Nicolaas Op Oorlogspad
Bron: VPRO | Nicolaas Op Oorlogspad

Nicolaas Op Oorlogspad

In Nicolaas Op Oorlogspad krijg je te maken met de oorlog anno 2018

Bron: VPRO | Nicolaas Op Oorlogspad

De tweede wereldoorlog is steeds verder weg qua jaren, maar hoe gaan mensen er vandaag de dag mee om? Speelt het nog in de samenleving? Een aantal vragen waar Nicolaas Veul de antwoorden voor op gaat zoeken. Hij volgt een aantal mensen die op verschillende manieren met de oorlog bezig zijn.

In een tijd dat alles heel snel gaat en alles wordt gedeeld op de sociale media, kan een zender als NPO3 zich afvragen op wat voor manier je de oorlog bespreekbaar houdt. Je kan films en documentaires blijven maken waar de oorlog in besproken wordt. Maar in ‘Nicolaas Gaat Op Oorlogspad’ wordt dat op een nieuwe en verfrissende manier gedaan.

Omdat de tweede wereldoorlog toch nog beladen is, en voor vele mensen een onderwerp waar niet of amper over gesproken wordt. Hebben de makers van het programma een manier gevonden om het zonder al te veel lading te brengen. Ik heb de eerste twee afleveringen gezien en de balans van het bespreken op een luchtige manier en met een boodschap is heel goed.

Is de balans in het programma ‘Nicolaas Op Oorlogspad’ goed?

Nicolaas Veul gaat er met een open blik in, en vraagt de mensen waarom zij bepaalde dingen doen. Zoals het opgraven van oude bunkers of het verzamelen en verkopen van oude kledingstukken en accessoires van die tijd. Waardoor de mensen uitleggen waarom bepaalde dingen vandaag de dag zonder emotie kan worden gezien. Terwijl je wel bezig bent met de twee wereldoorlog, maar dan als een stuk geschiedenis.

De emotie is er wel, want er worden beroepen behandeld die het vastleggen van de tweede wereldoorlog onder zijn hoede neemt. Wanneer er schriftjes, briefjes etc worden gevonden met persoonlijke berichten dan kan dat worden afgeleverd. Nicolaas leest een aantal briefjes en wanneer dat wordt voorgelezen komt dat heel dichtbij. Niet alleen voor hem maar ook als kijker.

In deze reeks van ‘Nicolaas Op Oorlogspad’ zijn er vier afleveringen waar de tweede wereldoorlog wordt besproken. Ik zou het heel goed vinden als er een tweede en misschien wel een derde reeks wordt gemaakt. Het past goed bij de generatie dat niets met de oorlog heeft. Zonder het in iemand zijn gezicht te drukken.

BewarenBewarenBewarenBewaren

Latest Reviews

Ook interessant
Movie banner
Box office week 40 – Venom heerst in de bioscoop