Movie Listed

Nederlandse acteurs en actrices die doorbreken in Hollywood

Deze Nederlandse acteurs en actrices wisten het voor elkaar te krijgen in Hollywood producties te acteren

In Nederland zijn er een hoop acteurs en actrices die je regelmatig voorbij ziet komen. Een aantal daarvan hoopt ooit door te breken in het buitenland. En het liefst in Hollywood.
Want als je na heel hard werken het voor elkaar weet te krijgen dat het grote publiek in Amerika en andere landen naar jou film gaat kijken. Dan heb je het gemaakt.

Voor sommige zou het een droom blijven en de ander heeft met hard werken, een beetje hulp en geluk de kans om zich te bewijzen. Ik wilde de Nederlandse acteurs en actrices in de spotlight zetten die de afgelopen jaren van een kleine bijrol naar hoofdrol groeide.

Famke Janssen

In 1964 werd actrice Famke Janssen geboren. Zij groeide op in Amstelveen. Toch bleef zij daar niet wonen want in 1984 verhuisde de Friezin naar Amerika om haar modellen carrière van de grond te krijgen. Dat lukte heel erg goed want zij kreeg een contract bij Elite Model Management en werkte voor Yves Saint Laurent, Giorgio Armani, Chanel, en Victoria’s Secret.

Toen de modellen carrière voorbij was ging Famke zich focussen op het acteren. In het begin van de jaren ’90 kreeg zij een gast rol in Star Trek: The Next Generation. Daar bleef het niet bij want een aantal jaar later was zij de Nederlandse bondgirl in GoldenEye. Zij was naast Pierce Brosnan te zien, hij was in die film voor het eerst te zien als James Bond. Dat was de grote doorbraak, het opende deuren en zij wilde zich laten zien als een duizendpoot onder de actrices. Zij was te zien in verschillende films waar zij iedere keer een andere kant van zichzelf kon laten zien.

De grootste rol tot nu toe is die van Dr. Jean Grey. In 2000 was zij op het grote scherm te zien en in drie blockbuster films van X-Men was zij te mysterieuze dame. Tot op de dag van vandaag is Famke Janssen één van de Nederlandse acteurs en actrices die groot is geworden in Hollywood. Als het gaat om rollen in films als Taken, Hansel and Gretel: Witch Hunters of Men in Black II. Maar ook in grote televisieseries als The L Word, Hemlock Grove of The Blacklist: Redemption. Famke Janssen zal de komende jaren vaak voorbij komen op het grote en kleine scherm.

Carice van houten

De jonge Carice van Houten wist op jonge leeftijd wat zij wilde worden. Een actrice. Zij ging naar de Kleinkunst Academie om de kneepjes van het acteren te leren. Het begon met een aantal rollen in films als Minoes en een aantal rollen in televisieseries Het Labyrint en Luifel & Luifel.
Carice deed veel ervaring op en liet aan het grote publiek in Nederland zien dat zij een goede actrice was. Niet alleen de kijkers, maar ook de deskundigen waar het daar mee eens. Want zij heeft op dit moment een hele hoop Gouden Kalveren en Rembrandt Awards in de kast staan.

Toch wilde Carice meer en dan moet je naar Hollywood gaan om daar stapje voor stapje de aandacht van de Amerikaanse filmmakers te krijgen. De aandacht begon te komen toen zij in Zwartboek of voor de Engelsen Blackbook te zien was.
Een goede Nederlandse oorlogsfilm dat ook in het buitenland goede kritieken kreeg. Engelstalige films als: From Time to Time, Black Death en Black Butterflies waren goede films om haar acteerprestaties te laten zien.

Maar de grootste klapper was natuurlijk haar rol in Game of Thrones. De best bekeken serie van dit moment. Heel de wereld weet wie Carice is en daarom hoort zij thuis tussen de Nederlandse acteurs en actrices die doorbraken in Hollywood.

Michiel Huisman

Michiel Huisman heeft veel raak vlakken met Carice van Houten want zij wisten ongeveer hetzelfde pad te bewandelen als het om series en films gaat. Alleen begon het voor Michiel Huisman bij Goede Tijden, Slechte Tijden.
Nadat hij daar zijn eerste stappen als acteur had gezegd wilde hij meer ervaring gaan op doen. Dat kon hij doen in de films Costa en Volle Maan. Daar bleef het niet bij want hij was ook in een aantal Nederlandse series te zien: Meiden van de Wit, Co-Assistenten en Bloedverwanten.

De aandacht voor de Nederlandse acteur kwam rond dezelfde tijd dat Carice van Houten dat kreeg. Alleen had Michiel een kleinere rol in de film Zwartboek. Daarna is hij ‘stilletjes’ naar Amerika gegaan zonder dat heel groots te gaan aankondigen. Hij is daar met alle geduld aan het werk gegaan en belande in films waar Brad Pitt, Blake Lively en Logan Marshall-Green in te zien zijn.

Want hij speelde als één van de enige Nederlandse acteurs in World War Z, The Invitation, The Age of Adeline en 2:22. Waarschijnlijk is hij bij een groot publiek beter bekend van de series Nashville, Orphan Black en de serie der series Game of Thrones. Dit is pas het begin voor Michiel Huisman. Want hij kan goed acteren en daar moet Amerika (en de rest van de wereld) langzamerhand achter gaan komen.

Lotte Verbeek

Voor vele is Lotte Verbeek een onbekende actrice. Terwijl zij net als de andere Nederlandse acteurs en actrices in deze lijst in een aantal bekende series en films heeft geacteerd. Op de Nederlandse televisie was zij voor het eerst te zien in de serie Spoorloos Verdwenen. In één van haar eerste films Links speelde Lotte vijf verschillende rollen in één film. Wat heel indrukwekkend was, daarna was zij te zien in de film Nothing Personal.

Een Nederlandse film waarbij zij een aantal nominaties en prijzen in de wacht mocht slepen. Zij won in de categorie ‘beste actrice’ bij het Locarno International Film Festival. Het film festival dat jaarlijks in Zwitserland gehouden wordt. Na een aantal series en Nederlandse films was het tijd om het grote water over te steken.

Zij was te zien in de mateloos populaire series The Borgias en Marvel televisie serie Agent Carter. Maar ook de films The Last Witch Hunter en The Fault in Our Stars. Dit jaar had zij een gastrol in de serie The Blacklist en is zij net klaar met filmen van de serie Counterpart. Een actrice die je veel op televisie kan gaan zien. Eén van de Nederlandse acteurs en actrices om in de gaten te houden.

Marwan Kenzari

Marwan Kenzari is voor de Nederlandse televisie- en filmkijker geen onbekende. Je zag hem voorbij komen in Flikken Maastricht, Penoza, Pak van mijn Hart en Hartenstraat. Heel leuk om te zien dat hij in (bijna) iedere rol een andere kant kan laten zien. Want de ene keer was hij in een romantische komedie te zien en wanneer je naar een andere film of serie kijkt, speelt hij een rol waarbij de actie en wapens je om de oren vliegen.

Vorig jaar wist Marwan Kenzari de overstap van Nederland naar Amerika te maken. Hij was in een aantal bijrollen te zien. En ik moet zeggen dat ik hem iedere keer gespot heb toen ik hem op het grote scherm zag. En hij had geen rol in de minste films. Ook al hebben zij het niet allemaal heel goed gedaan in de bioscoop.
Ik heb het over: The Mummy en Ben-Hur. Toch moet de klapper op het scherm nog komen.

Later dit jaar zal hij een rol hebben in Murder on the Orient Express, niet dat het niets is. Maar hij heeft zichzelf op de kaart gezet door een legendarische rol nu met een iconische titel. Marwan Kenzari zal te zien zijn als Jafar in de live action versie van Aladdin! De titel die hij van de sociale media gekregen heeft is ‘De heetste Disney slechterik’. Ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen als slechterik, het duurt nog even voordat die film in de bioscoop te zien is.

Latest Reviews