Wat mij betreft had het op een andere manier op beeld kunnen komen. Ook al proberen zij aan te sluiten op de theorie dat als iemand is overleden, je niet volledig weg bent. Maar dat je in snippers, regen, confetti of sneeuw blijft bestaan. Met andere woorden, je blijft in het geheugen zitten. Voor mij was het te verwarrend, waardoor ik moeite had om het verhaal in eerste instantie te begrijpen.

Als je van een ‘highbrow’ oftewel een intellectuele serie houdt, dan is ‘The Haunting Of Hill House’ perfect om naar te kijken. Toch zou het beter tot zijn recht komen als het iets versimpeld zou worden. Mocht je meer horror willen zien, ga dan kijken naar bijvoorbeeld ‘American Horror Story‘ waarbij de horror voorop staat. Ook al wordt er een verhaal om heen gebouwd.

Latest Reviews

Ook interessant
Bekijk deze sport en misdaaddocumentaires bij Netflix en Videoland